Så vi är nyinflyttade i vårt hus sedan i maj. Nu när det börjar bli lite mörkare om kvällarna så har jag börjat kika på den befintliga utomhusbelysningen.

Det är lampor runt om fasaden på huset samt garaget. Dessa tänds lite otympligt via ett reglage i garaget, en strömbrytare som man liksom vrider ett reglage på för att aktivera. Samma reglage strömställer även de två uttagen för motorvärmaren på utsidan garaget. Dessa har man ju gärna på konstant för bekvämlighetens skull annars lär det bli en del kallstarter då man glömt vrida igång detta när man satt i kabeln. Dock så innebär det ju att även all utomhusbelysning står och lyser hela tiden.

Är det möjligt att på något sätt ordna ett skymningsrelä som tänder belysningen när det blir mörkt men låter motorvärmaruttagen vara konstant aktiva. Inser ju att jag förmodligen behöver kontakta en elektriker för detta men tänkte att det kan ju vara bra att vara lite påläst på alternativen innan.

Jag har även testat en sån här lampa i en av fasadarmaturerna
http://www.biltema.se/sv/Bygg/Belysning-och-lampor/LED/LED-Sensorlampa-E27-2000035289/

Men den verkar inte vilja tändas, det var förvisso redan lite halvmörkt när jag satt i den men jag tänkte att det ju måste resultera i att den tänds direkt, något som den inte gjorde (tändes inte under hela natten heller när den fick sitta i). Men idén känns ju smidig om den skulle fungera.
 
Om du har en slinga som alla utearmaturer sitter på så går det absolut att sätta ett skymningsrelä som tänder slingan. Om det t.ex sitter lampor bortom motorvärmar uttagen så behöver den ett eget skymningsrelä eller en ny kabel som kopplar ihop den med de andra lamporna.

Jag förordar att ha ett centralt skymningsrelä istället för lampor med inbyggd sensor. Det är väldigt irriterande med lampor som inte tänds samtidigt. Lamporna med inbyggd sensor är dessutom väldigt känsliga för hur armaturen ser ut, jag har en som aldrig släcks för att det helt enkelt är för mörkt inne i armaturen.
 
Jag har egentligen ingen koll alls på hur elen är dragen, bara att hålla tummarna att det är på ett sådant sätt att det är möjligt att sätta ett skymningsrelä då.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.