Det sägs ju att en stil är som mest hatad efter ca 30 år, sen "vänder det" - åtminstone historiskt. På 40-talet masakrerade man gamla sekelskifteshus, spikade över gedigna dörrar med masonit eller bytte till släta dörrar, tog bort lister osv. Så har det väl fortsatt. Många fina stilrena 50-60-talshus 80-90-talifierades med fuskspröjs och fiskbensglasfiberväv i pastellfärger.

Om vi kommer tycka man renoverar sönder 70-80-90-tal får vi väl se om 20 år. Ur ett "värdeperspektiv" så är det väl inte orimligt att ljust och fräscht ger högre slutpris?

Måla lister, fönster och haka på nya dörrar samt nya tapeter är ju inte dyrt eller tidsödande. Börja isolera innerväggar och byta kök och badrum kostar ju rätt mycket. I stockholm är det kanske lönsamt, men ute i landet? Våtskikt är ju slitagevara och 80-talskök kan nog vara rätt slitna, kvaliten var väl ofta inte jättehög. Förstår om ni vill byta för er egen skull...
 
Tandem musca cacavit
Vi har mörkt trägolv i ett rum, där är tapeten också rätt så mörk och murrig. I det rummet är golvlisten i samma mörka färg som golvet, där hade det blivit en - i mitt tycke - märklig kontrast att ha en vit golvlist mitt i allt det mörka.
Men det blir väl även stor kontrast med en mörk vägg och en vit taklist?! Så i Jumas smak skulle väl en mörk taklist duga även där?


Bortsett från listernas huvudfunktion, dvs att dölja skarvar, springor, etc, så ser jag de mörka listerna som en inramning, liksom tavelramar. Och gillar man svart, som jag gör, tycker jag det är bättre att den färgen finns på detaljer, såsom typiska 80-tals hus har. Inte på bänkskivor, köksluckor, golv och väggkakel. Som äldre har man högre krav på ljus, och svart "stjäl" för mycket av det.


Om vi kommer tycka man renoverar sönder 70-80-90-tal får vi väl se om 20 år. Ur ett
Ja, det finns nog risk/chans för att de blir sönderrenoverade. Att eliminera de mörka detaljerna som är typiskt 80-tal, tycker jag är lite synd, särskilt som jag gillar det.


Måla lister, fönster och haka på nya dörrar samt nya tapeter är ju inte dyrt eller tidsödande.
Kruxet är att de två först nämnda för stunden ger inget för oss. Några nya dörrar, alla vita pappdörrar, behöver inte hakas på annat än att jag ska byta ut två som fått mekaniska skador, vilka jag har i reserv. Det blir lite tapeter och mer väggmålning. Golv behöver bytas, men listfärgen har låg prioritet.

Börja isolera innerväggar
Bara några enstaka väggar ska ljudisoleras. Kommer att hjälpa tre sovrum. Brummandet av frånluftsvärmepumpen kommer att avskräcka framtida köpare, men främst vill jag kunna somna själv.


I stockholm är det kanske lönsamt, men ute i landet?
Vi bor på landsorten, så delvis därför vill jag inte göra några helrenoveringar av badrummen. Duger nästan som det är för oss, och inte alls säkert man ens får tillbaka pengarna. Bättre köparen renoverar sådant efter egen smak.

Summa summarum: Det finns så mycket annat som behöver göras.

Kvarstår gör mina frågor:

List-, foder, och karmfärgen, är en sak, sedan att ha olika i rummen. Alternativen för mig är främst:

1. Lämna allt mörkbrunt
2a. Lasera svart eller
2b. måla vitt i de rum jag renoverar

Vad skulle se minst konstigt ut? Själv tycker jag väl att främst köket skulle kunna se annorlunda ut. Särskilt om det helrenoveras.

Att måla om fönsterkarmr etc, är nog uteslutet, möjligen vitmåla innerdörrkarmar. Men det är krux med det också. Det är bruna hålpluggar för karmskruvarna, samt att underhållet av karmarna kommer att försvåras. Nu har jag åtgärdat färgskador enkelt genom att ha flera olika brunfärgade tuschpennor, som jag använder för att pricka stötskador.
 
Om kök och badrum (iallafall det ni använder) rent tekniskt är slut och inte klarar de år ni tänkt bo kvar är det väl inget att snacka om, då är det bara att bita i det sura äpplet och fixa.

Om det är renovering för att ändra stil inför försäljning är det nog så tråkigt som många säger, även om ni själva gillar mörkt trä så gör idag inte majoriteten av "yngre" köpare detta, även om det finns en och annan, så troligen blir priset högre med vitt, liksom billiga åtgärder som att dörrar och trycken ser moderna ut, tapeter, plastmattor->laminatgolv etc - som kanske stilmässigt egentligen inte passar in - höjer priset. Kanske är en avvägning att renovera tex kök och ett av rummen i "ljust och fräsht"-stil, så att de köpare som inte kan "se igenom" gamla tapeter också blir intresserade - men som nån skrev, denna fråga besvaras nog bäst av mäklare (även om 90% av de mäklare jag träffat på inte varit nån som jag hade velat fråga om smakråd eller tekniska råd, men faktiskt har jag träffat på ett par mäklare som var riktigt vassa kompetensmässigt, men i sthlm är de få, mer som hästhandlare/bilsäljare).
 
  • Gilla
BirgitS
  • Laddar…
Tandem musca cacavit
Om kök och badrum (iallafall det ni använder) rent tekniskt är slut och inte klarar de år ni tänkt bo kvar är det väl inget att snacka om, då är det bara att bita i det sura äpplet och fixa.
Köket i alla fall. Lilla duschrummet ska få en kabin, då tapetskarvar i duschhörnan börjat åka isär. Handfatet bytt.
"Stora" badrummet har badkar, så det fungerar. Utbytt är blått handfat och blå toalettstol, till vita. Nya badrumsskåp, var nya för tio år sedan...

Det övriga JohanLun skriver kan väl stämma (att majoriteten yngre inte gillar mörka lister etc), också är de troligaste köparna, enär vi har 5 sovrum i själva huset och ett gästsovrum i källaren. Det är ett ganska populärt lugnt område, med cykelavstånd till stan och hus är sällan till salu, även om en viss föryngring har pågått.

Dörrhandtag är bland det sista jag skulle satsa på. Skulle möjligen vara dörren mot groventrén i köket då, som är fulast nött. Se bild nedan:

Närbild på ett guldfärgat dörrhandtag mot en träfärgad dörrkarm.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder


Det är lite guldfärgat. Är det omodernt eller så frånstötande att folk skulle dra sig för att köpa huset för den skull? När jag tittade på hus, var sådant oväsentligt för oss.

Slänger in två bilder från köket, för att ge lite helhetsuppfattning om det:

Mot diskbänk och spis:

Kök med vita skåp, trämönstrad bänkskiva, svart spis och diskho, kylskåp och matbord.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder



Matplats och extra skåp + bänk som inte är original:

Kök med matplats, vit skåpsinredning, fönster med blomkrukor och vy mot vardagsrum.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder


De flesta rum ska få nya laminatgolv, eftersom de är slitna och de flesta la jag för ett kvartssekel sedan. Vardagsrummet har äkta ekparkett, som möjligen skulle må bra av slipning och omlackering. Dock anser jag själv att typen inte är så fin (för blandade färgskillnader), utan skulle i så fall snarare överväga att byta till något snyggare.
 
BirgitS
Som JohanLun är inne på, du måste bestämma dig för om du ska renovera så att ni trivs där eller om du ska renovera för att få ett bra pris vid en försäljning. Att sälja ett hus som modernt och inflyttningsklart utan att köparen behöver renovera först ger normalt ett högre pris och går fortare att sälja än att sälja ett hus där mäklaren skriver "kan bli ditt drömboende efter en större uppfräschning", men vilket som ger mest vinst går inte att svara på utan att känna till marknaden där du bor och om du kommer att kunna renovera på ett sätt som är uppskattat av de som är 30-35 år.
 
Tandem musca cacavit
du måste bestämma dig för om du ska renovera så att ni trivs där eller om du ska renovera för att få ett bra pris vid en försäljning.
Det har inte så mycket att göra med vår trivsel, utan att ska jag lägga tid och pengar på sådant vi värderar nästan till noll. Det är jättemycket annat och viktigare.

Dock har ingen svarat på mitt dilemma. Det är uteslutet att nu gå loss på alla lister och foder. Det finns långt viktigare funktionella saker att göra. Det blir ett rum i taget, grovt sett.

Ska jag köra vitt i nyrenoverade rum och i värsta fall ha ett hus till salu småningom med olika listfärger? Det verkar som ni som svarat tycker det är bättre, men inte skrivit det rent ut. Det blir ju mindre att göra för de nya ägarna om de vill ha vitt på det som troligen kommer att vara ogjort. Samtidigt blir det ett stilbrott, då fönstren inte kommer att målas om av mig. De är för övrigt laserade, men måste målas med annan färg vita, så de kan inte lätt återställas till mörka för de som vill ha det.
 
BirgitS
Renovering för att få ett bra försäljningspris handlar många gånger om att lägga pengar och tid på sånt man inte bryr sig om själv utan på vad som ser bra och lockande ut för den aktuella marknaden.

Prata med flera mäklare som vet vad som fungerar bäst där du bor.

Visst kan det se olika ut i olika rum, vi sålde med ett nyrenoverat badrum med modernt utseende men resten var ca 20 år gammalt. Det ökade intresset mycket för det gjorde det annorlunda än andra hus som såldes samtidigt och där allt var gammalt.

Mässing börjar bli populärt i detaljer så era dörrhandtag kan det vara många som gillar om några år (men trender kan svänga fort också).

Nu tillhör jag inte den grupp som är aktuell för att köpa ditt hus men bilderna på köket och att du skriver om glipande tapetskarvar i duschen skulle få mig att tänka helrenovering och inte betala mer än att det går att lägga minst en halv miljon på det.

Men vad som verkligen kan få folk att backa helt från ett hus är problem med tak, grund, dränering, fukt, värme, ventilation, isolering och liknande. Se till att sånt är fullgott.
 
Redigerat:
  • Gilla
Robert63 och 2 till
  • Laddar…
Jag skulle inte tycka det var konstigt att några rum har bruna lister och några har vita. Jag själv har lister och foder i allmoge stil i sovrummen och släta lister och foder i hall och vardagsrum. Det är aldrig någon som reflekterat över de olika utföranden
Jag skulle målat eller bytt lister i rummen där man renoverar, det blir så mycket fräschare
 
Själv skulle jag hellre köpa ett hus i "originalskick" som var väl underhållet än ett hus som var tveksamt underhållet men "Timell-stylat" med tveksamt utförande. Nu säger jag inte att din renovering skulle bli så. Men många hus jag tittat på har bara mått sämre av att folk velat kludda vit färg på allt. Nu har jag framförallt tittat på äldre hus, men jag tror det är lika med nyare hus. Jag svär ständigt över allt som tidigare ägare borde låtit vara... :)

Men jag tror också att väldigt många som tittar på hus, tittar att det SER modernt och fräscht ut. Dvs man ser väldigt mycket yta och styling och mindre husets tekniska skick.
 
Tandem musca cacavit
Renovering för att få ett bra försäljningspris handlar många gånger om att lägga pengar och tid på sånt man inte bryr sig om själv utan på vad som ser bra och lockande ut för den aktuella marknaden.
Kan så vara, MEN det finns massor av viktigare åtgärder. Det är ett ackumulerat bristande underhåll, beroende på att jag haft ett yrke som medfört stor tid med arbete långt ifrån huset, dvs på annan ort. Dessutom har sjukdom inkapaciterat mig.

Vidare måste jag göra nästan allt själv, för frugan har varken lust eller förmåga att göra några påtagliga förbättringar. Hon skulle kunna fixa vår stora trädgård (tomten ca 2250 kvm) , enär hon varit trädgårdsmästare, men hon saknar lust att göra det.

...att du skriver om glipande tapetskarvar i duschen skulle få mig att tänka helrenovering och inte betala mer än att det går att lägga minst en halv miljon på det.
Förstår inte vad du menar? En duschkabin löser lätt problemet med glipande våtrumstapetskarvar till en jämförelsevis struntsumma.

Bor på landsorten och den dyraste villan jag sett till salu i våra kvarter var för två år sedan till 2,5 Mkr, Enligt Hitta.se ligger genomsnittsbelåningen i våra kvarter på ca 1,4 Mkr, men vi ligger långt under det. Fastighetsvärdet borde för vår del ligga lite högre än genomsnitt.

Nästa år, när jag gjort klar grundläggande renoveringar och förbättringar kan vi kanske få 1,5 och i bästa fall 2 Mkr för fastigheten.

Det är snarare fuskmässing på vara dörrbeslag, men bra om det blir modernt igen.

Jag skulle inte tycka det var konstigt att några rum har bruna lister och några har vita. Jag själv har lister och foder i allmoge stil i sovrummen och släta lister och foder i hall och vardagsrum. Det är aldrig någon som reflekterat över de olika utföranden
Jag skulle målat eller bytt lister i rummen där man renoverar, det blir så mycket fräschare
Tack för synpunkterna! Det är kanske jag som är lite av en perfektionist som anser att man ska hålla sig till en stil? Det är ändå sådana kommentarer som din, som ger mig lite perspektiv på hur andra tycker och tänker...


Själv skulle jag hellre köpa ett hus i "originalskick" som var väl underhållet än ett hus som var tveksamt underhållet men "Timell-stylat" med tveksamt utförande.
Sablar, nu sänder du dubbla budskap! ;)


Nu säger jag inte att din renovering skulle bli så.
Tja, alla som känner mig anser mig vara händig, men jag har haft ett akademiskt men praktiskt inriktat arbete. Har renoverat lägenheter och hus sedan 20-års åldern. Dock självlärd genom "learning by doing" samt läst mig till hur man ska/bör göra.

Frugan tycker jag är för noggrann och därmed långsam, men till henne och andra säger jag: Det är jag som ska vara nöjd med min insats, inte du eller andra!

Det ska givetvis vara så bra som rimligt möjligt, inte nödvändigtvis perfekt, men det eftersträvas. Visst gör jag fel ibland, men det är vanligen främst jag som ser och lider onödigtvis av det ...
 
Redigerat:
Tandem musca cacavit skrev:
Bor på landsorten och den dyraste villan jag sett till salu i våra kvarter var för två år sedan till 2,5 Mkr, Enligt Hitta.se ligger genomsnittsbelåningen i våra kvarter på ca 1,4 Mkr, men vi ligger långt under det. Fastighetsvärdet borde för vår del ligga lite högre än genomsnitt.
Då kan man kanske inte vänta sig att badrummen alla ska vara renoverade med lyx-klinkers med alla papper från en certifierad firma?

Med 2-3 badrum och ett kök, och "stockholmsnivå" på grejjorna och stockholmstimpris så blir det sannolikt inte någon bra affär?

Glipande våtrumstapeter tror jag tyvärr skrämmer många, jag skulle hittat på en lösning som mycket väl kan innehålla en duschkabin men ändå gör att badrummen inte känns uttjänta... För ett hus på 2-3MSEK tror jag ändå man förväntar sig ett badrum som inte omedelbart kräver åtgärd?
 
Alla anser ju att man ska lägga pengar på badrum och kök för att fp upp priset, men om huset bara är värt typ 1,5mkr så får du aldrig tillbaka pengarna, möjligtvis om du hittar ett nytt kök på blocket som bortskänkes.
Duschkabinen tycker jag är en bra kompromiss, blivande ägare kommer ändå vilja renovera i egen stil.

När jag tittade på mitt hus innan det köptes så kollade jag i princip på stommen, allt annat visste jag att jag skulle byta.

Badrummet var renoverat för ca 10 år sedan med kakel och klinkers, dock utan papper på det; men det bryr jag mig inte om, det finns med på 10-års planen.

Det som verkligen triggar värdet är läget, och det är ju svårt att ändra.

Det var egentligen anledningen att jag köpte mitt, för det ligger skitbra till.
 
Fjojtmehmet skrev:
Alla anser ju att man ska lägga pengar på badrum och kök för att fp upp priset, men om huset bara är värt typ 1,5mkr så får du aldrig tillbaka pengarna, möjligtvis om du hittar ett nytt kök på blocket som bortskänkes.
Duschkabinen tycker jag är en bra kompromiss, blivande ägare kommer ändå vilja renovera i egen stil.
Fast ett IKEA kök med eget arbete behöver inte kosta så mycket. Om det gamla är dåligt. Men det ser inte dåligt ut på bilderna... men bilder säger ju inte allt...

Och ett egenbyggt badrum behöver ju heller inte bli dyrt... tror många drar sig om alla badrum måste renoveras innan inflytt... Barnfamilj utan badrum är tufft... Är ett i OK skick så duger det nog...

Det som verkligen triggar värdet är läget, och det är ju svårt att ändra.
Förvisso sant...
 
Tandem musca cacavit
Med 2-3 badrum och ett kök, och "stockholmsnivå" på grejjorna och stockholmstimpris så blir det sannolikt inte någon bra affär?
Att helrenovera badrummen mha firma är uteslutet pga kostnaden som det inte alls är säkert att få full kompensation för vid försäljning. Tror även att det minskar antalet spekulanter eftersom huset skulle bli betydligt dyrare. Om jag gjort det själv skulle nog många dra sig för det, att jag kan ha gjort fel. Allt jag gör nu dokumenterar jag förvisso med foton, men lär inte övertyga alla.

Vi vill inte ha klinker och kakel i badrummen, då det är ett trähus och ett mode som kommer att gå över/minska rent av innan vi ska sälja. Klinker kommer det att finnas ändå, i och vid bastun i källaren...


Glipande våtrumstapeter tror jag tyvärr skrämmer många, jag skulle hittat på en lösning som mycket väl kan innehålla en duschkabin men ändå gör att badrummen inte känns uttjänta... För ett hus på 2-3MSEK tror jag ändå man förväntar sig ett badrum som inte omedelbart kräver åtgärd?
Det är endast en skarv som glipar 1 mm, på tre ställen totalt kanske längs 2 dm. Finns också en ful brun missfärgning i en annan skarv. Dock kommer inget av detta synas när duschkabinen väl är på plats.

Vårt hus kommer högst att gå för 2 Mkr är min gissning. De små gliporna kräver ingen omedelbar åtgärd. Jag lät för säkerhetsskull torka ut rummet i ett par veckor, fyllde med snabblim och satte ful silvertejp över. Att det blev så berodde på familjebesök till jul, så det skedde i all hast. Ska ta bort tejpen, ta bort glasdörrarna, täta hål och andra småskador med silikon samt installera duschkabin utan klara glasväggar.

En sådan kabin på bilden nedan är redan inköpt till källaren. Känns den bra blir det en likadan överst för det ryms högst en i storlek 90x90x205 cm.

Nyinköpt duschkabin med rundad form och transparenta glasdörrar för installation i badrummet.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder



tror många drar sig om alla badrum måste renoveras innan inflytt
Här är det inget måste, ens nu. Allt fungerar, lite skabbigt bara.
 
Redigerat:
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.