Hej, är i färd med att renovera taken i huset. Är bara på planeringsstadiet ännu men det blir att sänka och sätta in spotlights. Har försökt läsa mig till vad jag ska ha men det dyker upp frågor hela tiden som jag ej får kläm på.
Har noterat att vissa köper från aliexpress eller ebay och de priserna är verkligen oslagbara, 12st för 300-400:- LED. Det finns 3w 5w 7w 9w. Vilket är lämpligast att ha i ett sovrum respektive kök och badrum? Varmvitt eller vitt?
Sen kommer vi till det här med hur mycket ska jag sänka, hur mycket luft kräver en LED?Att sänka med 45*45 reglar vore ju bäst och enklast.
Inga på aliexpress eller ebay tar med det i sina annonser. Kan man byta ut lampan? Eller måste man köpa en helt ny spot?
Transformatorn kräver 220v antar jag och den tar man ju från befintlig tak ström, men hur gör jag med transformatorn, den vill man väl komma åt hyffsat enkelt, har ni satt eran på utsidan av taket?
 
Redigerat:
Ofta får man ju vad man betalar för även om det ibland kan bli jackpot. Jag är också i färd med att sänka tak men kommer att sänka bedydligt mer och sätter därför "pottor", vanliga armaturer för g10 (230v) och sedan lösa ljuskällor. Jag kommer att välja starkare ljuskällor (varmvita) som är dimmbara och i normalfallet ha dem nerdimmade. Sedan är det bara att vrida upp för bra ljus vid t.ex. städning.

Det blev inte svar på alla frågorna men några iaf :)
 
Hur mycket behöver du sänka? Kan sänka rejält i vissa rum. Men 2 rum på övervåningen är lite känsligare. Har kollat lite recensioner på lamporna från t ex Ebay och folk är överlag väldigt nöjda så jag är ej rädd för att beställa därifrån. Frågan är bara vad man gör om/när någon går sönder.
 
Jag sänker främst av två skäl, få plats med mer isolering och dölja/slippa bygga in balkar. Taksänkningen blir mellan 20 och 40cm, beroende på lutande yttertak. Innertaket ska vara horisontellt.
Är lamporna billiga så beställ lite extra som reserv så är det lätt att byta och du får samma igen.
 
Kolla noga vad det är för färgtemperatur på lamporna. Många Led (även hos Kjell, Classe m fl) har mycket kallt ljus även om det kallas "varmvitt". Påminner mest om ljuset i obduktionssalen på patologen.
 
Färgtemperatur och RA-index är viktigt tycker jag.
Min erfarenhet är att billigare lampor har ett lägre RA-index. Allt under 90 går bort i mitt fall.
Tråkigt om man målar en vägg med en snygg väggfärg och sen får den en helt annat färg p.g.a. dåliga spottar.

Jag har testat en spot från Zebra som har RA95+ och som dessutom ändrar färgtemperatur när man dimrar. Från 3000k vid 100% ner till 2000k vid 1%
Den kan jag rekommendera, men den kostar betydligt mer än några nonames från Ebay.
 
Okej, tack för infon. Men jag vill ha ett svar på frågan om värmeutveckling hos en LED lampa, hur My ner luft till tak behöver egentligen en LED?
 
LED behöver väldigt lite utrymme för sin egen kylning. Den har inte alls samma risk för brand som halogen utan det är för sin egen livslängd som den behöver lite fritt utrymme, men man kan nog inte helt bortse från brandrisken hos dagens högeffekt-LED.

Storleken på detta utrymme finns det dock inga generella svar på utan varje tillverkare anger för varje modell vilka krav som ställs. Jag erkänner mig fördomsfull och hävdar att du knappast kommer att få några tydliga instruktioner på LED-lampor från ali eller ebay. Det är t.o.m svårt att hitta bra installationsanvisningar för lampor som säljs i Svenska butiker.
 
Man vill ju inte chansa, nu är det visserligen betong tak i alla rummen men vill inte att lamporna ska gå sönder tidigare. Räcker det t ex med luft hål i sidorna av taket tro? Behöver det något drag kanske?
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.