Jag har en cirkulationspump sedan flera år, men just nu är jag inne på att den har slutat fungera, i alla fall delvis.

Jag upplever att värmen kommer till vissa rum och inte andra och jag har just nu alla kretsar maximalt öppna, så det ska inte vara några sådana bekymmer.

När jag känner på fördelarna i fördelarskåpet så är den ena fördelaren varm, andra är kall (som det ska vara), så långt fungerar systemet. Fördelaren är, i rör mätt, typ 3 meter från pumpen.

Men jag kände nyss på pumpen för första gången för säsongen (jag har haft värmen på i några dagar) och pumpen är kokhet.

Jag brukar av "sunt förnuft och allmänt intresse" känna på prylarna lite då och då och jag vill minnas från tidigare vintrar att pumpen har varit ungefär lika varm som varmvattnet den pumpar runt. Men just nu är vattnet ganska svalt (typ 30 grader) och pumpen är så varm att jag knappt kan hålla kvar handen på dess gummiaktiga hölje. Om jag kommer åt metall så klarar jag inte av att ha handen kvar. Ursäkta ovetenskaplig beskrivning, men säg att den är ungefär lika varm som täljstenen på kaminen efter ett par timmars myseldning i vardagsrummet med min Contura 520T. Osunt varm för att vara elektronik, enligt min uppfattning.

Jag tror att något där är knas. Jag skulle kunna säga att det känns som att tidigt i rummens olika kretsar är det varmt, men några meter in har det svalnat. Vilket borde vara en konsekvens av att vattnet pumpas väldigt sakta?

Så: Hur kollar jag hur pumpen mår? Jag vet att rörmokaren har någon kompass-liknande som representerar pumpens rotation, men även om jag hade haft en sån så vet jag inte riktigt hur jag ska tolka informationen eftersom jag inte vet hur fort den ska gå.

Någon som har tips på hur jag kan tänka?

Rörmokarens väntetider är minst "veckor", så just nu bröt jag spänningen helt till värmeanläggningen, så får vi elda i kaminen i några dagar.
Tack för tips!

Jag bifogar ett par bilder så ser ni hur pumpen och dess närmaste komponenter ser ut. Sedan pumpas allt iväg till fördelare på två ställen i huset.
Edit: Att pumpens elkabel är avklippt är inte lösningen på problemet. :) Detta är flera år gamla bilder från då installationen genomfördes. :)
Cirkulationspump med elektriska anslutningar och kopparrör installerad i ett värmesystem.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder

Installation av cirkulationspump och närliggande komponenter med rörgångar och expansionskärl i ett pannrum.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
 
Redigerat:
Skruva av det blanka locket på framsidan. Under detta ser du pumpaxeln, i denna finns ett mejselspår. Dra runt axeln ett par varv så brukar pumpen hoppa igång, de tar fast ibland. Funkar inte detta är det något annat fel, eller om axeln sitter som berget så har pumpen skurit ihop.
Men det vanligaste är att det tar fast om den står still under sommaren eller fått nåt litet skit i pumphjulet.
 
  • Gilla
tobbew
  • Laddar…
Tack! Det ordnade sig. Jag hade lite svårt att förstå spåret först, jag vet inte om det var trasigt eller bara konstigt, då det var ett yttre spår som var lite vågigt, men med en liten mejsel i mitten av spåret så gick det bra.

Nu snurrar det på bra. Man får väl vara tacksam, antar jag, att den inte skurit, med tanke på hur varm den var. Kanske klarade den sig just pga att den är vattenfylld?
 
Har fått snurra igång min pump till kulverten ett par gånger i början av förra värmesäsongen och jag låter den alltid snurra. Men den packade ihop totalt så ta inte ut segern i förskott. Utan du kommer nog åka på ett byta snart.
 
OK, jag får väl vara glad så länge den snurrar.
 
Bröt du spänningen till pumpen, genom att helt sonika klippa av sladden...?
 
AG A skrev:
Bröt du spänningen till pumpen, genom att helt sonika klippa av sladden...?
hahaha, tack för morgonskrattet. Nej nej, jag skrev en liten förklaring till den bilden. Det är en gammal bild från då anläggningen skulle installeras. Den var begagnad, så det är förra ägarens elkabel du ser.
 
  • Gilla
Oasis
  • Laddar…
kulle
pumpen kan hålla många år till , även om man får dra igång den manuellt när den stått stilla ett tag :)
 
Är inte fel att köra den nån gång ibland, ex 5 min en gång i månaden under stilleståndssäsongen
 
Å dessa "stilleståndssäsonger"
Låt pumparna snurra under sommaren och spara på nåt annat istället.
 
MagHam skrev:
Å dessa "stilleståndssäsonger"
Låt pumparna snurra under sommaren och spara på nåt annat istället.
Varför det? Ditt råd är i nivå "Strunta att släck lamporna på kvällen, så slipper du tända dem imorgon".

Med tanke på hur lite jobb det är att manuellt snurra runt dem en gång om året när eldningssäsongen börjar jämfört med att göda elbolagen fullständigt i onödan då 30 - 40 Watt som är på konstant i några månader ändå blir några kronor. Sen slits pumpen i onödan med, den har väl ofta ett visst antal tusen timmar i beräknad livslängd.
 
  • Gilla
martin43 och 1 till
  • Laddar…
MagHam skrev:
Å dessa "stilleståndssäsonger"
Låt pumparna snurra under sommaren och spara på nåt annat istället.
En del värmecentraler, värmepumpar mm har en funktion för att köra pumpen 1-5 minuter per dygn automatiskt, använd den!
Även om kostnaden att låta pumpen gå är liten är det fortfarande ett helt onödigt slöseri, åtminstone om man har möjlighet till automatisk motion.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.