I mitt hus så installerades flispanna i garaget 1981 och oljepannan i källaren slocknade. Inga problem med självdrag, kan suga fast ett papper om jag har fullt öppet på spjället
 
Ni som är oroade över att självdraget upphör vid utebliven eldning hur mycket eldar ni när det är lite varmare ute eller eldar ni bara för att hålla draget igång ?
 
  • Gilla
magnetens
  • Laddar…
Nallis skrev:
Hmm rör,menar du precis vid pannan? Dem är nog smala. På dem i väggen sitter det nåt mjukt runt,men tror dem är lite grövre.

Har en liten cirkulationspump,nyligen bytt för den andra var från 1900 frös ihjäl så den la av förra året.

Har gamla tjocka element, sånna man måste damma emellan. Kanske 60*120 cm
Sen ett stort platt, säkert 120*120, det är nyare. Sen har vi satt ett nytt i garaget. Annars är det sånna gamla.
Har du stora radiatorer så ska det nog gå bra med en värmepump. Då räcker det nog med en framledningstemperatur på 40-50 grader och det fixar en modern värmepump rätt bra. Jag tror också att man kan öka genomströmningen med cirkulationspumpen. Då borde man kunna ha en lägre framledningstemperatur vilket är bra för värmepumpen.

Finns det elpatron i pannan?

Hur stort är huset och hur mycket energi drar det (värme/varmvatten)?

Hur ser värdet ut på huset? Bra att veta då värmepumpen påverkar husvärdet kraftigt.

Tänker du bo kvar länge?

Garage eller andra utrymmen?

Har du råd att lägga 150000 på en värmepumpslösning?

Var ligger huset?

Finns det möjlighet att sätta in en ventilationsfläkt på taket, eller en badrumsfläkt som hela tiden går på lågvarv?
 
Har också gamla tjocka element som man får damma emellan. Men någon värmepump är inte alls att tänka på i det huset. Det är elemntens värmeavgivande förmåga relaterat till isolering och husets storlek som fäller avgörandet.
Norra Skåne är ju ändå ett gynnsamt läge för värmepump.
 
Redigerat:
johanpelle skrev:
Men någon värmepump är inte alls att tänka på i det huset. Det är elemntens värmeavgivande förmåga relaterat till isolering och husets storlek som fäller avgörandet.
Vilket hus avser du egentligen TS eller ditt eget hus ??
Om du avser ditt eget hus, varför blandar du in ditt eget hus när vi diskuterar TS hus?
Om du avser TS hus, varför menar du att det inte är lämpligt för värmepump. Har du info som inte framkommit i tråden? :eek:
 
Generellt brukar äldre hus med rejäla radiatorer funka bra till vp det är lite modernare hus med klena radar som är lite sämre. I dag klarar de flesta jord/berg vp temperaturer upp till 63-65 grader enbart med kompressorn behövs högre temp nån dag kommer elpatron hjälpa till så det är ingen katastrof att köra vp mot ett system som är väl inreglerat men som kräver lite för hög framledning mot vad som anses ok. Skillnaden i förbrukning mellan ett system som kräver kanske 55 grader vid dut och ett golvvärme system som kräver 38 grader vid dut är inte så stor så det finns ingen lönsamhet i att dra in golvvärme för den delen. Om det finns acktank kopplad mot vedpannan kan man använda den som arbetstank till vp och om man vill behålla vedpannan så kan man när det är riktigt kallt elda för värmen och med arbetstank till vp kan man dimensionera för 100% effekt täckning utan att få problem med flöden eller start stopp.
 
  • Gilla
kulle och 1 till
  • Laddar…
Produkter som diskuteras i tråden
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.