Hej,

Vi har monterat en 70 fläkt under ett 60 skåp genom att borra nya hål för att pricka in stommen i skåpet. Hålen vi borrat är konstruerade på precis samma vis som original hålen.

Fläkten är i sig inte särskilt tung men ändå så flexade plåten så pass att den hängde ner på tok för mycket. Så för att åtgärda detta satte vi 2 hål till men då precis i utkanten av vägskåpsstommen. Detta hjälpe en hel del men man kan fortfarande se att det flexar en del. Såhär ser det ut :

IVIQReS.jpg
http://i.imgur.com/IVIQReS.jpg

Pl8RmSM.jpg
http://i.imgur.com/Pl8RmSM.jpg

qcCmbFR.jpg
http://i.imgur.com/qcCmbFR.jpg

Här kan man se att fläkten är fäst i stommen till vänster men ändå så flexar den ner på höger sidan.
39W3bbT.jpg
http://i.imgur.com/39W3bbT.jpg

Såhär såg hålet ut
tiwgXgD.jpg
http://i.imgur.com/tiwgXgD.jpg

D.v.s där ska inte finnas något som trycker ner fläkten, trotts det var den ganska tung att sätta på plats, den ville gärna tryckas nedåt men kunde inte se att det fanns något som satt i vägen.

Jag förstår att metall flexar men ska det verkligen vara på detta vis?
 
Det ser konstigt ut.

Fick du med en monteringsanvisning?

Ser ut som om infästningen är för centrerad, och istället borde varit mer ut på sidorna där du upplever att den sviktar.
Fäster man den bara i plåten så blir det väl att den hänger ner. I min värld borde det finnas en lite hårdare plåt som stabiliserar upp den.
 
Jo självklart fick jag en manual, man kunde montera den på 4 skruvar underifrån eller någon typ av fäste som sätts på sidorna och skruvas i sidorna på överskåpet.

De skruvhål som är original sitter ända ute på kanterna så det hade troligen löst problemet där men den hade troligen då flexat aningen mer i mitten då. Dessutom hade de flexat mer i framkanten efter som original hålen sitter ganska långt in.

Jo, man tycker ju att de borde ha valt plåt som kan hålla upp fläkten utan att flexa.

De jag funderat på är om det kommit något i kläm, kanske sitter det skruvhuvuden någonstans på fläkten som trycker den neråt. Dock trycker man det upp med ganska bra kraft så sätter den sig som den ska.

De hålen jag borrat är baserade på originalen och där håller skruvarna bara i plåten som sitter upp mot skåpet, den håller alltså inte alls i plåten ner mot spisen. Troligen hade det hjälpt iallafall lite om så var fallet.

Någon som har en Electrolux eller liknande kan se hur deras sitter?
 
Electrolux var på besök idag för att åtgärda en annan sak och då tittade de även på fläkten. De konstaterade att om man knuffade på själva motordelen, den låda som sitter i skåpet, rakt bakåt så hamnade fläkten rätt. D.v.s plåten flexade tillbaka i sitt läge. Deras svar var helt enkelt att hålet i skåpet var 1 cm för stort vilket jag ärligt talat inte trodde spelade någon roll, särskilt inte med tanke på att man kan komma att få byta köksfläkt en gång innan man bytar kök igen.

Deras råd var att sätta mellan plast distanser i fronten så att lådan i skåpet åker bak och rätas ut. Detta har jag gjort, fick mellan 3 st 3 mm och det blev markant bättre. Nu ser man inte det på avstånd men man kan fortfarande trycka upp den en bit.

Min tanke är att köpa små plastkilar och sätta dit, det blir troligen bättre. D.v.s liknande sådan som man använder när man lägger golv :)
 
Det låter som om du är väldigt nära en lösning :)
 
BirgitS
Kan ju passa bra att sätta upp grunda hyllor för kryddburkar på insidan av den skåpdörren.
 
Det ser ju fint ut nu!

Du kan alltid såga till hyllplan som går runt slangen uppe i skåpen, så kan du åtminstone ha något i skåpet.
 
BirgitS skrev:
Kan ju passa bra att sätta upp grunda hyllor för kryddburkar på insidan av den skåpdörren.
Bra förslag!
 
TuXy skrev:
Det ser ju fint ut nu!

Du kan alltid såga till hyllplan som går runt slangen uppe i skåpen, så kan du åtminstone ha något i skåpet.
Jovisst det kan man ju göra, blir ett senare projekt dock.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.