Har ett 70 talshus, 115kvm övervåning, och 115 kvm inredd källare.
30 cm isolering på vinden.

Sitter en Ctc2200 trio kombipanna i pannrummet. Den eldar vi idag, mot två acctankar på 500L st..
Funkar sådär, svårt att få temp i tankarna, kräver många vedinlägg och tid. Eldar till 90% torr björk.

Som stöd för det, kör vi med luftvärmepump, luft luft under några timmar varje natt för att inte vakna till 18-19 grader, försöker hålla oss runt 20-21 konstant dagtid.
Till våren/sommar kommer vi med all säkerhet installera en luft/vattenpump och låta den värma varmvatten och hus åt oss, med hjälp utav våra solpaneler på taket.

Men, hur ska vi effektivast värma huset nu ?
Sambon är hemma och är mammaledig, så hon kan utan störra problem hålla pannan varm med ved, men det blir ett faslig spring i trappen.


Tanken har slagit oss att slå på elpatronen i pannan, och ta varmvatten + element i källaren från den, och endast köra med luftvärmepumpen på övervåningen..


Eller forstätta som vi gör nu, elda så mycket vi orkar och ta stödvärme från luftvärmepumpen ?
 
Att elda med ved måste väl bli betydligt billigare än att köra på el-patronen? Vet inte vad ni betalar per staplad kbm björkved men allt eldnings-arbete lönar sig säkert ekonomiskt.
 
Vilken temperatur är det på vattnet ut till elementen (i detta fallet bör det vara temp. till acctankarna)?
Kör man VP så bör man ha ett lågtempsystem (<55°C maxtemp). Mest så man tänker på det när man ska byta uppvärmningssystem.

Kör elpatronen också mot acc-tankarna eller den jobbar mot någon intern tank?
Är förbränningen bra när ni eldar? Kan ju räkna på energiinnehållet i veden ni förbrukar så borde väl elförbrukningen vara motsvarande (beroende på verkningsgraden vid vedeldning)

Enklast är väl att testa köra på elpatronen under ett par veckor. Har man möjlighet att hålla koll på förbrukningen per timme/dygn via elnätsbolaget/egen mätare så ser man ju snabbt hur mycket förbrukningen ökar.
 
Ved är klart billigast, dock är det som sagt ett jäkla slit.. Pannan är kall på morgonen och likaså skorstenen, ibland ryker det in osv..
Elpatronen har vi ställt så den bara kör på pannans egna vatten, den kommer aldrig upp i temp för att dra igång laddningsproceduren.

Ingen aning vilken framledningstemp vi har, brukar ha shunten på allt mellan 2-5, den går till 10 som max.
Pannan börjar ladda tankarna vid 84 grader.
 
Ni kanske kan köpa en pelletsbrännare som ni installerar i pannan? Det är dyrare än ved men mycket mindre meck. En beg pelletsbrännare får ni för 5000-10000kr.
 
pelpet skrev:
Ni kanske kan köpa en pelletsbrännare som ni installerar i pannan? Det är dyrare än ved men mycket mindre meck. En beg pelletsbrännare får ni för 5000-10000kr.
Det där har jag tänkt en hel del på..
Sett att folk smackar på pelletsbrännare på sådana pannor jag har, nästa fundering är då hur länge själva pannan i sig håller, och om det är lönt att kosta på den ett par tusen.

Det vi mer eller mindre bestämt i familjen, utan att ha uttalat det är -att vi inte pallar att elda nästa vinter när bägge jobbar, det gör att vi under nästa år kommer lösa det med en annan uppvärming. Förslagsvis luft/vattenpump..
Klurar mest på hur man klarar denna vinter med "mindre" eldning, och minimal elräkning..
Får massera sambon så hon orkar med eldningen ett par månader till.
 
Hej,
som Pelpet skriver så instämmer jag på en pelletsbrännare. Vi hade även kombipanna hos oss fast utan tankar. Pelletsbrännare gav mest bekvämlighet för stunden för en relativt liten peng. Du kan finna riktigt bra på blocket t ex.

Det ger att ni en gång per vecka behöver fylla på förrådet och sota ur brännaren/pannan, beroende på setup.
I jämförelse att springa så mycket.

Med pelletsbrännare och tankar får ni högre verkningsgrad, mindre utsläpp och färre tändningar/slitage på delarna, och ett system som startar och stoppar automatiskt. Kombinera med Shunt automatik och en ny verklighet öppnar upp sig för er!
 
Installera det nya systemet på en gång? ;)
 
Nu är jag inte någon expert på vedeldning men kollar jag specen på er panna så verkar den vara en rätt lusig vedpanna. Enbart 18kW i effekt och jag tror vedmagasinet är litet. En Solo Inova 30kW har t.ex. ett vedmagasin på 135 liter, medans ni enbart har 55 liter. Jämfört med en sådan panna får ni alltså elda mer än dubbelt så ofta.

Lyckigtvis är er panna en kombipanna som är gjord för pelletseldning, så det borde vara enkelt att gå över från ved till pellets.

Vedexperterna kan nog också förklara hur det går till när en panna går sönder och vad man ska göra då. Men jag tror att pannor ofta kan hålla i 50-60 år.
 
Ja man får inte ganska precis en ica kundkorg med ved.. Sen är det fullt.

Vi vill vänta med ev. stora investeringar som värmepumpar etc tills bägge jobbar, sambon är mammaledig nu, och ekonomin är mer begränsad än vanligt.
Vi tog ut den gamla oljetanken i somras, så det finns plats för "veckoförråd" för pellets.
Ska dryfta detta med sambon. Vore onekligen skönt att slippa springa fram och tillbaka.

Nån som har koll på installatörer i västmanland ?
 
Det är ändå en underförbränningspanna så helt kass är den inte. Däremot att enbart elda köpt ved minskar snabbt både den bekvämlighet och den ekonomiska insats det handlar om i jämförelsen med pellets. Själv skulle jag valt pellets och när veden är gratis så stödeldar man med den. En mindre elberedare i sekvens med pannan gör att man slipper använda pannans elpatroner under sommarhalvåret.
 
  • Gilla
magnetens
  • Laddar…
Men om huset inte håller värmen över natten med 1000L ackumulerat hetvatten så är det något som är tokigt. I vårat 70-talshus räcker 1000L ungefär 1 dygn vid nollgradigt ute.
 
Nja,det hade nog ägt sin riktighet om systemet hade varit utformat som modern vedeldning där varmvatten o radiatorer utgår ifrån acktanken så det som är tokigt är att här måste den ackumulerande värmen tillbaka till pannan innan det går ut till radiator o varmvatten vilket genererar värmeförluster. Det vanligaste är ju dessutom att man lägger i den sista veden innan man går till sängs och rökgasspjället står öppet och skulle dessutom dragluckan stå öppen förloras mellan 1-1½ kw ut i skorstenen så länge tankarna håller hög temperatur. En automatisk dragstängare minskar motsvarande förluster till mindre än ½ kw. !000 liter ackumulerar ca 50 kwh nyttig värme. Om tex 15 kwh av detta försvinner ut genom skorstenen under natten så är säkert tanken tömd på morgonen.
 
En eldning på två timmar ger också ungefär 36 kWh om man tittar på pannans spec. Så tankarna är nog inte värmefyllda om man inte gör dubbla ilägg.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.