Hej!

Det är bäckmörkt vid tidpunkten då jag går med hunden, och eftersom jag bor i skogen går jag alltid ut med min mobiltelefon som ficklampa. Lampan på telefonen är förvånansvärt bra, men det känns inte så smidigt.

Så jag är ute efter en smidigare ficklampa med väldigt stort ljusfält, den behöver alltså inte kunna lysa långt och smalt, så länge den lyser upp ett stort fält några meter framför mig, hoppas ni förstår vad jag menar :)! Och hoppas någon har ett bra förslag på lampa. Den ska helst vara så liten och smidig som möjligt, men jag förstår att storlek går i hand i hand med hur mycket det kan lysa upp..


Tack!
 
Pannlampa är väl bättre än ficklampa? Då har du händerna fria. Finns många bra modeller från bl a Petzl, Black Diamond.
 
  • Gilla
Anna_H
  • Laddar…
Patrick E skrev:
Pannlampa är väl bättre än ficklampa? Då har du händerna fria. Finns många bra modeller från bl a Petzl, Black Diamond.
Det hade kanske varit något! Tack!
 
Jag har köpt en del ficklampor av bättre modell från USA för 600-800 kr st, de lyser fruktansvärt bra för sin kompakta form. Här är ett exempel : http://www.foursevens.com/products/QK2A-X-AE-24, finns massor med review vides på ficklampor :)

Har även provat Led Lenser som är något vanligare men inte alls varit imponerad tyvärr.

Jag måste dock säga att pannlampa är kraftigt underskattat, det är riktigt smidigt, särskilt när man har hus och behöver ut och göra saker när det är mört. Eller för den delen behöver fixa grejer på vinden. Den jag köpte varPetzl Myo RXP och den imponerar verkligen!!

Bra ficklampor kostar men de håller väldigt länge också.
 
Även jag är hundägare som gillar att promenera i skogen i mörkret.

Jag har provat ett antal olika typer av lampor och föredrar handhållna lampor framför pannlamor. Om man flyttar ljuskällan en bit ifrån ögonen, typ midjehöjd, ser man skuggorna från allt man lyser upp och jag har lättare att se rötter och stenar där jag traskar.

Lampor kan man idag köpa både billigt och bra på nätet från kina även om det är en djungel av olika modeller där, varav mycket är skit. Efter att ha testat ett antal olika modeller har jag min favorit i Convoy S2+ som jag tycker är lyser bra, är prisvärd, har bra kvalite i smidigt format och utan massa blinklägen.
https://www.fasttech.com/products/1653/10002364/3991400
Du behöver Litium batterier och laddare också. jag rekommenderar
https://www.fasttech.com/products/1...panasonic-ncr18650b-rechargeable-3400mah-3-7v
https://www.fasttech.com/products/1...thentic-nitecore-new-i2-intellicharger-2-slot
 
Redigerat:
Kollage av ficklampa med zoomfunktion som lyser i olika lägen: High, Strobe, Medium, SOS och Low.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
Köp från ebay. 70 kr inklusive frakt. Köp 3 stycken så har du en i bilen och en i reserv. Lyser fruktansvärt bra för pengarna. Dom har "zoom" man skruvar lätt på handtaget så får du en jättebred bild och skruva åt andra hållet så får du en lång och smal.

Illustrerad bild från Google
 
Jag har två såna här http://www.zebralight.com/SC52-L2-AA-Flashlight-Cool-White_p_136.html

Eller snarare en sån och en av varianten med riktad reflektor (så man kan ställa den eller fästa med clipsen och den lyser framåt). Dom är grymt bra och starka, man kan programmera ljusstyrkan till extremet låga värden vilket gör att man kan använda den som nattlampa på resa/i barnrum, leta saker i rum med sovande barn etc. Man växlar enkelt mellan ljuslägena (och kan gå direkt till det svaga läget om man vill för att inte blända).

Ska du bara ha en rekommenderar jag den i länken med "vanligt riktad reflektor".

Den varianten jag har tar vanliga NiMh-AA så det är lätt att ladda.
 
Snabeldrake85 skrev:
[bild]Köp från ebay. 70 kr inklusive frakt. Köp 3 stycken så har du en i bilen och en i reserv. Lyser fruktansvärt bra för pengarna. Dom har "zoom" man skruvar lätt på handtaget så får du en jättebred bild och skruva åt andra hållet så får du en lång och smal.

Illustrerad bild från Google
Vad heter den lampan då?
 
mothership skrev:
Vad heter den lampan då?
Sök på flashlight på ebay.com
Den billigaste dom hade nu var 35 kr inklusive frakt. Har testat och gett bort många olika. Aldrig blivit besviken på någon av dom. Pannlamporna jag har testat har varit lite kinkiga med batteripaketet.
 
Ficklampor är en helt djungel för sig, finns stora forum för det och massor med reviews på youtube.

Jag som lekman uppskattar dock när ficklamporna är elektroniskt styrda så att de lyser på fullt så länge som det är möjligt tills den stänger av helt istället för som den Led Lenser jag har som gradvis lyser sämre och sämre.

Oftast får man mycket mer LM från CR123A än vanliga AA men så är de också jobbigare att hushålla med.

Så länge som man väljer vettig diod så är resterande mer eller mindre tycka och smak. Några av de parametrar som jag finner viktigt är :

Vad ska den användas för : Ligga i bilen? Runt huset? Följa med till fots?
Formfaktor : Ska passa in för aktiviteten.
Spridning av ljus : Är det viktigt med flooding eller throw? Beror på vad man ska använda ficklampan till.
Kontroll : Detta är viktigare än vad man tror, här avgörs nämligen hur man kan hantera ficklampan. Går den att hålla enkelt och huvudhöjd eller vilken höjd man nu vill hålla den i? Går den att slå om läge enkelt utan att förvirra? Många ficklampor har man valt att ha alla program i en följd så man måste vandra igenom en massa lägen innan man kommer till rätt, då gäller det att de läge man använder oftast finns i början. Vissa ficklampor går att programmera, andra kan man få programmerade på förhand men de flesta har ett statiskt interface. En så enkelt sak som att slå på och av ljuset kan skilja ganska mycket, ex så gillar jag inte alls lampor där strömbrytaren inte sticker ut en bit och den får då gärna sitta på baksidan av ficklampan.
Strömkälla : Ska vara enkelt att byta ut batterier eller ladda om man nu vill bemöda sig med det. Detta avgör också i många fall storleken på ficklampan.
Toning : Färgen på ljuset.
 
  • Gilla
Bo.Siltberg
  • Laddar…
Som komplement till snowjims utmärkta lista skulle jag kunna lägga till följande

- Hur mycket ljus vill du ha? Här skulle man behöva testa olika lampor för att verkligen se skillnaden. Några enkla tumregler går dock att sätta upp utifrån batterierna
2-3 x R03 (AAA): Pissigt, 2-4 x R6 (AA): Bra, Li (t.ex CR123, 18650): Extremt bra.

- Önskad brinntid. Ska det räcka en halvtimme eller 6-8 timmar? Desto starkare ljus desto lägre brinntid, men de flesta moderna lampor har ju olika effektlägen.

- Användningsfrekvens: Ska den användas varje kväll så behövs dels uppladdningsbara batterier och enkel laddning. Men enkel laddning kan också vara en felkälla i form av glappkontakt med tiden.

Det är dock inte alltid lätt att tolka reklam och produktinformation som ofta är kraftigt överdriven eller knutna till vissa förutsättningar som inte ens är relevanta. Det finns några tips på fällor, främst map LED, att ramla i här: http://www.fluxio.se/artiklar/10-komprimerad-ljuslaera.html

En sak man kan lägga till där är ljusflödet från LED där det uppgivna värdet i reklamen ofta bara gäller några sekunder eller nån minut. Därefter sjunker ljusflödet pga att lampan blivit för varm. www.valostore.se brukar ha ljuskurvor som visar detta vilket är bra för då ser man vad man får.
 
  • Gilla
snowjim
  • Laddar…
Jag har en sån här

http://m.clasohlson.com/se/Pannlampa-LED-Lenser-SEO-5/36-5274

Kan verkligen rekommendera den. Två effektlägen samt blixtljus, plus att man kan justera ljudbilden steglöst. Som någon sa är den ovärderlig om man måste ut i mörkret och fixa nåt (för min den är det en avloppspump som alltid ska trassla när det är mörkt...).
 
  • Gilla
snowjim
  • Laddar…
För att man ska känna sig säker på att den alltid är laddad, så är ju en laddningsstation/dockningsstation trevligt.
 
Tack för svar allihopa!
 
nimhed skrev:
För att man ska känna sig säker på att den alltid är laddad, så är ju en laddningsstation/dockningsstation trevligt.
Eller så kör man på vanliga batterier, det är så jag gör nu för tiden. Troligen inte så bra för miljön men jag har verkligen försökt med laddningsbara men de kommer alltid bort eller så behöver man färska batterier just när det inte finns några o.s.v. Detta är såklart en smaksak, kan man få bra ordning på sina laddningsbara så man inte står där utan så är det såklart inte dumt.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.