Jag har planerat att koppla in några lampor med en trådlös dimmer. Jag läste inte så noga innan jag handlade, såg bara att det stod att det gick att få trappfunktionalitet om man hade 2 st wbt-912. Nu funderar jag på hur jag egentligen kopplar.

Förutsättningen är alltså att jag har en dosa där jag sätter CMR-101, där har jag inkommande fas, nolla, jord. Utgående tändtråd, nolla, jord. Jag har två dosor som tidigare har varit trappkopplade mot ett lamputtag som nu är ur spel.

Mellan dosorna går två mellantrådar. Till den ena dosen kommer inkommande fas, från den andra går tändtråd. I det gamla lamputtaget finns tändtråden från den andra dosan (ihop med nolla och jord.

Var sätter jag mina WBT-912? Hur kopplar jag dem? De ska ju kopplas potentialfritt. Har jag köpt rätt prylar? :)



Tack!
 
Vet inte hur man kopplar "riktig" trappkoppling med nexas grejor, men undrar om man egentligen vill det? Måste du ha kvar dina strömställare på väggarna?

Jag har ett gäng LWST-605 sändare och har parat ihop 2 av dem med samma CMR-101 mottagare, som ju är kopplad direkt på fas+nolla. På så sätt får jag samma funktionalitet som en trappkoppling (man kan styra lampan från 2 ställen) men utan att krångla med mellantrådar.
 
Det är inte så att jag prompt vill använda mellantrådarna, jag beskrev bara vad som finns draget. Behövs det kan jag säkert få in en tredje mellantråd också... :)

Men, mitt krav är att jag vill använda brytarna som sitter över och under min trappa - de ska nämligen passa ihop med övrigt renova-sortiment och resten av familjen måste på hyffsat normalt sätt kunna tända och släcka.
 
Eller menar du att det blir trappfunktion bara jag kopplar in de två sändarna på varsin brytare?

Med trappfunktion menar jag alltså att av-på omvänds på brytare 2 när jag trycker på brytare 1.
 
Jag fortsätter diskussionen med mig själv!

Jag har aldrig använt Nexa förut sp jag har lite svårt att förutse hur smart eller dumt det är och dokumentationen är minst sagt otydlig!

Min rädsla med att använda två sändare är att uppåt är PÅ och nedåt AV. Tänder jag då på min ena brytare så måste jag klicka upp-ner för att släcka från min andra brytare. Så vill jag inte ha det, både jag pch familj skulle ju bli vansinniga.

Men kanske är prylarna så smarta att det automatiskt funkar som jag vill?

Annars känns det som att jag kan få till det om jag drar i en tredje tråd mellan dosorna och bara använder en wbt-912. De ursprungliga mellantrådarna sitter kvar i brytarnas utgångar och sändaren sitter mellan brytarnas ingångar.

Tack för all input!
 
Jag har inte samma mottagare som du, men jag har en WMR-1000 som jag kan styra med fjärrkontroll, eller med väggströmbrytare.

Om jag vippar upp brytaren tänds lampan. Vippar jag ner släcks den. Tänder jag sedan med fjärren och därefter vippar upp strömbrytaren så släcks lampan. Strömbrytaren har alltså inte fasta positioner för tänd/släckt, utan den fungerar snarare som en trappkopplad brytare.
 
  • Gilla
Tosse
  • Laddar…
Okej, tack!

Vid ett första labbtest verkar mina sändare inte vara lika smarta. Är lampan på och strömbrytaren står av så får man först slå på och sen av brytaren. Och det verkar vara risk att man kommer in i dim-läget då. Ska höra med Nexa hur det är tänkt att fungera. Står i instruktionen att man ska kunna använda två st trappströmbrytare.

CMR 101 var på håret att gå in i dosan men efter 10 fan och 9 helvete sitter den där lite snett.

Annars dimmrar den mina airam 230 V led okej. Surrar lite om lamporna, är det ngt man får förvänta sig?
 
Ja, måste du har kvar dina existerande strömbrytare så är det ju mer komplicerat. Jag har lite blandat där hemma, satsar på att byta ut brytarna allt eftersom jag bygger ut systemet.

gbgustaf, vilken sändare har du bakom din väggströmbrytare då?
 
Jag har Nexa WMR-1000. Det är en mottagare, inte en sändare.

(Är det förresten någon som fattar hur Nexa namnger sina produkter? Står de där bokstäverna och siffrorna för något?)
 
Jepp, men jag menar att du måste ju ha några sändare också för att styra mottagaren? Eller menade du att den är kopplad till en vanlig väggströmbrytare?
 
Det är en mottagare som sitter bakom en strömbrytare. Jag kan alltså slå på och av med strömbrytaren. Jag kan också slå på och av med fjärr (eller tellstick i mitt fall).
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.