En strömbrytare har krånglat/glappat sedan vi flyttade in och när jag monterade ner den vid omtapetsering fick jag se en trolig orsak – Den transparenta brickan som sitter under täckramen och knapparna är trasig. Tänker därför passa på att byta ut. Måste jag byta även knappar och täckram, som det egentligen inte är något fel på, eller räcker det att byta den transparenta brickan? Vad heter i så fall en sådan?
Om jag måste köpa hela kitet, funkar det i så fall med vilket märke som helst?
Bifogar bild.
 
  • Delar av en strömbrytare inklusive en trasig transparent bricka, täckram och knappar på ett grönt underlag.
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
Det kan mycket väl vara en orsak, det kan även vara att knappen sitter lite för långt in eller snett i dosan också.
Men tyvärr måste du köpa hela knappen för att byta ut den. Det är Schneider Electric - Trend du ska kolla efter, finns på Jula och Classe.
 
Det är inte uppenbart att brytaren skall fungera dåligt "bara" för att fästramen är trasig. Så jag rekommenderar att du byter hela brytaren. Du lär bli tvungen att köpa hela brytaren, ramen finns inte som reservdel.

Du har en brytare med två knappar. Sådana kan vara av två olika modeller med delvis olika funktion.

Antingen en s.k kronbrytare, där tänder knapparna två olika lampor (ev i samma armatur, därav namnet, en brytare för ljuskronor) och lamporna kan bara manövreras från denna enda brytare.

Eller en s.k dubbel trapp omkopplare. Den används om någon av de två lampor som manövreras kan tändas från två eller fler olika bytare i rummet.

Dubbeltrappen kan användas som kronbrytare, men inte tvärtom. Dubbeltrappen kostar mycket mer än en kronbrytare.

Ex. Jula eller någon av byggmarknaderna har dessa brytare till skapliga priser.
 
Tack för ytterligare svar, hempularen! Jag kommer att byta alla delar, det är en kronbrytare (trevligt i sammanhanget att det var den billigare varianten;-)).
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.