Vi har ett litet förtroendeproblem med vår badrumsentreprenör. Det grundar sig i en del kommunikationsmissar från entreprenören ut till sina hantverkare.. Vi som är noviser har upptäkt och påtalat fel och missar gång på gång som de åtgärdat efter tveksamheter. Det har inneburit att vi som kunder inte känner oss helt trygga samt en självklar tidsfördröjning av projektslut..

Vi orkar egentligen inte lägga oss i deras jobb längre, men när man vet av erfarenhet att det missas saker är det svårt att låta bli.

Nu till min fråga. Kan ni kika på bilden och se om det ser ok ut? Det ni ser är wc-avloppet på golvet till vänster, tvättställs-avloppet brevid i väggen. Vi har beställt att få vattnet till tvättställsblandare och badkarsblandare i väggen, är det det som de två mindre rören kommer bli?

Vad jag förstår är väggen i princip klar för plattsättning, men rören är ju alldeles för långt ner för att gå till badkarsblandaren (badkaret är högt) och tvättstället har ju inget rör alls.. Tänker jag knasigt? :)

Tacksam för input.


Oavslutat badrumsprojekt med wc-avlopp på golvet och tvättställs-avloppet i väggen, osäkra rörpositioner.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
 
Det ser ut som att de har tänkt att dra utanpåliggande rör till handfat och badkar.
Ta ett snack med entreprenören om vad de har tänkt sig.

har du något kontrakt där det står skrivet att det ska vara dold dragning av alla rör?
 
  • Gilla
Margareta77
  • Laddar…
BirgitS
Om du menar de två små vita rören nära golvet så är det skvallerrör för att det är en rörkoppling bakom.
 
Ja, det är dom rören. Vad kan rörmokaren göra med dessa rör? Kan det dras dold rördragning till tvättställ och badkarsblandare med endast dessa skvallerrör?
 
BirgitS
Nej, skvallerrör är till för att det ska rinna ut vatten där ifall det börjar läcka i rörkopplingen som finns bakom. Dina skvallerrör är färdiga och det ska inte göras något mer med dem.

Jag har för mig att det ska finnas en inspektionslucka också så att man kan komma åt rörkopplingen utan att bryta sönder väggen, men jag är ingen specialist.
https://www.byggahus.se/badrum/263292-skvallerrr
 
BirgitS skrev:
Om du menar de två små vita rören nära golvet så är det skvallerrör för att det är en rörkoppling bakom.
Nja, jag är nog mer inne på samma linje som Janus82. Det verkar som att de tänker sig utanpåliggande rördragning. Du är nog så illa tvungen att prata med hantverkarna för att reda ut det.
 
Jag törs nog sätta en påse lösgodis på att det inte är några skvallerrör som sticker fram. de flesta tillverkare använder väl bara skyddsröret från RiR-rören till skvallerrör och då kommer de alltid från ett kopplingsskåp. Poängen med just RiR är ju att alla kopplingar sker inne i våtrummet trots att man har dold dragning så några läckor kan inte ske inne i väggen och därför behövs inga skvallerrör.

Jag tror att röris inte har fått så tydliga anvisningar och har då gjort det som är snabbast och lättast och det är att dra fram rör till en lämplig plats och sedan köra med utanpåliggande dragning därifrån. Min gissning är alltså att det är huvudentreprenören som har slarvat i att berätta för rörmokaren vad ni har önskat er så börja med att prata med honom.
 
Janus82 skrev:
Det ser ut som att de har tänkt att dra utanpåliggande rör till handfat och badkar.
Ta ett snack med entreprenören om vad de har tänkt sig.

har du något kontrakt där det står skrivet att det ska vara dold dragning av alla rör?
Njae, jag vet inte säkert. I första offerten så stod det "kunden önskar vita rör" eftersom vi från start gjort klart att vi ska bort med allt krom och ha koppardetaljer istället för krom. Sedan funderade vi ett varv till och jag hade ett möte med entreprenören där vi pratade igenom vad jag ville ha och sa då att vi ville dolda rör för att slippa rör överhuvudtaget. Entreprenören ringde då rörmokaren direkt som åkte ut till vårt hus (min man var hemma och jag var kvar på kontoret med entreprenören) för att titta om det var möjligt med pex-dragning. Vi fick ok på, och ny uppdaterad offert togs fram.

I den står det: "vi öppnar väggen med vatten för att fälla in pex slang, fördelningen placeras i tak tvättstuga."

I och med samtalet i mötet och besöket av rörmokaren så läste/tolkade jag det som offerten uppdaterats med som dolda rör. Men nu blir jag ju osäker. Men varför skulle jag vilja ha rör bara random sticka ut ur väggen för att dras till sin plats.. ?

Jag har också för några veckor sedan frågat entreprenören vilket väggfäste jag skulle beställa för dold rördragning (pex 15 eller 16) där hon bad mig fråga rörmokaren direkt, vilket jag gjorde. Då anser jag mig ytterligare ha förtydligat att det är just dold rördragning jag förutsatt att vi pratat om och beställt.

Eller har jag det om bakfoten?
 
S
tänkt att det skall mata flera kanske
 
SBH skrev:
tänkt att det skall mata flera kanske
Vi har vad vi har trott beställt dolda rör till badkar, WC och tvättställ... ver inte riktigt vad det här tyder på.
 
Det tyder på att ni inte kommer få dold rördragning..

Svårt att se på bilden om det sitter tätskikt på väggen öht!?

Är det rör i rör så ser det ut som att skyddsröret är kapat för kort..
 
Svårt att se på bilden, men hur nära väggen sitter avloppsröret till toaletten ?
Som jag ser det måste de lägga rören utanpåliggande för att mata toalettstol, tvättställ och badkar.
Skulle ni haft dold dragning till allt hade det ju mynnat ut två rör för badkar respektive tvättställ och ett rör till toaletten.
Ni bör nog kolla upp vad som står på beställningen och påtala felet innan de går vidare med plattsättning osv.
 
Nej, inget tätskikt uppe när detta kort togs. Vi har haft snack med röris, han kommer dra dolda rör till badkarsblandaren, sedan synliga till wc och tvättstället... Vi får leva med det.

Vad man lär sig av sina "misstag"... Entreprenören återkopplade till mig med att eftersom JAG inte meddelat rörmokaren om vad jag skulle ha så blev det ju fel. Inför projektstart så frågade jag entreprenören vad som krävdes (jag tänkte om jag skulle vara med på något uppstartsmöte eller så) men nejdå, bara att lämna över husnycklarna. Jag har tagit förgivet att entreprenören meddelat sina hantverkare vad vi beställt för jobb och skrivit avtal på... jaja, det blir nog bra i slutändan. ; )
 
Entreprenören återkopplade med att JAG har ju inte visat Rörmokaren vad vi vill ha installerat och då blir det ju fel. Till mitt försvar så har jag visat entreprenören samt lagt fram allt material precis utanför badrummet så det har liksom inte varit en hemlighet direkt och jag har tagit förgivet att om man anlitar en helentreprenör så ska inte jag behöva hålla i trådarna i respektive yrkesmoment.. Jag frågade inför projektstart vad som krävdes av mig (kanske närvara vid ett uppstartsmöte eller så?) men nejdå, bara att lämna nycklarna.

Jaja, nu har vi haft samtal med rörmokaren som säger att han planerat för att dra dolda rör till badkaret och utanpåliggande rör till wc och tvättställ. Vi får leva med det. : )
 
Margareta77 skrev:
Entreprenören återkopplade med att JAG har ju inte visat Rörmokaren vad vi vill ha installerat och då blir det ju fel.
Det måste väl vara en av de sämsta bortförklaringar som finns. Eller är rörmokaren sådan att ifall han inte har en aning om vad kunden vill ha så chansar han bara. Låter helt otroligt, givetvis måste han väl fråga någon ifall han inte fått instruktioner vad han ska göra, annars är han ju helt oseriös.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.