Hej,

Vi har nyligen hittat en tomt som är till salu en bit utanför Eskilstuna. Vi har varit och tittat på tomten och är nog ganska intresserade av den.

I annonsen såg jag först idag (har inte läst den så noga tidigare tydligen  :surprised:) att den är taxerad med typkod 211, Småhusenhet, tomtmark till fritidshus. Efter lite sökning på Internet fann vi att detta innebär precis vad det står, tomten är för fritidshus. Typkod 210 är för helårsbostad och det är ju detta vi hade tänkt bygga ifall vi köper tomten.

Är det någon som är insatt i sånt här? Får man inte bygga en helårsbostad då den är betecknad typkod 211 eller går detta att ändra? Husen som ligger runtomkring den här tomten är helårsbostäder och då tomten är på 1930 kvm verkar det lite väl mycket för ett fritidshus?

Kan någon vänlig själ hjälpa oss att reda ut begreppen?  :-/

Tack på förhand!

Sandra och Peter

 
Hej!

Vår tomt har också typkod 211, men eftersom kommunen avser att blanda upp den gamla fritidshusmiljön med permanentboende så har vi (och alla andra som köpt av dessa nyexploaterade tomter) fått lov att bygga villor, om än inte så stora och vräkiga utan med vissa restriktioner i höjd och byggyta.

Så det är alltså inte säkert att typkoden i sig automatiskt skulle hindra er från att bygga något annat än fritidshus. Eftersom du säger att det finns helårsbostäder runt omkring liknar det ju lite hur det ser ut hos oss. Men det bästa du kan göra är självklart att höra med din kommun vilka planer man har för området.

När man sedan väl har byggt sin villa antar jag att fastigheten taxeras om och får typkod 210 i stället.
 
Tack för ditt svar Sannah!

Vi fick i förrgår reda på av mäklaren att det går en stor avloppsledning mitt under tomten som man, enligt honom, eventuellt inte får bygga nedanför. Detta medför att tomten till hälften inte får byggas på och då är tomten inte längre intressant för vår del och det kan också förklara varför den har typkod 211, inte helt säkert att man får plats med hus, garage osv. på den resterande tomthalvan.

Vänligen,
Sandra och Peter
 
Aj då, det var ju synd!

Men tur kanske ändå att ni fick veta det nu så att ni kan leta vidare.

Hoppas att drömtomten dyker upp bakom nästa hörn!
 
Taxeringskoderna (som handlar om beskattning) har inte det minsta att göra med plan- och bygglagen (som handlar om bygglov).

Kommunen kan inte förbjuda någon att bosätta sig året runt i fritidshus.  Men så snart du måste begära bygglov kan man sätta gränser för yta, bygghöjd och exempelvis resa krav på VA-standard.

Börja med att kolla hos byggnadsnämnden om fastigheten omfattas av någon detaljplan!
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.