Har precis knackat upp en gammal spricka i källargrundens utevägg för lagning.
Huset som är byggt 1940 har reverterad fasad och har hel källare i halvplan, dvs källarfönster strax ovan marknivå.

Efter lite knackande blottade sig en rejäl spricka som visade sig vara helt vertikal men genomgående in till ett mellanrum på några centimeter inne i grundmuren. Grunden består alltså av två väggar; innervägg - mellanrum - yttervägg.

Varför denna konstruktion?

Och med vad och hur lagar jag bäst sprickan som på vissa ställen är ca 2 cm bred och sträcker sig från den reverterade fasadens nederkan till marknivå... och kanske längre ner?

Tacksam för råd och tips.
 
partho skrev:
Varför denna konstruktion?
Har samma konstruktion i mitt hus från 1938. Luftspalten är tänkt för att isolera ( luften isolerar) och att skydda inneväggen mot direkt vattenbelastning. Det brukar också finnas små ventiler i ytterväggar så att den fuktiga spaltluften har någonstans att ta väggen när själva väggen blir uppvärmt av fex solen eller inomhusvärme. Det blir ingen "korsdrag" inne i spalten men ändå en vädring ;).
För värmebesparingens skull fyllde man luftspalter genom att blåsa in isoleringsmaterial (70-80 talet) för att förbättra väggisoleringen. Det gav ibland oönskade resultat då putsen frös sönder och ramlade av från ytterväggar. Tror inte att sådan extraisolering ( om du nu har det i ditt grund) kan orsaka en spricka i själva muren. Sättning? Oförsiktig grävande/ dränering som rubbade balansen på utsidan av väggen? En murare kan ge dej råd hur man fixar detta
gaia
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.