Hej alla! Vi har ett två år gammalt hus byggt i lösvirke av snickare. Snickarna har använt stående z-panel med två spår vertikalt i varje panel. Nu när vi gjorde en liten tillbyggnad upptäckte vi att de inte har satt luftningsspalt bakom panelen utan bara spikreglar horisontellt direkt mot windyn och isoleringen. Isoleringen och reglarna ser fina ut, allt är torrt (men det är ju sommar) men vissa partier av balsidan på fasaden som vi tagit bort har lite ytligt "svart" på sig. Inte alls mycket, kanske bara 5 procent av det vi tagit bort. Spikläkten lutar heller inte utåt utan är helt rak. Den är 40 mm tjock. Är det något vi ska reklamera eller funkar spåren i panelen som ventilation och det svarta inget att oroa sig för? Tacksamma för svar! Vi har målat med Beckers Täcklasyr.
 
Funkar inte spikläkten som luftning menar du?
 
Mattiaz skrev:
Funkar inte spikläkten som luftning menar du?
Alltså, vi fattar det som att de flesta husleverantörer sätter en luftningsläkt bakom spikregeln mot regelverket så att luften kan passera vertikalt. Men spikläkten sitter ju horisontellt över hela väggen och luften har väl ingenstans att ta vägen. Mer än ned i de två spåren i varje panel då, Och det undrar vi om det är tillräcklig luftning. Väggsnitt som visar luftningsläkt och isolering i en husvägg, bredvid ett vitt trähus med fönster och en pool.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
 
Skickar med en bild från Myresjöhus... Vi har alltså bara den horisontella läkten.
 
Bommade att det inte var lockpanel. Jag hade nog sett till att ha en vertikal luftspalt iaf med den typ av panel.
 
Men då har du ju en luftspalt? Ville du ha en dubbel likt bilden?

Skulle vilja påstå att det vanliga är att enbart spikläkten agerar luftspalt. Ofta i dim 28mm.
 
sune73 skrev:
Men då har du ju en luftspalt? Ville du ha en dubbel likt bilden?

Skulle vilja påstå att det vanliga är att enbart spikläkten agerar luftspalt. Ofta i dim 28mm.
Ja, fast då med lockpanel. Det har jag själv. Med en slät panel så agerar ju spikläkten stopp och barriär var 50 cm och då kan det ju inte bli mycket luftcirkulation. Om man har sådan panel så skadar det ju inte alls om spikläkten i sin tur sitter på vertikala läkt så man kan ha cirkulation bakom.
 
  • Gilla
Ulr123
  • Laddar…
28mm ska inte användas nuförtiden. Dessutom med den typ av panel som ts har så hade det varit lämpligt med en vertikal spikläkt.
 
  • Gilla
Ulr123
  • Laddar…
Hur tycker ni då man ska gå vidare? Vi känner oss oroliga men det är ju ett stort jobb att byta en panel som kanske dessutom funkar fint. Och har man ens rätt att reklamera, det vill säga har de inte gjort ett fackmannamässigt jobb?
Vi kan ju inte så mycket.
Snickarna är av den gamla, erfarna stammen och säger så här:
- Luftningsläkt är rätt nytt och gamla hus har klarat sig fint utan.
- Luften vandrar delvis vertikalt och vädras ut vid knutarna.
- Luften vandrar också i de två spåren på baksidan på varje panel och de spåren är en luftning i sig själv.
- Det kommer också ut luft vid de naturliga otätheter som uppstår i en panel, vid text fönster och dörrar.
- De har gjort så i alla tider och det funkar hur bra som helst, även på deras egna hus.
- Det svarta kan uppstå under första året när byggfukten torkar ut.

Vad tycker ni?
 
Om det är frästa spår i baksidan av varje panelbräda skulle jag inte vara orolig
 
  • Gilla
Ulr123
  • Laddar…
K
Mattiaz skrev:
28mm ska inte användas nuförtiden. Dessutom med den typ av panel som ts har så hade det varit lämpligt med en vertikal spikläkt.
Vilka dimensioner rekommenderar du att man har idag. Vi ska i dagarna byta panel och planerar att köpa 12x50 stående bakom spikläkt 28x70. Det ska sitta en västkustskiva bakom så i vill inte att det bygger allt för mycket
 
  • Gilla
Ulr123
  • Laddar…
Fjojtmehmet skrev:
Om det är frästa spår i baksidan av varje panelbräda skulle jag inte vara orolig[/QUOTE

Tycker du att det blir tillräcklig vent? Tycker ni andra att frästa spår räcker?
 
man behöver ju inte tänka att panelen behöver konstant luftrörelse heller. Det viktiga är ju att den kan andas och det gör den ju om det är luftspalt bakom. Det måste ju liksom inte vara "ventilerat" på det viset. Möjligen moderna hus med fullständigt tät plastfärg då..........
Att äldre hus inte hade luftspalt beror ju på att man inte målade med täta plastfärger då. Trät i sig behöver ingen ventilation på det viset.
 
  • Gilla
Tobrom och 3 till
  • Laddar…
Det var väl det vi funderade på, hur mycket den faktiskt kan andas med bara de två spåren i varje panel o luftningen vid knutarna... Men det kan alltså funka?
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.