Hej,
har köpt en tomt med kombinerad friggebod/utedass.

Måste söka rivningslova på detta då "huset" finns med i bygglovet från 1963.

Är det nått speciellt man skall tänka på vid rivning av ett utedass? Antar att man får skyffla ur den gammla skiten och lägga i påsar. Men vad skall gammal skit sorteras som, farligt avfall ?
 
Ligger fekalierna löst?! Man brukar väl ha en tunna...?
 
Det borde finnas information på din kommuns hemsida, men om utedasset inte varit aktivt på några år kan du helt enkelt använda det som gödsel om det inte finns någon tunna utan måste grävas bort.

Pappa brukade gräva ner en tunna varje höst och planera något där, tex vinbär, rabarber etc. Växte finfint. Numera är det inte tillåtet, utan det är särskilda tunnor som hämtas av kommunen.
 
Om det ligger skit där så gräv ner den i marken. Det är inte särskilt farligt. Anledningen till att man inte får gräva ner skit är att det kan spridas colibakterier till grundvattnet. Ett enstaka dasshål gör knappast av eller till. Man kan ju jämföra med att lantbrukare sprider ut tonvis med skit på åkrarna.
 
Förr hade man inga skithustunnor på landet. Skiten låg löst i en hög och på vintrarna frös den till en pelare under hålet. Pelaren kallas "kejsare". Skiten spridde man på åkrarna på våren.

Enda egentliga orsaken till att man inte gör så i dag är att nutida skit kan innehålla läkemedelsrester och liknande.
Om din skithög har legat några år är den garanterat välbrunnen och duger säkert som gödning någonstans där du inte odlar ätbart eller så smugglar du undan den i skogen.
 
O
Tja just skiten känns som en skitsak att göra sig av med :p
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.