Hej.

Vi skall bygga ut vårt trähus från -38. Huset är 7x8m och tillbyggnaden skall ungefär bli lika stor.

Befintligt hus har källare men det skall inte nya delen ha. Tyvärr har kommunen sagt nej till att ha en nivåskillnad i huset då det nya huvudbadrummet kommer att hamna där.

Så nu till frågan.. hur skall jag på bästa sätt bygga en traditionell krypgrund som blir säker som möjligt, från fukt och mögel? Grunden kommer bli ca en meter hög och den kommer ha vattenburen golvvärme i hela nya delen.

Är det någon som byggt enligt isodränmetoden och isolerat grunden med deras materiel? Jag har även tänkt att ha en Wood´s WP-200 i grunden.

//Magnus & Malin
 
Glöm krypgrund. Det fungerar inte med dagens isoleringsstandard. Det är heller inte OK att från början göra sig beroende av avfuktare. Alternativet är att gjuta en isolerad betongplatta på marken och sedan regla upp till rätt golvnivå. Utrymmet under golvet bör ventileras med inneluften. Lösningen kräver genomtänkta detaljer. Tänk också på att en betongplatta intill ett hus med källare kan ge upphov till jordtryck mot en eller flera av källarens ytterväggar. Förhållandena bör kontrolleras av en geotekniskt kunnig person.
 
Man kan bygga krypgrund i tillbyggnad och nyproduktion och uppfylla dagens isoleringsnorm. Det görs fortfarande i nyproduktion av småhus. Dock bör man vara medveten om att det kan vara en riskkonstruktion. Det finns heller ingen regel som säger att man inte kan bygga med avsikt att sätta in en avfuktare, det är ett val man kan göra.

Säkraste krypgrunden torde vara att bygga med ett cellplastisolerat betongbjälklag, men det är kanske inte ekonomiskt försvarbart. Men en platta på mark med uppreglat golv blir också ganska mycket dyrare än en vanlig platta med ingjuten golvvärme.
 
Läs gärna vad Fuktcentrum vid LTH skriver om krypgrunder på sin hemsida: "http://www.fuktcentrum.lth.se/verktyg-och-hjaelpmedel/byggnadsdelar/myt-eller-fakta/myt-eller-fakta-krypgrund-aer-en-fuktsaeker-grundlaeggning/"

"Det finns heller ingen regel som säger att man inte kan bygga med avsikt att sätta in en avfuktare, det är ett val man kan göra" skriver f91jsw. Nej, kanske inte, men det är korkat.

Cellplastisolerat upplyft betongbjälklag fungerar naturligtvis, men det blir orimligt dyrt.
 
justusandersson skrev:
"Det finns heller ingen regel som säger att man inte kan bygga med avsikt att sätta in en avfuktare, det är ett val man kan göra" skriver f91jsw. Nej, kanske inte, men det är korkat.
Det behöver vara inte korkat, det kan vara den bästa kompromissen efter förutsättningarna. Man får räkna på totalkostnaden för byggnation och drift över t ex 30 år.
 
Krypgrund, en riskkonstruktion.
Varför gör man den inte rätt då?
Bjälklaget ska bl a skyddas från exponering av fukt underifrån.

Fördelen med krypgrund är att man kan ha koll underifrån.
Viktigt att få bort så mycket organiskt material som möjligt i grunden, ser till att det inte kommer in vatten och dränera ordentligt utvändigt.
Källarväggen som tillbyggnad ska ske emot, behöver också hanteras vad gäller vattenavledning.
Och marklutning från grund.

Kan vara bra att en geotekniker tittar på det också.
En avfuktare ska inte vara en kompensation till brister i byggtekniken och ska räknas med i underlag för energideklaration.
Kan ju vara bra att veta hur mycke fukt bjälklaget tål vid tanke på eventuella kompletterande insatser, därav bra med en fuktsäkerhetsprojektering.
 
Redigerat:
  • Gilla
pr95
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.