snowjim skrev:
Det som är bra med den modell ni valt är att den inte reagerar på djur vilket de flesta andra verkar göra tyvärr. Dessutom är det fint när lampan lyser upp lite även när det inte behövs.

Jag får kolla med tillverkaren hur det fungerar med LED delen, går det att köpa en reserv att montera senare kanske. Grejen är ju att en lampa blir en del av husets utseende och att bli tvingad att byta ut den efter 10-15 år känns inte så kul. rent ekonomiskt så har den så klart gjort sitt långt innan men lampor brukar man kunna ha väldigt länge, särskilt om man lagt ner en massa tanke när man valde ut den från början.

Hur väl sprider den ljuset? kan man ha den vid altandörren där man har en uteplats? Kan man ha den vid garageporten?

Vilken modell valde du? Den som lyser både upp och ner? I vårt fall tror jag mer på den som lyser ner bara då man oftast inte orkar hålla helt rent under takfoten. dessutom siktar vi på lampor där när taket väl ska göras vid.
Ja det är nackdelen! Håller helt med, men jag valde att inte låta det slå griller i huvudet på mig. Typ den dagen den sorgen. Kanske lite naivt men så är det.

När den slå på full ljus sprider den väl i det området som den sitter. Ljusbilden är vinklat åt två håll. Skulle vilja säga att det sprider sig tillräckligt i ett område av 5 meter ut i från huset. Visst kan du ha den vid altandörren. Jag är osäker men du borde kunna ställa in så att den håller grundljus hela tiden. Annars kommer den ju byta ljusstyrka hela tiden om man sitter eller går i närheten vid altandörren (på mörka sommarkvällar). Jag har den ena mellan källardörren och garageporten så visst går det :)

Vi har den som lyser upp och ner på båda ställena. På baksidan mest för att det blir fint mot fasaden också. Angående takfoten målade jag om där i somras runt huset så det ser fint ut ett tag ;)
 
  • Gilla
snowjim
  • Laddar…
Vi har en lampa ovanför entredörren och 5 stycken i takfoten, två lyktstolpar och 6 pollare. Allt styrs av samma ljusrelä. De är tända från skymning till kl. 23 på kvällen och startar annars via rörelsesensor. Just nu är det bara LED i pollarna, resten är lågenergilampor 11w.

I källartrappen sitter en plafond med rörelsesensor och på boden sitter det ett par vägglampor kopplade till egen rörelsesensor.

Kostar gissningsvis 150 kr/år att driva runt hela rasket.
 
  • Gilla
snowjim
  • Laddar…
Väldigt många utomhuslampor har verken rörelsesensor eller skymningsrelä och ska man köpa det separat så kostar det runt 800 kr per lampa, dessutom massa extra kopplingar och fulheter.

Vi kommer få lägga iallafall 1500 * 3 = 4500 kr på nya lampor med rörelsesensor och skymningsrelä och visst ger det en häftig effekt men man börjar ändå undra hur motiverat den kostnaden verkligen är.

60 watt ger ca 700 lum vilket är vad många LED belysningar utom hus ger, 60 watt bör vara runt 10-11 watt för en LED lampa. Så hur mycket kan man tänkas få betala för en 11 watts LED lampa som är dygnet runt i 1 år?

11*(24*365)/1000*2,0 = 48 kr? Kan detta stämma? Så isåfall runt 150 kr / år för 3 lampor? Så 30 år innan nya lampor för 4500 kr skulle betala igen sig. Självklart om elpriset inte går upp vilket det lär göra.

Vi har alltså redan bra armaturer idag som passar huset, lamporna är lite klena dock och de styrs helt manuellt.
 
Nej, om man inte har elen dragen för att ett centralt relä och sensor blir kalkylen annorlunda. Det ser ut som du räknat rätt på driftskostnaden tycker jag.

Påminner mig om när jag var på väg att koppla in en timer till LED-julgransbelysningen och insåg att timern drog mer el än belysningen.... :x
 
mexitegel skrev:
Nej, om man inte har elen dragen för att ett centralt relä och sensor blir kalkylen annorlunda. Det ser ut som du räknat rätt på driftskostnaden tycker jag.

Påminner mig om när jag var på väg att koppla in en timer till LED-julgransbelysningen och insåg att timern drog mer el än belysningen.... :x
Haha ja de blir lätt så.
 
plaggis skrev:
Är inte detta enklaste lösningen för att det skall lysa när det är mörkt ute och inte lysa när det är ljust ute?
[länk]
Ingen dum idé faktiskt! Tack!
 
Provade updatera armaturen vi har där idag med bättre LED lampa och kom fram till att 11w var på tok för mycket om den ska stå på alltid. Även 8 var i mesta laget, 6 kändes mer lagom så den totala kostnaden sjönk en hel del :) Det blev en ganska stor skillnad jämfört med det som satt där tidigare, det lös knappt upp sig själv.

Dock får man säga att rent utseende mässigt är det snyggare om lamporna lyser på väldigt låg styrka i stand by läge. Dessutom så kan man tända upp lamporna till högre styrka när man väl ska använda dem efter som det sker under kortare tid oftast(tänker på grannarna)

Förövrigt, ni som testat lampor med IR sensorer, vad är er erfarenhet? Tänds de i tid och otid? Eller de fungerar relativt bra?

Var ute och gick en runda runt huset och såg att det faktiskt fanns ett skymningsrelä på ena väggen. Såg ut som att den skulle kunna vara kopplad till armaturen på garaget men den verkade inte reagera trotts att skymningsreläet slog över när jag lös på det. Finns det något annat som man kan vilja ha skymningsrelä till förutom belysning?
 
Hembränningsapparaten? :D
 
BirgitS
Lös du länge på skymningsreläet?
För den har väl viss hysteres så att inte belysningen stängs av när det kortvarigt blir ljusare, t ex när man öppnar en dörr.
 
Nej jag lös inte så länge på det men såg att det reagerade. Det är iallafall nu konstaterat att det går till belysningen på hangarväggen vilket är bra för om vi nu väljer att ha lamporna på alltid så kommer denna dra än mindre.
 
Produkter som diskuteras i tråden
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.