Bor i hus där halva huset (byggt 1920) har krypgrund och tillbyggd vinkeldel har betongplatta. Har fram tills nu haft direktverkande elradiatorer men kommer inom kort att byta till värmepump och vattenburet system.

Är det alls någon idé att fundera på golvvärme i delen med betongplatta eller kommer all värme att läcka neråt alternativt ge fuktproblem? Krypgrundsdelen har varmare golv tack vare isolering, betonggolven är iskalla.

Är det annars vettigt att ha två system i huset, ett för golvvärme och ett för radiatorer?
 
om du har plats på höjden så isolera plattan med tex 100mm, gjut en ny platta med golvvärmeslang med 50mm tjocklek ovanpå isoleringen. det är vettigt med lågtemp som golvslang är, beror ju åxå på uppvärmningsapparatur.
 
Tack för svaret.

Det är inte möjligt att lägga på 15cm på nuvarande golv, takhöjden är inte tillräcklig. Jag tror inte att betongplattan är speciellt tjock, kanske 7-8cm och därunder är det ifyllt med sten.

Kan det vara idé att knacka plattan, plocka bort sten och göra om det från början? Eller finns det en risk med att betongdelens olika rum får isolering/betong på olika höjd och att värmeslingorna trycker iväg fukt?
 
ja det går ju åxå å knacka plattan, men ligger inte syllen på plattan? hur menar du med olika höjd? vad befara du med att slingorna trycker fukten vart då? först nerifrån kapillärbrytande(makadam eller nåt sånt) inte sand för det "suger" upp fukt. sen isolering och sist platta med värmeslingor.
 
Gammalt hus för vikingar. Sten i botten, 7-8cm gjuten platta och heltäckningsmatta på det. Kallt. ::)

Om jag tar ett rum och så att säga "sänker det" genom att gjuta en ny platta lägre än övriga rum - och sedan gör detsamma på flera rum - så kommer de olika rummen samt mellanväggar etc, att ha sin gjutna platta på olika höjd gentemot varandra. Detta spelar kanske ingen roll? Jag vet heller inte hur det ser ut mot yttervägg, eller hur man löser det med lägre golv där.

Handlar det då om att gjuta en platta (tjocklek?), lägga isolering (typ?), och därefter gjuta platta med värmeslingor (tjocklek?) ?

 
nu är ju int ja någon expert, det brukar alltid komma fler inlägg, men dom har väl jullov ;)

men det räcker väl med en platta, under den isolering typ frigolit eller styrolit, ju tjockare desto bättre=mindre värmeförluster. sen kan man isolera utanför huset åxå.

under isoleringen under plattan makadam. så det blir att gräva ur isoleringstjocklek + kapillärbrytande300- 500,600mm kanske?
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.