Hej,

Är i full gång och planerar inför byggstart av tillbyggnad på 55 kvm som kommer att innehålla kök och vardagsrum i öppen planlösning med ryggåstak som är öppet till nock. Huset finns i Norrköping.

Jag har nu fått ett pris på ca. 13500kr/kvm av en byggfirma som jag fått stort förtroende för. Då ingår totalentreprenad med start vid plintad grund till färdigställande så långt att allt är gjort utom innerväggar samt isolering i vägg samt kostnad för fönster som jag kommer att köpa på annat håll. Utöver tillbyggnaden ska gamla huset på 55 kvm få nya betongpannor och tilläggisolering i tak.

Jag är dock sugen på att försöka få ner materialkostnaderna en aning och tänker därför se om jag kan förhandla med ner materialet hos ex. XL-bygg, K-rauta osv där jag har lite kontakter. Vad är er erfarenhet av att förhandla priser på detta sätt? Vad kan vara för- och nackdelar enligt er?

Vad tycker ni om priset? Vad har varit viktigt då ni valt byggfirma?

Ge mig gärna alla era tips och råd när man är i fasen att bestämma byggare!
Bygglovet är godkänt.

Med vänlig hälsning Josefine
 
Redigerat:
Vi är mitt uppe i en tillbyggnad på 50 kvm, förlängt vardagsrum + sovrum + tvätt/bad Jag tog först in anbud på helentreprenad för allting fram till "klart gips", dvs vi tänker måla och lägga golv själva. El, vvs, kakling badrum skulle också ingå men inte inredning i badrum, tvätt eller garderober sovrum. Vi bygger med platta på mark med vattenburen golvvärme som kopplas mot befintligt system.

Jag fick in anbud i intervallet 1-1,2 Mkr före rotavdrag.

Vi valde att i stället dela upp entreprenaden och nu kommer totalkostnaderna för entreprenaderna att landa på ca 750 kkr före rotavdrag i stället.

Man misstar sig gärna på materialkostnaden för ett sådant här bygge. Det du beskriver, dvs stomme med skal, kostar inte så mycket i material. Jag gissar runt 50 kkr om du inte räknar in fönster, isolering och innerväggar. Du kan kanske få ner den kostnaden lite men det kommer inte göra så mycket på totalen. De större pengarna finns att spara på entreprenaden. Sen finns ju alltid möjligheten att entreprenören har saltat materialdelen av offerten. Det kan du relativt enkelt kolla själv. Utgå från ritningen och gör ett excelark där du listar upp alla byggdelar. Kolla sen på byggvaruhusens hemsidor vad det kostar och summera. Du behöver inte lista ner på minsta detalj, lägg i stället till en klumpsumma på några tusenlappar för t ex skruv och spik.
 
  • Gilla
Josefine1980
  • Laddar…
Kan tillägga lite om hur vi valde entreprenörer: vi la ut förfrågningar på offerta och servicefinder. Först valde vi en entreprenör för mark + grund. Det var en liten firma med ett par (svenska) gubbar som var specialister på att gjuta betong. De i sin tur kände en mindre grävfirma som gjorde markarbetet och en rörfirma som drog rören. Det var inte absolut lägsta anbudet men det skilde bara några tusenlappar och de hade bra omdömen på offerta och gav ett bra intryck.

Byggaren som bygger stomme och skal är också en mindre ganska nystartad firma. Vi fick några referenser som var nöjda. Det är en svensk firma som har rumäner som snickare. I Skåne har jag känslan att det nog nästan är vanligast att mindre byggfirmor har utländska jobbare. Vi är jättenöjda med rumänerna, det är sköna gubbar med stor yrkesstolthet och de jobbar nästan utan paus 8-18.
 
  • Gilla
Josefine1980
  • Laddar…
L
Intressant tråd. Funderar på att bygga ut huset genom att ersätta garaget och förlänga huset på bredden. Det skulle bli ca 70kvm. Dockar jag svårt att få en känsla för kostnaderna. Hur har det gått för er?
 
Om frågan var riktad till mig: Vi har jobbat själva under sommaren och målat, lagt golv och byggt trädäck. Det enda som återstår som entreprenörerna ska göra är tätskikt och plattsättning badrum (vi har väntat på att plattan ska torka) och lite vvs-inkoppling. Entreprenadkostnaden så här långt är ca 680 kkr före rotavdrag, 550 kkr efter rotavdrag. Sen har de gjort en del tilläggsarbeten som inte har med tillbyggnaden att göra, t ex renoverat garagetaket och lite annat för runt 80 kkr.

Har inte räknat ihop totala kostnaderna än men gissar att våra egna kostnader hamnar nånstans runt 130-150 kkr (golv, färg, inredning tvätt/bad, garderob, belysning etc.).

Jag skulle gissa att vi kommer in i intervallet 750-800 kkr totalt för tillbyggnaden efter rotavdrag när det är klart, men det inte alltid helt uppenbart var man drar gränsen när det handlar om tillbyggnad. T ex har vi valt att totalrenovera det befintliga vardagsrummet som tillbyggnaden ansluter till, plus en hel del andra saker som inte har direkt med tillbyggnaden att göra men som passade logiskt att göra. Totalkostnaden för hela projektet landar kanske på knappt en miljon.

Vi har gjort materialval utan att snåla men ändå prismedvetet. Har handlat mycket saker på kampanjpriser eller lägsta internetpris, t ex kakel/klinker, all badrumsinredning, parkettgolvet. Strömbrytare och dimmers från Jung har vi beställt från Tyskland till en tredjedel av svenska priser. Vi har gult danskt fasadtegel, danska lertegelpannor och stora delvis specialtillverkade fönsterpartier från Elitfönster. Vår entreprenör fixade hyfsat bra priser på dessa saker med sina rabatter.
 
  • Gilla
Lewdis
  • Laddar…
Hej. Är ni färdiga att summera och villiga att redovisa?
 
Bygget är klart men jag har inte summerat de sista kostnaderna än. Tror att min tidigare uppskattning fortfarande stämmer hyfsat, vi landade nog på 770-800 för tillbyggnaden (efter rotavdrag) och sedan ca 200 extra för renovering vardagsrum, nytt garagetak, braskamin med skorsten i gamla huset, trädäck, växthus och lite småsaker.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.