Hej,
Tänkte höra med er allvetandes härinne om vad ni tror vårt flimmer beror på..

Vi har ganska nydragen el i alla hus (med flera proppskåp/jfb) och el har vi.. men det är ofta ett jäkla flimrande/blinkande (inte helt avslaget, men tydligt för ögat) på belysningarna på kvällen. Jag kan förstå om det skulle flimra när andra saker körs (när vattenpumpen slår på, man använder elvisp, spis/ugn osv).. men det flimrar ibland ändå.. och vi har inte så mycket "tungt" på (ett fåtal fönsterlampor, ny kyl/frys, några datorer i standby och kanske en tv)..

Detsamma gäller i hus nummer två, där är det nog ännuvärre.. där får man byta lampor hela tiden i lgh.. men..där kan man märka att varje gång man slår på vattenkranen så blinkar lamporna typ (??).. och visst, har en vattenpump där med, men den går inte alltid igång när man spolar vatten (och den ligger dessutom under ett annat proppskåp ..)

Vi tror att det är lite ojämn tillförsel av el till vår gård (gammal luftburen lina), men vi vet inte.. har ni några teorier?

tack på förhand
MVH Sandra
 
Om det är på samma ställe där båda Fastigheterna ligger skulle jag mäta hur många volt ni får in i husen. Detta kan bli lågt på gamla/dåliga ledningar.
 
Jo det är samma fastighet det gäller, bara att det är två olika hus.
Är det en mätning man kan göra själv? eller är det något som man ska be nätleverantören göra?

Grannen berättade att när de köpt sin gård slutet av 80 talet/början på 90.. så hade det varit tal om att gräva ner elledningarna, det har inte hänt än..
 
Det där kan vara normalt med dålig matning långt ut på landet. Men det kan också vara en indikation på ett allvarligt fel. Jag reagerar starkt på det du skriver om att lampor får bytas ofta. Det indikerar att du iallafall ibland kan ha överspänning i den lägenheten. Om det "bara" är dålig matning från nätet, så brukar man snarare ha underspänning.

Det fel som kan ge en sådan här effekt är glapp i nollan på en trefasmatning. Då får man en "flytande" nolla. Fasspänningarna på normalt 230V är relaterade till nollan, om den då "flyter omkring" så kan fasspänningen i värsta fall gå upp till 400V, samtidigt som någon av de andra faserna får sjunkande spänning.


Jag skulle i första hand prata med firman som gjort installationen. Vill du undersöka något själv, så kan man mäta spänning i olika uttag.
 
Den lägenheten ligger nog närmast inkommande el, om det nu kan ha nån inverkan?

Som sagt, vi har hm.. 4 proppskåp/jfb i det huset (lgh har ett eget och tvättstugan under har ett eget - de andra två tillhör resten av verkstan/garage/lgh2/loge/utebelysning)

Sedan har vi 2 proppskåp i vårt hus med jfb.. ett för "huset" och ett för värmepumpen i källaren.

När vi flyttade in drog vi lite el till ett badrum och några lampor i lgh.. där såg vi aldrig med blotta ögat att det flimra.. men fick byta lamporna var tredje vecka typ.. sedan gick vi över till led och har inte behövt byta på 2 år (!)

Skälet till att det behöver bytas mer lampor i lgh är nog att de alltid står på, de lampor vi använder i vårt hus.. som är på mer.. får vi också byta oftare (inte lika ofta, men ja oftare än de som oftast är avslagna.. *no shit* ;) ) som på toan tex.. lysröret verkar klara sig bäst..

..men glödlampor och halogen, verkar inte klara det hela lika bra i längden (energilamporna har jag svårt att bedöma, men jag tror att vi bytt dem oftare än vi skulle behövt göra.. de ska ju ha en lång brinntid)
 
Kontakta elnätsbolaget och beskriv era problem. De kan ofta montera upp mätutrustning som loggar över en längre period varefter man kan analysera vad problemet är.

Det kan till och med vara så att er elmätare redan registrerar ström och spänningsvärden
 
  • Gilla
hempularen
  • Laddar…
Man skulle behöva se detta på plats och mäta lite. Men vi kan nog ringa in problem lite med mer information.

1. Flimmer tolkar jag som fluktuationer med en frekvens på 50 Hz och uppåt, rätt?
2. Men hur ter sig blinkande? Inte släcks väl lampan helt och hållet utan det handlar kanske om att den går ned och upp i ljusstyrka med en frekvens på kanske någon gång i minuten(några minuter?
3. Jag antar att det är glödljus som ni ser symptomet på, inte LED och lågenergi? Finns det dimmers med i spelet?

4. Du säger att det blinkar när ni spolar vatten. Har ni kanske en avloppspump? Vad händer om ni själva starta t.ex vattenkokaren eller något annat som drar mycket ström, märkt det väldigt tydligt? Går det att säga något om när dessa symptom inträffar och hur länge de pågår? T.ex i samband med att värmepumpen går? Ni har ingen gammal frys med en antik kompressormotor?

5. Har ni bönder längst ellinjen eller annan verksamhet med stora motorer?

Glödlampor kan gå sönder i förtid pga överspänning, glappkontakt eller mekaniska vibrationer medan LED, lysrör och lågenergi är ganska okänsliga för detta.
- Glappkontakt tror jag dock visar sig "kraftigare" och mer lågfrekvent blinkande där lampan ibland faktiskt slockar nån bråkdel av en sekund.
- Överspänning kan vara troligt om ni bor på landet och det är snedbelastning mellan faserna. Det kan vara en granne en kilometer bort som kör sin enfas-kompressor på 3 kW typ, eller ett nollfel men det får vi hoppas ni inte har. Att glödlamporna i badrummet gick sönder ofta utan flimmer tyder på överspänning.

6. Det kan gå att dra lite slutsatser om du kan beskriva avståndet till transformatorn och vilka grannar som finns på linjen både före och efter er. Om ni har en sån där energimätare som man pluggar i ett uttag så kan ni använda den för att studera spänningen, och se hur mycket den sjunker om ni kopplar in dammsugaren där.

Eftersom ni har symptomen i flera byggnader ligger nog inte problemet hos er, möjligen i mätarskåpet.
 
harry73
I hade nåt liknande i vårt nya hus. Till slit fick vi strömavbrott på några uttag. Problemet visade sig ligga i ett elskåp ute längs vägen. Inte ens den närmast huset men en bit längre bort.
Det var svårt att övertyga elbolaget att felet inte fanns hos oss
 
Det känns som om det är glapp nånstans. Sånt brukar ofta vara i en gammal huvudbrytare.
Be som nämnts ovan ert nätbolag att montera en spänningslogger för att utesluta att det är hos dom.
 
Bo.Siltberg:

1. Flimmer tolkar jag som fluktuationer med en frekvens på 50 Hz och uppåt, rätt?

Frekvensen vet jag ej, men ett mindre flimrande, inte lika mycket som nedanstående..

2. Men hur ter sig blinkande? Inte släcks väl lampan helt och hållet utan det handlar kanske om att den går ned och upp i ljusstyrka med en frekvens på kanske någon gång i minuten(några minuter?

Nej, den släcks inte helt! Bara en större variation i frånfallet av.. hm "ljusstyrkan".. ett par-tre gånger i rad då och då.

3. Jag antar att det är glödljus som ni ser symptomet på, inte LED och lågenergi? Finns det dimmers med i spelet?

Hm, funderar.. märks tydligast i halogenlamporna i köket (de man tänker på mest, för man är där).. toalampan orkar vi inte använda längre (bytt flera ggr) .. där hade vi först glödlampor sen lågenergi. Men som jag nämnde, jag tror vi bytt på smålamporna (lågenregi) oftare här än innan (husen vi bott i innan). Lysröret på toa (vi har inte helt mörkt..) har vi bytt ett par gånger på tre år (känns mer stabilt än anan belysning iaf).

Finns inga dimmers.

4. Du säger att det blinkar när ni spolar vatten. Har ni kanske en avloppspump? Vad händer om ni själva starta t.ex vattenkokaren eller något annat som drar mycket ström, märkt det väldigt tydligt? Går det att säga något om när dessa symptom inträffar och hur länge de pågår? T.ex i samband med att värmepumpen går? Ni har ingen gammal frys med en antik kompressormotor?

I den andra lgh där hyresgästen huserar blinkar det ganska tydligt i alla lampor när man duschar el diskar (använder varmvatten.). Inte heller här slocknar det helt när det blinkar. Märker samma "fall" när man tex startar dammsugaren (båda husen).. men då är det mer förklarligt tycker jag..

Verkar vara kvällstid mest, men kanske pga att man märker det då när man är inne..pysslar och har lamporna igång..

Vår värmepump verkar inte inverka på spänningen (thermia/jordvärme i vårt hus, l/l pump i lgh, solceller för varmvatten och golvvärme tvättstugan, el-radiatorer i tredje lgh).

Vi har ingen avloppskvarn och alla vitvaror nya (relativt nya iaf)

5. Har ni bönder längst ellinjen eller annan verksamhet med stora motorer?

Troligen allihoppa.. vi ligger nog bland de sista husen som får ström vi flygande ledning (om inte absolut sist). I området ligger två större bondgårdar med nötkreatur.. nån som har ett par hästar.. nån som har några höns och ett par grisar.. sedan finns iaf en som håller på med jordbruk, men inte har djur.
 
Ok, det som då går att säga är att ni har ett elkvalitétsproblem :( Det har nog alla, men den mängd ljuskällor som ni förbrukar är inte acceptabelt. Nästa steg blir då att mäta lite och försöka ringa in problemet, kanske prata med grannarna ifall de har liknande problem.
 
Har flera än en fastighet på samma linje "problem" tyder det på endera ett svagt matande nät eller någon dålig "anslutning" i det matande nätet. Så gör som Bax föreslog ta kontakt med nätägaren så att dom kan komma och mäta.
Ps
är ni ensamma om problemet så ta dit en elektriker för att felsöka.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.