Hej alla!
Efter att ha bott fem år i vår villa har vi börjat fatta att något är fel. Vi är tvungna att tömma brunnen 4 ggr/år och råkar minst 1 gång, ofta två gånger per år, ut för översvämning i källarbrunnen. Det leder till extrakostnader för utryckning av jourhavande avloppsrensare. En granne, äldre bonde som bott här i många decennier (och inom parentes sagt, tömmer brunnen 1 gång/år!) har sagt att flera av grannfastigheterna är anslutna till vårt avlopp. Vi själva har ingen aning men avser, efter det femtioelfte totalstoppet, kontakta kommunen och höra om de har någon info. Av någon anledning är vi lite pessimistiska över resultatet av en sådan förfrågan (vår kommunala avloppstömmare har inte visat något intresse för saken) så jag skickar här ett utrop: Hur gör man?! Hur får man reda på detta!?
Vi tånker prata med kommunen, men känner att byggahus-forumet kanske ger snabbare och bättre svar :)
 
Du kan ju filma avloppet för att se om det finns avstickare. Spolfirmor brukar ha utrustningen.

Sen om du hittar avstick på ditt avlopp är ju frågan vad du skall göra. Gräva upp och proppa?
 
  • Gilla
D09
  • Laddar…
Hej Larsa!
Det där med filmning har kommit på tal efter flera avloppsstopp, men har aldrig blivit av. Det kanske är det som måste göras.
Proppa? Nej, såna är vi inte :) men vi får förstås debitera dessa grannar som hittills varit lyckliga men också ganska egoistiska. Vill de inte betala får vi förstås tänka om. Tack för ditt svar!
 
Kan det finnas nåt gammalt servitut?
 
Claes Sörmland
Ring din kommuns miljönämnd (miljöinspektörerna som handlägger avloppsfrågor) och fråga efter avloppstillståndet för din fastighet. Passa på att fråga om grannarnas tillstånd också. Allt är offentliga handlingar.
 
  • Gilla
D09
  • Laddar…
Jo, det är möjligt, men det var inget som vare sig säljaren eller mäklaren upplyste oss om. Så frågan är vad som gäller nu.
 
Claes Sörmland
Tillståndet eller snarare ansökningshandlingarna som en gång lämnades in beskriver din avloppsanläggning - det finns alltså ritningar hos kommunen samt uppgift om flera fastigheter är anslutna.

Om nu avloppet inte är rejält gammalt förstås.
 
Tack alla för svar! Det är ett 40-talshus, ganska gammalt, vilket är en del av problemet. Som sagt, jag kontaktar kommunen och sedan er proffsgubbar igen. Tack!!!
 
Hej.
Det är inte säkert att kommunen heller vet.
I huset vi bodde i innan var avloppet gemensamt med totalt fem fastigheter. En dag var det dags att bygga om det efter att kommunen dömt ut det. (Ingen infiltration alls!)
För att göra en lång historia kort med olika turer där vi hade problem med kommunen angående anläggningen av vårt nya avlopp så visade det sig att ingen, ej heller kommunen,visste vem som egentligen "ägde" avloppet eller vem som var inkopplade på det.
Detta på grund av kommunsammanslagningen på 1970-talet någon gång när många småkommuner gick ihop till storkommuner. Tydligen var det lite si och så med handlingar och dokument vid övergången, därav problemet. Vi hade en del bry med det, men det löste sig tack och lov till slut.
Vet ej hur vanligt det är, men enligt handläggaren på kommunen hände det inte alltför sällan.
Så hittar inte kommunen något så fråga runt hos era närmsta, äldsta grannar om de vet eller om de har några gamla dokument i lådorna.
Lycka till!
 
M
Kolla även på Lantmäteriet, brukar finnas allehanda ritningar och kartor för alla fastigheter där.

Om du får tag i en karta och det är utritat där så faller det under din undersökningsplikt.
Sen måste väl även förra ägaren tömt lika ofta, dvs kostaderna är medräknade i den specade driftskostnaden som du accepterat när du köpte huset. Det är alltså ingen merkostnad för dig gentemot vad som visats vid köpet. Så det spåret är nog inget att jaga runt i, tror jag.

Du kan ju kolla med bonden om han vet vilka som är anslutna och sedan gå och fråga dem :)
 
Men, jag tolkar att du har någon form av troligen äldre trekamamrbrunn. Till den hör det i så fall en infiltration, där vattnet alltså fördelas ut i marken.

Om du nu har fullt i brunnen, då är det väl mer än troligt att infiltrationen är dålig. Vilket i princip kräver en ny avloppsanläggning.

Eller är det så att slammavskiljaren blir full med fasta partiklar?
 
  • Gilla
johel572
  • Laddar…
Hur vore det att så här på söndagen gå över till grannarna och fråga hur ofta de får tömma sitt avlopp.

Protte
 
Vi hade liknande problem på ett ställe vi bodde tidigare. Det visade sig vara glappkontakt i pumpen i avloppet som lyfte vattnet till markbädden. Efter att det funnits ut så gick jag ut och slog till med ett krattskaft på pumpen i brunnen varje gång som det började klucka och gurgla i avloppet. Man hörde direkt hur pumpen brummade igång. Det hände kanske ett par ggr/år.
 
Hur är det med dräneringen? Inte så illa att den åxå går till brunnen. Jag antar att vi pratar om en trekammar brunn eller!
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.