Hej,

För att kunna mäta upp och montera underskåps täckskivor(med ljus i) så krävs det att fläkten finns på plats. I vårt fall ska vi sätta en 70 cm fläkt i ett 60 cm skåp vilket inneburit att vi fått borra extra hål i själva fläkten.

Nu behöver vi dock såga upp hålet i väggskåpet och där är vi osäkra på hur vi ska gå till väga. Fläkten kom med en mall som passar 60 skåpet på undersidan men det känns ganska jobbigt att såga på undersidan? Att såga inne i skåpet känns mer rimligt men det finns 2 saker som komplicerar: 1. Kakel är inte satt än och därför måste vi räkna med det(så ca 3 mm för fix och x mm för plattan) sen sitter den bakre väggen ca 1 cm in i IKEA skåpet.

Är det så att man måste såga ut under ifrån? Hur gör man längst in? Är det inte risk att sticksågen är för stor?

Vill gärna slippa montera ner skåpet då det sitter efter många om och med perfekt där det gör.

Det är denna fläkt vi köpt :

http://www.electrolux.se/kitchen/cooking/cooker-hoods/traditional-hood/eft6566ox/
remote.jpg.ashx
 
beroende på modell av fläkt så tar man antingen bort bottendelen på fläktskåpet och skruvar fast fläkten på så vis. Oftast medföljder det hakar i stål för det. Annars måste du såga ur för fläkten INNAN ni skruvar dit det om ni bara har tillgång till sticksåg. Har ni multiverktyg aka FEIN så kan ni använda det i efter hand om det måste lösas på det viset.
Ett annat alternativ är att ni köper en hålsåg i storlek ni behöver.
Tyvätt får jag nog säga att plocka ner är erat enda laternativ om det inte är så att ni vet vad ni håller på med. Sticksågen kommer bra göra livet surt för er om ni inte kommer åt.
Som jag ser det är det bara att göra om, göra rätt. Finns inga genvägar (om man inte vet arbetsmomenten i käksmontering) i köksmontering om ni vill ha superbt resultat. Se det så här, en timmes extra jobb och få det perfekt till ett kök ni kommer använda i 20 år =) Lätt värt det.
 
Redigerat:
  • Gilla
J1AN
  • Laddar…
Aha, jo i vårt fall handlar det om 4 skruvar som ska sättas under ifrån igenom fläkten och rakt upp i de vertikala spånskivorna i stommen. Man kan även fästa den som du säger men då ska fläkten också passa skåpet vilket den inte gör i detta fallet. Skåpet är 60 cm medan fläkten är 70 cm och tanken här är att fläkten ska sticka ut 5 cm på varje sida för att fånga in lite mer av röken. Detta betyder att normalt så finns det skruvhål underifrån för en 70 cm stomme och i vårt fall har vi då fått borra nya så att de passar en 60 cm stumme. De borrade hålen är kontrollerade och ser ut att stämma bra så nu är det då utsågning av själva motorn.

Jag förstår att en sticksåg kan ställa till med en hel del här, särskilt om den hugger tag så troligen är det bättre med multimaskinen(Bosch i mitt fall) men det blir inte lätt att få det rakt. En tanke är annars att använda sticksåg så långt det går och sen köra multimaskinen där sticksågen inte får plats.

Sen är det själva hålet, antingen tejpar man på mallen på undersidan av väggskåpet och sågar upp och ner. Eller så klipper man till mallen ytterligare så att den går in i skåpet också sågar man inne ifrån skåpet. Problemet är dock att man måste räkna med att insidan bygger på en del i ryggen.

Det som gör det mer komplicerat är att kakel är inte på plats än så vi vet inte exakt var fläkten kommer hamna. Vi kan räkna fram det till 11 mm med kakel och fix men vi vet också att verkligheten kan mycket väl slå på par mm. Så borrar vi hål för fläkten i skåpen nu så lär det bli minst par mm för långt ifrån kakeln när den väl är satt.

Vår tanke är nämligen att först sätta dit täckskivorna som ska sitta under väggskåpen och sen kaklar upp till detta täckskivor. Problemet är dock att det är svårt att veta exakt hur långa dessa ska vara utan att fläkten är på plats så därför tänkte vi att vi sätter fläkten på plats, mäter och sätter täckskivorna, sen tar vi ner fläkten igen och kaklar.

Kaklar vi först så är risken ganska stor att vi kommer få såga samtliga täckskivor under bänkskåpen på längden också vilket inte alltid är så lätt.
 
Plocka ner skåpet är kanske inte så dum idé, grejen är att det är lite tryck på det så risken är att när man tar bort skåpet så rättar de andra skåpen sig också kan man inte få tillbaka kök fläktskåpet igen. Jag vet att erfarenhet hur svårt det kan vara att få ett köksskåp på plats där det tidigare passat precis.
 
Hålet kommer väl inte att synas när allt är på plats? Då är det ju bara att ta till lite extra, gör hålet 1-2 cm bredare än mallen
 
nino skrev:
Hålet kommer väl inte att synas när allt är på plats? Då är det ju bara att ta till lite extra, gör hålet 1-2 cm bredare än mallen
Helt rätt!
 
Hur brukar ni göra för att hålla fläkten på plats? Är det bara till att palla upp med allt möjligt man har eller finns det någon smidigare lösning?
 
beror på hur fläkten ser ut och vad som medföljer den. Det följer oftast med metallskenor som man oftast skruvar fast först i sidorna på skåpet och sen skjuter man in fläkten i dem. Är det inte sådan lösning brukar man oftast ha en medarbetare som håller upp fläkten, medans den andre skruvar fast fläkten i underkant (änd trät) på sidostommen.
Beror liksom på hur fläkten ser ut och hur den är tänkt att fungera.
I ditt fall låter det juh som att det borde vara en som håller, den andra skruvarfast.
 
Produkter som diskuteras i tråden
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.