Hej!

Vi går i uterumstankar och vill ha lite tankar och råd gällande dimensionering av limträ till uterumsstomme sadeltak. Se amatörbild skapat i photoshop på hur det skulle kunna se ut på vårt hus.
Photoshoppad bild av ett gult hus med ett föreslaget uterum med sadeltak framför.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder


Vi har tänkt oss ett uterum på ca 4,6 m djupt och 6,3 m brett. Samt 2,20 m höga sjuktpartier/dörrar. Se bild.
3D-skiss av ett hus med tillbyggt uterum med sadeltak, Photoshop-renderad illustration.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder


Vi har tänkt oss en stomme enligt exempelbild med sadeltak med tre stolpar framtill och två i bakkant mot huset. (Obs bild hämtat från nätet)
Byggprocess av en utbyggnad med limträstomme och sadeltak, snickare använder ställningar vid huset.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder


Vi har dimensionerat i limträappen å fått fram 115x115 stolpar 220 mm över trall å sen 115x315 balkar som ram uppepå samt i nocken å sen 56 x 225 som takbjälkar. Med dessa beräkningar så får vi en taklutning på mellan 14-17 grader (om vi räknat rätt) beroende på hur högt vi gå i nock men det är ju snyggt att liva med underkant på de övre fönsterna. (Obs bild från limträappen med halva uterummet sett från sidan så att säga.
Schematiska bilder av beräknad dimension för uterumstomme med sadeltak, visar limträbalkar och pelare med måttangivelser.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder


Tygnd uppe på blir råspont, papp och shingel ovan tak samt isolering och innepanel. Det jag funderar på är snön som kommer rasa ner från hustaket då vi kör utan snörasskydd.

Det vi funderar på är om detta blir för klent eller om vi snarare överdimensionerat.

Ser med spänning fram emot svar med tankar, tips och idéer :)!

Mvh Herman
 
  • Gilla
cjnilsson
  • Laddar…
Appen måste äta limträ! Konstruktionen är överdimensionerad och har onödigt tjocka dimensioner utan att det finns skäl till det. En balk med måttet 66x450 klarar samma belastning som 115x315 till betydligt lägre volym, vikt och pris. Tabeller finns i Träguiden (www.traguiden.se) för den som är intresserad. Jag är dessutom ganska säker på att du eller appen räknat fel när det gäller kravet på nockbalkens bärförmåga. Jag såg nyss en byggnad där just en 115x315 balk med drygt 4 meters spännvidd används till att avväxla en hel hjärtvägg! Sidobalkarna har bara halva belastningen jämfört med nockbalken och kan därför vara klenare. Takbjälkarna behöver över huvudtaget inte vara av limträ. 45x145 räcker ur hållfasthetssynpunkt. Den främre kantbalken har mest en dekorativ funktion och kan vara klenare. Utan att ha tillgång till alla fakta är det svårt att vara konkretare än så här.
 
Tack för svar. Anledningen till att vi har valt att räkna på 115 x ? runt om för limträbalkarna i stommen är då vi vill ha samma storlek på allt så det ser snyggt ut samt att skenorna till skjutpartierna bygger ca 114 mm och så skulle ju 115 stolar och balkar ovanpå vara perfekt. Å andra sida kanske man kan lösa det ändå på något snyggt sätt då vi troligtvis kommer ha panel på både in och utsidan och det bygger ju med en del så att inte skenan hänger delvis i luften så att säga.

Tack för tips om träguiden.se det får vi kolla upp.


Fler tips?
//Herman
 
Om hustaket har en lutning på mindre än 15grader räknar man inte på att snön glider ner på den undre delen. Dock ska man räkna med att vinden kan skapa drivor mot den högre delen. Hur mycket isolering har du tänkt dig? I vanliga byggnader är det oftast isoleringskravet som bestämmer höjden på sekundärreglarna. En liten annan grej att ta med sig är att tänka på luftningen av taket då sekundärreglarna(på bilden) är infällda i sidan på nockbalken.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.