Hej! I vår bostadsrättsföreningen så gjordes det stambyte och badrumsrenovering 1985. Det sattes då in plastmatta på golv och kakel på väggar. Enligt Villaägarna så är teknisk livslängd för tätskikt/plastmatta i ett badrum "25-30 år".

Många boenden har renoverat sina badrum de senaste åren och dessa har vi inte haft några problem med. Däremot så dyker det upp en vattenskada någon/några gånger per år från de lägenheter som fortfarande använder sina nu 31-åriga badrum.

Våra stadgar säger att den boende svarar för föreningens kostnader av vattenskador som uppkommer pga "egen vårdslöshet eller försummelse", så nu är då frågan; räknas det som försummelse att använda ett badrum längre än dess tekniska livslängd?
 
Det är ju bara en bedömning att livslängden är 25-30 år, så om det inte finns några indikationer på skada är det väldigt långsökt att hävda vårdslöshet eller försummelse.
Om nu föreningen är bekymrad över att det finns orenoverade badrum, och vattenskadorna uppkommit pga brister i tätskiktet, tycker jag det är lämpligast att föreningen gör en inventering av samtliga lägenheters badrum, renoverade och orenoverade, för att få en bild av standarden och få en indikation på om det finns skador eller brister. Upptäcker man brister eller skador i tätskiktet informeras medlemmen om det, samt vad det innebär om det blir skador på föreningens egendom eller andra medlemmars lägenhet.
Då kan man kanske tala om vårdslöshet eller försummelse.
 
  • Gilla
jimih och 4 till
  • Laddar…
hsd
Om livslängden beräknats till 25-30 år så borde föreningen planerat för en renovering senast på 30-årsdagen och inte tala om fösummelse eller vårdslöshet från lägenhetsinnehavare .
 
  • Gilla
Riemann och 2 till
  • Laddar…
hsd skrev:
Om livslängden beräknats till 25-30 år så borde föreningen planerat för en renovering senast på 30-årsdagen och inte tala om fösummelse eller vårdslöshet från lägenhetsinnehavare .
Nu går det inte att hänföra tät och ytskickt till något som föreningen skall planera för eller ens har med att göra. Detta ligger helt på bostadsrättsinnehavaren att se efter och åtgärda när så behövs. Det är en av de skyldigheter som ligger på innehavaren.
Men föreningen kan inventera och påpeka att ytskicktet bör ses över om man upptäcker felaktigheter om man inte vill bli skadeståndsskyldig med hänvisning till försummelse.
 
Redigerat:
  • Gilla
ensamresande
  • Laddar…
Vem vet, man kanske upptäcker brister i detaljer som är föreningens ansvar. Sådant som man sett till att fixa när man renoverat badrummen.
 
Nej, det är inte vårdslöshet att använda badrummet efter beräknad livslängd. Styrelsen la och bör besiktiga lägenheterna med jämna mellanrum. Om man vid en såda besiktning ser tydliga problem, ex. en sprucken skarv i plastmattan, då kan föreningen ålägga medlemmen attåtgärda. Det är bara om man ignorerar ett känt fel som det kan vara oaktsamhet.
 
  • Gilla
BirgitS
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.