Första hösten i nyinköpt hus med en roslagsspis. Har eldat ett par gånger men får inte upp värmen mer än en grad. Vad gör vi för fel? Tacksam för hjälp :)
 
AXS
Hur eldar du och med vad?
 
Eldar med björkved och får bra fyr på en gång. Har hållt på och mixtrat med ventilerna men tycker inte att det gjort någon skillnad. Efter 3 timmars eldning idag har vi fått upp värmen med 0,4 grader och murstocken är inte ens ljummen. Några tankar på vad vi gör för fel?
 
Nu har vi testat med pelletskorg och det blir fortfarande inte särskilt varmt. Tips mottages gärna!
 
Vad är en Roslagsspis?
 
Roslagsspisen är en kamininsats från Nibe/Contura, liknande Keddy-insatsen.

Här är installations-/bruks-/eldningsanvisning:
http://www.roslagsspisen.se/modeller/pdf/IAV_roslagsspisen.pdf

Är det bra drag genom skorstenen?
Vad har ni för ventilationssystem (självdrag, fläktstyrd frånluft, fläktstyrd till- & frånluft)?
Öppnar ni någon ventil/fönster i yttervägg i rummet där kaminen står?
Hur snabbt brinner trät upp?
 
  • Gilla
Oldboy
  • Laddar…
Hej! Har själv en Roslagsspis, lilla trekanten, som värmer riktigt bra. Som jag ser det är det viktigt att det finns plats runt om spisen så att luften kan cirkulera. Min spis står på 4-5 cm höga fötter och har 3-5 cm runt om, så fort spisen är varm börjar luften cirkulera och rummet (ca: 20 kvadrat) blir riktigt varmt och skönt på någon timme. Har dessutom satt in ett par galler ovanför spisen så luften verkligen kommer ut i rummet.
 
Demmpa: Bra drag i skorstenen, självdrag, öppnar fönster när vi tänder och det kanske tar 1,5 timme innan det har brunnit upp :)
 
Micke59: Det kanske är det som kruxet, det finns ingen plats runt den och inga ventiler alls....
 
  • Gilla
perolito
  • Laddar…
Låter märkligt. Har tillbringat många timmar framför en Roslagsspis med en bok i handen. Den ger härlig värme. Spontant låter det inte som ni gör fel med eldandet eller ventilerna. Brinner det bra så bör det bli varmt. Oj, bäst att jag tillägger att det naturligtvis går att finlira med ventilerna för att uppnå "optimal" värme så jag inte bli åt-hutad av någon kaminspecialist. I alla fall. Blir gjutjärnsinsatsen varm och det gör den om det brinner bra så ska det bli varmt och skönt. Det brukar strömma ut varmluft i överkant på insatsen eller i ett ventil uttag beroende på hur den är installerad. Jag utgår från att det inte är korsdrag i rummet.

Jag är ingen vän av att ge rådet bruksanvisning men i den här frågan så kan det vara värt att läsa den. Demmpa har laddat upp som pdf. Jag är lekman på området men det skulle kunna dra värmen förbi insatsen och upp i skorstenen ifall tätningen mellan kamininsats och skorsten inte är 100%. Tittar ni under installation påtalas att det kan ske ifall det inte görs rätt.

Hoppas ni får ordning på kaminen. Jag är avundsjuk för jag har tyvärr ingen kamin i nuvarande hus men det står en kamin på önskelistan till tomten. Jag har tydligen inte varit snäll nog för det har kommit andra klappar :)
 
När du eldar 3 timmar gör du flera inlägg med ved under den tiden och isåfall hur många klampar åt gången? Min erfarenhet av kaminen är att den inte blir riktigt varm av småeldande. När vi eldar i våran roslagspis stora fyrkanten så fyller vi den med så mycket ved som får plats öppnar dragluckorna fullt tänder och när det brunnit så att kaminen är riktigt varm ca 1 timme så stänger vi luckorna och kaminen är så varm att man måste sitta några meter bort pga värmen under flera timmar.
 
I monteringsanvisningen står det:
- Kassetten skall alltid placeras på distansfötterna som medlevereras.
- För varmluftscirkulationen är det viktigt att det finns ca 30 mm luftspalt mellan kassetten och öppna spisen. En öppning i spiskåpan ger den bästa varmluftscirkulationen

Det är svår att montera insatsen utan något utrymme runt om. Kan förra ägaren "tätat" runt om i öppningen med tegel eller plåt för att det ska se snyggt ut, kanske är lätt att återställa i så fall?
 
Får du upp tillräckligt hög temp vid tändning? Vi hade problem med att vi började stänga ventiler o spjäll innan man fått en riktigt hög temp i spisen. Väl därefter har vi fått ut mycket mer värme i vår kamin.

Testa första ilägg med 3-4cm stora pinnar helt fullt. När det brunnit ner till hälften ca. med mycket luft o ingen spjällning. Gör du till ilägg o låter det tända ordentligt med öppna spjäll o kanske glänta på luckan. Sen sänker du syret något.

Då sticker tempen uppåt på ett helt annat sätt för oss. Får upp tempen från 20-28 på ett rum som är 30m2 och ryggåstak. Eldar vi kallare i starten stiger knappt tempen i rummet efter flera timmar.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.