I så fall är vi lika okonventionella. Jag har nog 40m havtorn, men det sattes glest med syfte att få något med ätbara bär som samtidigt stoppar rådjuren att hoppa över staketet. Rådjur gillar inte att hoppa över staket när det är lite dolt hur de landar, även om de mycket väl kan hoppa igenom. Den funktionen fyller det, men det är inte mycket till insyns eller vindskydd som ju TS frågade efter.
 
Claes Sörmland skrev:
Syren brukar ta en väldig tid innan det blir något. När den sedan efter mer än ett årtionde är etablerad så är den istället för stor och skär man ned ned så slår den snabbt upp och blir för stor igen.
Syren håller sig väldigt bra på palts om man vet hur den ska skötas, och det är rätt enkelt. Man bestämmer helt enkelt hur många "årsväxter" hög den ska vara och gallrar ut enligt det.

Om den ska vara tre årsväxter hög gallrar man ur var tredje gren direkt efter blomningen, 20 cm från marken. Ska den vara två år hög tar man varannan och ska den vara fyra år hög tar man var fjärde. Efter några säsonger blir det enkelt, man tar helt enkelt de grövsta, de som är för långa.

För varje gren man tar kommer det flera nya skott, så den blir tjockare och tätare med åren. I allmänhet håller en sådan syrenhäck, som gallras ur varje år, i åtminstone 30 år, troligen betydligt mer, då gallringen i sig i praktiken innebär en föryngring.
 
  • Gilla
yonna
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.