Vi har förstått att det finns en uppsjö med olika varianter på spotlights, men vad är egentligen att föredra 12 V eller 220 V? Några erfarenheter?

Mvh, DoJz
 
Ja, Pelle det har jag, men jag finner inget svar på min fråga: Vilka är erfarenheterna av de olika varianterna, för- och nackdelar? Diskussionen tenderar alltid att spåra ur till annat än den ursprungliga frågan, därför ställde jag den igen. Ska sätta in spottar i ganska många utrymmen, så det lär bli en hel del....Dessutom har jag märkt att 220 V har svindyra glödlampor - de ligger runt 80:-/stycket! Vet någon om hållbarheten är längre, eller varför är de så dyra?
 
Jag är också intresserad av att veta om spottarna man sätter in bör vara 12V eller 220V. Vi ska bara ha spottar i badrummet, men det skulle ändå vara intressant att höra om någon har argument för eller emot någon av varianterna.

Så, vad säger ni?? :D
 
Hej,

Vi har monterat spottar i hallen och vi tyckte det blev så lyckat att vi kommer fortsätta även i badrummen. :D

Innan vi monterade så hamnade jag också i samma fråga 12/220 V? Vi valde 220 mest för att man slipper generatorn och de är lätta (lättare?!) att montera dimmer på. Utan dimmer så blir 50W lamporna inte så värst mysiga - lite mera känslan av operationssal.

Ibland vill vi ha mycket ljus och då är de bra att kunna vrida upp styrkan lite medans det är skönt att ha lite mysbelysning i juletider.

Läste någonstans att 220V lamporna drar mindre ström, men jag vågar inte svara för om det stämmer eller ej.
 
AC skrev:
Måste bara passa på och fråga. Vad menar ni med att 220V lampor drar mindre ström än 12V? Grundläggande ellära säger att strömförbrukningen är direkt beroende av lampans effekt. Att det sedan står 220V eller 12V har inte med saken att göra.
Det beror ju på hur effektiv lampan är. Dvs hur stor del av elenergin som omvandlas till ljus och hur stor del som omvandlas till värme.
 
Andreas: Menar du att man inte kan ha en dimmer till 12V? Jag har förstått att till halogenljus har man speciella dimrar, inte likadana som till glödljus, men min uppfattning var att alla spotar kunde dimras. Är det inte så?

Marge, du som ville ha spottar i badrummet, vet du om lampan måste vara IP44 eller räcker det med IP21?
 
DoJz -> nope, det har jag inte kollat upp än faktiskt.
Men det finns säkert någon annan här som vet - eller?  :D
 
Som sagt, det finns olika sorters transformatorer. De som följder med halogenbelysningar är riktiga ringkärne transformatorer och är stora. Sedan kan man köpa mindre för inbyggnad.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.