KristinaRT
"Esoteriska grejer" :)
Nu måste jag ju kolla behandlingstrappan för barn bara för att få veta ;)

Men du har sannolikt rätt i att det är ICS, montelukast och någon SABA killen får. Spelar kanske inte så stor roll, men jag håller fullkomligt med i fråga om förhoppningen att killen följs av barnläkare.

Däremot kan jag tänka mig en mängd scenarior som ger just den symptombild TS pratar om, utan att det egentligen är något fel på själva huset. Och innan man börjar bygga om ventilationen etc finns det några enklare saker att testa/fundera över som jag skrev ovan.....
 
Redigerat:
tommib
KristinaRT
Borde du inte vara glad att det är så lugnt att du har tråkigt :)

Används ens teofyllin numera??? Känns som väldigt gammeldags. Omalizymab är däremot ganska futuristiskt, men fungerar tydligen utmärkt på en liten grupp patienter. Sannolikt inga barn dock.... Lite OT, men ändå relevant på ett sätt.

Måste kännas svårt att som förälder ge sitt barn ett flertal mediciner och barnet har ändå symptom. Själv var jag rabiat i behandligen av sonen, och var oerhört tacksam att jag visste mer eftersom den info jag fick från läkaren på VC som precis diagnositcerat min 7-månaders bebis med förkylningsastma var: Ge honom medicin två ggr per dag, jag skriver ut vad ni behöver.......
Det var allt, och jag fick själv ringa och påtala att han nog behövde två spacers, en till ICS och en till SABA, fick själv hitta bästa tekniken, bästa sättet att hålla sonen etc. Så tyvärr har jag inte så mycket tilltro till vad TS har fått gör info. Jag hoppas han fått bättre bemötande och mer hjälp än vi, men jag blir inte förvånad om så inte är fallet.

Känner verkligen med TS i detta fallet och hoppas innerligt att sonen blir bättre.
 
Redigerat:
tommib
Jodå, vi använder teofyllin när alla andra grejer är provade. Jag visste dock inte att det fanns med i den ordinarie behandlingstrappan också. Jag är anestesiolog och träffar lyckligtvis inte astmatiker mer än i undantagasfall, just då när t.ex. teofyllin kan bli aktuellt... Ketamin är ett annat kul läkemedel man kan prova då...

Nu har vi dock glidit väldigt lång OT (eller egentligen inte, detta kanske också kan hjälpa TS och sonen).

Anledningen till att jag tycker att man ska titta på miljöfaktorer och då specifikt huset är beskrivningen av besvären, att de kommer när sonen ska sova i sitt rum. Att börja diskutera läkemedelsregimer med grejer som har rätt mycket biverkningar innan man försökt optimera miljön är för mig bakvänt.

Min rekommendation blir således fortfarande att ta in saneringsfirma och titta på huset. Flytta sonen till annat rum är också en enkel åtgärd, problemet kanske är lokalt.
 
KristinaRT
Ketamin använder vi också, till djur :) Av ren personlig nyfikenhet - varför ger man det till astmatiker?
Som tur är har jag aldrig hamnat i ett tillstånd som kräver en anestesiolog, men nyligen fick jag en några dagars Prednisolon och det var ingen höjdare. Tydligen tillhör jag en ovanlig men svårbehandlad patientkohort som generellt har svårt att kontrollera symptomen, så jag är väldigt glad att jag hamnat hos en specialist på just detta.... Men det är också det som gör att jag menar att man inte helt ska bortse från att en del av symptomen kan bero på otillräcklig information till föräldrar eller otillräcklig behandling, speciellt vid infektioner.

Men jag håller med om att man måste ta ett helhetsgrepp och titta brett. Dock tror jag inte man ska låsa in sig på huset och ventilationen utan att först ha testat olika rum i huset, boende i annat hus med/utan egen kudde/täcke. Om inte annat för att de första testen är avsevärt mycket billigare än saneringsfirmor, och det kan ju vara så att barnet är kvalsterallergiskt och att det räcker med specialsängkläder, täcken, kuddar och extra städning.
 
tommib
Ketamin är sympatikomimetiskt och därmed bronkvidgande. Man ger väldigt låga doser för att slippa biverkningar (eller önskade effekter, enligt vissa). Det är inte direkt förstahandsvalet heller...

Med saneringsfirma menade jag inte att man skulle börja riva ut saker med en gång, snarare att man skulle be om en bedömning av någon som sysslar professionellt med det. Som jag sa är det bra att göra de enkla grejerna först, som att byta rum mm. Allergier är som du sa lite tidigt att testa för men har man besvärlig astma är det definitivt lönt att försöka minska på exponeringen. Förslagen med att byta sängkläder är bra.

Hoppas det går bra för TS och sonen, med eller utan sanering :)
 
  • Gilla
KristinaRT
  • Laddar…
Kanske skaffa många blommor som är luftrenande.
 
Klicka skrev:
Kanske skaffa många blommor som är luftrenande.
Krukväxter är lurigt det är ofta risk för mögel från jorden.
 
Det känns ju lite vanskligt att ge sig in i tråden direkt under de som har verklig kunskap men förhoppningsvis säger de ifrån om jag drar in på något villospår...:)

Har ni gjort något allergitest på barnet? Min yngsta har astma som oftast triggas av förkylningar eller allergisk reaktion. Vi har därför gjort ett allergitest för att se vilka saker som vi behöver ha lite uppsikt på. För honom visade det sig att bland de vanligaste allergenerna så är det egentligen bara katter som han är överkänslig mot. Nu kan säker mögel trigga igång en reaktion även om barnet inte är allergisk men ett allergitest kanske kan leda in er på andra spår som är värda att följa upp. Tex. så är det ju ganska vanligt att folk är känsliga mot formaldehyd som det finns gott om i MDF och i viss mån även spånskivor.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.