När jag har varit runt på lägenhetsvisningar i Stockholm, företrädesvis i äldre hus byggda innan 30-talet, så har jag konstaterat att det i många fall är TILL-luft i badrummet. Alltså ingen frånluft och ingen fläkt, utan bara självdrags tilluft. Får man ha det på det viset? Kontrolleras inte ventilationen regelbundet och i så fall, bryr man sig inte om att ställa krav på att ventilationen ska åtgärdas?

Hur blir det vid en eventuell ombyggnation av ett sådant badrum, kan man stöta på patrull i och med att ventilationen är, i mitt tycke, tokig?
 
När jag bodde i en lägenhet i ett hus från 30-40 talet
så var ventilationen lite lustig. När murstocken svalnat efter fjärrvärmeinstallationen så blev nog ventilationen lite lustig. Ett par friskluftsintag extra löste det mesta av våra problem(en kanal fortsatte att gå baklänges från en lägenhet där de uppenbarligen rökte och hade hund-aatjii, men ingenting som inte två dagstidningar fixade..
(se upp med ventilationen om du är allergiker)

Jag tror nog att badrumsventilationen är menad som frånluftsventilation, om du får tillfälle - prova att öppna ett fönster och se om draget byter riktning. Jag är dock ingen ventilationsexpert, men inte kan de väl ha menat att tilluften ska vara i badrummet ens på 30-talet?

Om du ska bygga om ett badrum så gäller det att ventilationen fungerar, annars så är det ingen större mening med att bygga om(mögel, fukt).




 
Meijan skrev:
så har jag konstaterat att det i många fall är TILL-luft i badrummet. Alltså ingen frånluft och ingen fläkt, utan bara självdrags tilluft. Får man ha det på det viset? Kontrolleras inte ventilationen regelbundet och i så fall, bryr man sig inte om att ställa krav på att ventilationen ska åtgärdas?
Nej, tilluft ska det inte va. Tanken från början har säkert varit att det ska vara självdragsventilation. Men som Sne4 säger kan detta ha försämrats p.g.a. att skorstenen är kallare nu än förr. Det kan också bero på att ingen tilluftsventil är öppen någon annanstans i lägenheten.
Frånluftsventilation kontrolleras i allmänhet inte. För att förbättra det hela kan man, om draget är för dåligt sätta in en fläkt. ;)
 
reglerna för ventilation gäller från det året som huset byggdes och jag misstänker att reglerna då inte var så hårda.

Bra eller dåligt, fördelen är att du inte kan bli tvingad att åtgärda det men det kan vara bra med högre luftväxling för din hälsas skull. Vi tillbringar alldeles för många timmar inomhus i våra liv
 
Intressant det där med att en kall skorstensstock kan ha försämrat självdraget. Låter riktigt rimligt.

I min förra lägenhet funkade badrums"ventilationen" på det sättet. En svag tilluft vilket innebar att hela lägenheten fylldes med varm, fuktig luft varje gång man hade duschat. I samband med ett stambyte åtgärdades ventilationen. Jag fick ingen fläkt i mitt badrum, men det kanske installerades i pipan?

I min nuvarande lägenhet är det ungefär likadant med tilluft i badrummet. Men i och med att jag just nu håller på att bygga ett nytt badrum då det bara var toa innan så ska jag ändå fixa ventilationen. Jag provade att öppna fönstren igår och då blev det plötsligt frånluft i badrummet istället, intressant! :p

 
Vad bra att du hittat lösningen. Om du bygger om badrummet så kan det vara värt att se efter om du kan sätta dit några friskluftsintag i ovankant på fönstren.
(alternativt ta bort ev. extra tätning runt fönstren)
Överdimensionera gärna mot tillverkarens rekommendationer, så blir lufthastigheten lägre och risken för kallras mindre.(om inte annat så är det lättare att halvstänga ett par luftintag än att hålla på och flytta blomkrukor när man behöver vädra lite extra titt som tätt)

En hygrostatstyrd PAX fläkt är ju aldrig fel i badrummet heller. - men se först till att frisk luft kan komma in i lägenheten antingen genom fönstren eller genom ev. tilluftsventil. Om du bara monterar in en fläkt så kan det bli lustiga effekter beroende på hur ventilationspiporna är dragna.

I mitt fall så mynnade flera pipor ut gemensamt i en större kanal som sedan gick ut i det fria, om jag hade kört igång en fläkt i badrummet så hade jag garanterat vänt på något flöde från en annan frånluftsventil och bara sugit runt en stor del av luften - med inblandning från de andra lägenheterna..

Så se till att du först får in frisk luft på rätt sätt i lägenheten så att badrumsfläkten kan jobba rätt.
-Fläkt kan nog behövas, om inte annat, på sommaren när självdragsventilation brukar kunna bli obefintlig.
 
Hej

Huset vi bodde i sen 1910 hade exakt samma problem, ordentligt kallras från ventilen. Inget öppet fönster kunde vända det draget. Efterom vi hade egna pipor satte jag in en PAX-fläkt med backventil så inte det skulle dra lika mycket då fläkten stannar.

Klimatat blev avsevärt bättre och det luktade inte dush i hela lägenheten som tidigare.

Rekomenderas då det fungerar att sätta in.

//anders
 
Jag tycker att du inte skall placera friskluftsventil i badrummet.
Utnyttja luften så mycket du kan i huset, friskluft in i t.ex. sovrum och sedan överluft till badrum och där ut genom frånluft.
Så se till att du har överströmning till badrummet, springa i dörr (upp eller nere) alternativt ett överluftsdon.
 
Varför ska man inte ha friskluft in i badrummet? Min sotare hade just det som förslag. En krånglig lösning för mig som i så fall måste dra en trumma genom hela hallen och köket för att nå ventilen i gammla kallskafferiet, verkar urdumt, och framför allt inte snyggt!
 
Meijan skrev:
Varför ska man inte ha friskluft in i badrummet?
Visst ska du ha friskluft i badrummet! Men den ska komma in i badrummet från den övriga bostaden. ;)
 
Immobil skrev:
Visst ska du ha friskluft i badrummet! Men den ska komma in i badrummet från den övriga bostaden. ;)
Ja, men varför? Varför ska det inte vara direktintag? Jag måste samla på mig argument för att slippa dra trumma genom hela lägenheten och riva ner alla köksskåp tills sotarn kommer...dvs om en halvtimme!!
 
Meijan skrev:
Ja, men varför?
För att då får du ut den dåliga luften från de andra rummen också. Ofta gör man som så, att man kapar/fräser bort en liten bit av underkanten av badrumsdörren. Det får till följd att du får en luftström nerifrån och upp till frånluften. Alltså en bättre luftomsättning. ;)

Sätter du en högt placerad tilluftsventil/spaltventil i badrummet. Då kan du få en luftväxling i bara den övre delen av rummet. Dessutom löper du risken att det känns dragigt i badrummet. Detta får då till följd att du stänger tilluften och då står du där med taskig ventilation. ;)

Tillbaka till ruta ett alltså. ;D
 
Tackar!
Förstår inte varför sotarn föreslog det där. Vi pratades bara vid på telefon igår så han har inte varit här än och sett på plats hur det ser ut.

Verkligen jättebra, hoppas jag slipper trumman nu! Jag har faktiskt aldrig sett en sådan lösning, trumma genom hela lägenheten, däremot hålen i badrumsdörren.

Fler argument som jag får hålla på är att stambyte i fastigheten ska ske om tre år och då ska ventilationen ändå ses över. Huset är dessutom K-märkt så jag får väl hävda att alla större ingrepp förfular lägenheten och strider mot reglementet...eller nått... :)

 
Produkter som diskuteras i tråden
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.