Hej!

Jag har nyligen rustat upp vår tvättstuga här hemma som ligger i källarplanet och nu har jag kommit till belysningen.
Jag har införskaffat en lysrörsarmatur i plast och LED-rör istället för de gamla glödlampssocklarna.
Och nu till problemet....jag har mätt upp Fas (L) och Nolla (N) och jord och kopplat in dessa på avsedd plats i kopplingsplinten , och det är spänning in i armaturen när jag slår till strömbrytaren, men ändå så tänds inte lysrören ....jag har provat rören och glimtändarna i en annan armatur som kopplas in i vägguttag och då funkar det perfekt, och jag har även provat med vanliga lysrör utan resultat i den armaturen jag monterat i taket.

När jag tog bort de gamla socklarna så noterade jag att det fanns ytterligare en kabel i ledningen som var oisolerad och jordad i en plint i den sista sockeln, denna brydde jag mig inte i att koppla in då jag redan hade fullgod jord....så om någon kunnig elektriker eller liknande har någon bra förklaring till varför inte lysrören tänds trots att jag följt konstens alla regler så vore jag oerhört tacksam :)
 
Om armaturen är avsedd för gasrör så kan den behöva modifieras lite för LED-rör, hur varierar mellan rören. Det kan också vara viktigt åt vilket håll LED-röret sätts. Glimtändaren brukar tas bort...men som sagt dubbelkolla att du följt anvisningen för LED-röret. Annars är det bara att mäta vidare för att hitta var strömmen inte kommer fram.

De gamla socklarna du pratar om är alltså för de gamla glödlamporna? Och denna ytterligare ledare är vadå, biledaren i kabeln? Om det även finns en grön/gul skyddsledare i kabeln så är denna biledare en extra jordledare ja, som inte måstee vara ansluten i bortre änden. Så det kan vara korrekt som du gjort, men det går inte att säga utifrån din beskrivning.
 
Det är alldeles riktigt att det är en biledare, nu är ju dessa kablar från när huset byggdes ut och standarden på färgerna var en annan, därav så tog jag det säkra före det osäkra och mätte mig fram för att vara säker på vilka kablar som var vilka. Så det rör sig om tre kablar plus biledaren.

Killen i butiken där jag köpte rören sa att jag bara behövde byta ut glimtändarna mot de som följde med rören. Men det borde ju ändå funkat med gasrören som jag provade istället...tack för ditt svar, men jag får nog kontakta grannen som jobbar som elektriker i stället.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.