Funderade litet angående kommentaren om Plus. Min uppfattning är att byggen sällan håller budget, såvida man inte har avtalat fastpris (vilket brukar betyda överpris i en överhettad marknad - ingen vill ju räkna för lågt).

Att man inte håller budget an ju sedan bero på att man glädjekalkylerat. På oförutsedda kostnader som sprängning, eller på att man helt enkelt ändrar sig under byggtiden och "vill ha mera" ;)
 
Vår budget sprack på att två veckor innan grundarbetet skulle dra igång upptäcker vi att vi måste påla (vi valde den tomten för att slippa detta, det har senare visat sig att alla tomter på området behöver påla). Det blev kostnad för pålning och dyrare grund. Sen gjorde vi tillval i köket som oxå ökade kostnaden men det var vi medvetna om redan innan. En annan kostnad som vi inte räknat med vår de ökade räntekostnaderna som blev då vårt bygge blev kraftigt försenat. I och med detta blev snickarn och vi så pass osams att husföretaget gick in och hjälpte oss att förlika så de kostnaderna fick vi i princip igen. Totalt blev vårt hus 6,8% dyrare eller ca 200 000 kr.
I och med det har vi knappt några pengar kvar till vår trädgård, det blev pålning istället ;D
 
"Hur höll ni budgeten egentligen?"

Jätteenkelt, expanderar bara budgeten så fort tillfälle ges...funkar alldeles förträffligt, redan plussat på 1,5Mkr ;D

(och vi har inte ens påbörjat bygget, så det finns nog mycket kvar att hämta 8))

Alter ego
 
Vi höll budgeten gansk bra trots att detta var vårat första byggprojekt. Vi tog in flera offerter samt läste mycket på detta forum och gjorde budget utifrån det. Vi har inte köpt "nyckelfärdigt" vilket gjort att vi kunnat välja till/bort, byta upp eller ner kvalitet på olika komponenter. Fördelen med att inte köpa nyckelfärdigt är just att man har totalkoll på hur budgeten hålls och kan därmed korrigera ifall det brakar iväg. T.ex ser man att man går back 100' på grundarbete då kanske man skall vänta med att installera kaminen etc. eller ta ett billigare golv...

I vårat fall kunde vi välja exakt de komponenter vi ville. Höll vi då budgeten? Nej Vi budgeterade 20' för lite för ventilation och 25 för lite på grunden. Vi hade enkelt i båda dessa fall kunnat välja alternativ som i stället sparat 40' resp. 15' jmf med budget.

Slutsatsen blir att ju nogranare man gör budgeten ju mindre överaskningar får man.
 
Jonas_O skrev:
Slutsatsen blir att ju nogranare man gör budgeten ju mindre överaskningar får man.
Så sant och precis vad vi gjorde MEN pålning var aldrig överhuvudtaget aktuellt förrän två veckor innan grunden... Svårt att förutse sånt ;D
 
Japp, prylar kan man alltid budgetera, men tid för ett visst jobb? Svårare.. Vi drog över med 33%
 
Alter_ego skrev:
"Hur höll ni budgeten egentligen?"

redan plussat på 1,5Mkr  ;D



Alter ego
Ursäkta, men hur i hela friden har alla inne på detta forum råd att bygga hus egentligen? En fördyring på 1,5 miljoner :surprised:
Och vad är det för palats ni bygger?

Man kan ju tro att ni alla bor i storstockholm och är rika arvtagare hela bunten ;).

I morgon ska vi och titta på ett 200 år gammalt hus i gott skick, på 160 kvm och med sjöutsikt. Det ligger på pendlingsavstånd till residensstaden här, och är till salu för 925 000. Jag skulle bli förvånad om det stiger till särskilt mycket över 1 miljon, ens efter budgivningen.

Det har sina fördelar att bo utanför Stockholms län! ;D
 
Sara_B skrev:
Ursäkta, men hur i hela friden har alla inne på detta forum råd att bygga hus egentligen?
I morgon ska vi och titta på ett 200 år gammalt hus......

Det har sina fördelar att bo utanför Stockholms län! ;D
Det är väl bara fördelar utanför Sthlm ;)
Det finns ju både vägar & tåg dit men framför allt hem ;D
Själva har vi hållt på i snart 13 år ::) med vårat hus visserligen bara 116 år gammalt men det börjar närma sig.
Inflyttning om 2-3 år :p ;D :D
 
Sara_B skrev:
Ursäkta, men hur i hela friden har alla inne på detta forum råd att bygga hus egentligen? En fördyring på 1,5 miljoner :surprised:
Och vad är det för palats ni bygger?

Man kan ju tro att ni alla bor i storstockholm och är rika arvtagare hela bunten ;).

;D
Jo, många av oss bor faktiskt i Stockholm men jag tror inte så många är rika arvtagare inte vi i alla fall. Nej, vi gnetar och gnor för att ha råd att bo i vårt drömhus. Visst finns det begagnade hus att köpa även här men jag har redan bott i ett sånt och tröttnade efter sju år på att ständigt renovera och sen var det inte mitt drömhus. Den typen av hus, nyfunkis, som vi gillar finns det inte så många begagnade ännu. Så det blev ett nytt hus som är vårt drömhus!
 
FlitigaLisa skrev:
......tröttnade efter sju år på att ständigt renovera.....
Efter bara sju år ;D 8) ;)
 
SnickarPelle skrev:
Efter bara sju år  ;D 8) ;)
Ja, du ska inte tro att vi var klara. Vi insåg bara att vi inte ville leva så mer! Det är underbart att bo i nybyggt och "bara" ha trädgården att fixa! Men vi är ju alla olika som tur är. ;D
 
Nu lär det väl bli pajkastning men alltså hur lyckas ni ta sån tid på er? 7 år!? Renoverar ni 600 kvadrat eller?
 
+ 100 000:-
 
Erik_D skrev:
Nu lär det väl bli pajkastning men alltså hur lyckas ni ta sån tid på er? 7 år!? Renoverar ni 600 kvadrat eller?
För som min man säger: Lisa tycker om att ändra hemma! Sen var det nog så oxå att när vi flyttade in hade vi ett visst behov av boende för småbarn sen växer de små liven och behoven ändras. Panelen på huset trillar ner, garaget blev för litet, altanen ruttnade bort osv. Man kan nog summera det hela med att eftersom huset inte var vårt drömhus försökte vi in i det längsta få det att bli drömhuset och det tog sju år att inse att det aldrig blir det!
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.