274 959 läst · 1 591 svar
275k läst
1,6k svar
Vår vackra lilla skånegård och jag ...
Jag gjorde det igen, jag skapade en egen tråd för årets projekt.. Vårt "Lusthusprojekt" - så att det skulle vara lättare för folk att se bilderna från just det projektet... om nån ville ha lite inspiration
Länk: https://www.byggahus.se/forum/altan-uteplats/281920-lusthuset-arets-projekt-2016-a.html
Länk: https://www.byggahus.se/forum/altan-uteplats/281920-lusthuset-arets-projekt-2016-a.html
Inloggade ser högupplösta bilder
Logga in
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
Nu har vi silat av likören! Har inte provsmakat än, men årets test var att göra päronlikör
Vi har oxå fått tummen ur och gjort inlagd squash - nått ska man ju hitta på med all squash..
Glömde säga att såbandet för morötterna som vi köpte "sucks big time" nästa år blir det vanliga frön igen (det där var typ hela skörden..)
Redigerat:
Jag kan svara på det ena hehe, vi gjorde på augustipäron.. den säsongen är ju slut nu men de vanliga päronen är nog på g hos "alla andra" nuAlbinp3 skrev:
Vi körde samma taktik som vi gjort med bärlikörerna.. dvs fyll en burk (i detta fall var det lättare med en glasburk än en glasflaska) med päronbitar så mycket det får plats.. häll på så mycket socker det får plats sen.. och till sist fyll på med så mycket sprit som får plats ..
Låt stå en tre veckor.. skaka om lite ibland.. (inte direkt solljus..) sila av och häll upp på flaska..
Inte världens mest exakta recept tyvärr, men det finns säkert några mer specifika recept om man googlar..
Vi hade funderat på att prova göra päronkonjak.. men det får bli nästa år (vi testar för det är kul mest..)
Kan rekommendera en sån här, rätt så dyr men väl värt pengarna.
http://www.emmislov.se/webshop/skadedjursbekampning/186-sorkfallamullvadsfalla-pistol.html
http://www.emmislov.se/webshop/skadedjursbekampning/186-sorkfallamullvadsfalla-pistol.html
Tänkte tipsa om receptet vi gjorde syltad squash ifrån (har inte smakat än själv, men det verkade poppis..) man kunde tydligen göra på pumpa eller gurka om man ville också.
Länk: https://www.coop.se/recept--mat/recept/s/syltad-squash-pumpa-gurka/
Länk: https://www.coop.se/recept--mat/recept/s/syltad-squash-pumpa-gurka/
Skördetider!
Det är mycket nu, hinner knappt med mig själv! Det är mycket att pyssla med om man vill ta tillvara på det ätbara från naturen.
Här är mina fina "charmiga saftflaskor" haha.. fick lov shoppa lite lokavatten så jag fick tag på flaskorna (nån som har tips på var man kan köpa 25-33 cl plastflaskor? tomma billiga..) - de är perfekta att frysa in med saft i! Här är de under rengöring..
Får väl erkänna att detta är inte mina egna jordgubbar, vi köpte våra plantor ganska sent i år och de har inte gett så mycket skörd. Men jordgubbar är ju ett måste så det var bara att pallra sig till Eriksgården (utanför Sjöbo, skåne) och shoppa på sig lite
Av jordgubbarna blev det, såklart, både det ena och det andra.. plus ont i magen :rollekes: (man måste ju provsmaka en i varje näve man använder..). Här på bilden är en syltburk med egengjord jordgubbssylt.. frös också in en del.. både skivade med lite socker.. och några stora fina utan socker (brukar vara i finare skick om man tinar dem stora och utan socker),
Blev också en dubbel sats av rårörd jordgubbssaft (den jag fryser in i småflaskor..). Tyvärr blev den aningen för söt trots att vi inte tog allt socker de villa ha med i receptet.. men den är helt okej iaf.. så nu har jag sommar på flaska
BLANDADE BILDER:
Squashen fortsätter leverera, salladen och hallonen likaså (hösthallonen har börjat komma)..
Vaxbönorna var vi lite oroliga för, de växte jättebra.. men blomningen kom igång jättesent.. vi trodde inte vi skulle få några, men har skördat flera liter nu Chilisarna börjar äntligen också bli klara.. några av dem (har varit väldigt segdragna på sluttampen..)
Tomaterna ploppar upp som små röda utropstecken i växthuset.. många på g (de är också sena).. kommer nog bli "syltade gröna tomater" så småningom.. nu äts de med god aptit som de är.
Jaa man ska kladda lite, allt blir inte perfekt.. men här är det några burkar blåbärssylt
Smultron har vi massor, kommer man bara ihåg att plocka av de gamla och vattna lite när det är torrt.. så fortsätter de leverera.. dag ut och dag in (båda sorterna, tyvärr vet jag inte vad någon av dem heter *suck* )
Har gjort en stor sats av ratatouille som vi delat upp och fryst in också, perfekt att ha till köttfärssåsen eller som tillbehör till maten som den är.. (måste ju hitta på nått med all squash)
Har också gjort "Snålröra på tomat och squash".. avvek lite från receptet, men grunden är god.. och det blev ruskigt gott! Har ni squash och tomater kan jag rekommendera att testa detta recept.. (ska själv göra en ny sats nu när jag postat detta inlägg)
..perfekt att frysa in, funkar både som sås till grillat.. men perfekt substitut för krossade tomater också.. osv
Länk: http://blogg.land.se/skillnadens-tradgard/snalrora-pa-tomat-och-squash/
Det är mycket nu, hinner knappt med mig själv! Det är mycket att pyssla med om man vill ta tillvara på det ätbara från naturen.
Inloggade ser högupplösta bilder
Logga in
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
Här är mina fina "charmiga saftflaskor" haha.. fick lov shoppa lite lokavatten så jag fick tag på flaskorna (nån som har tips på var man kan köpa 25-33 cl plastflaskor? tomma billiga..) - de är perfekta att frysa in med saft i! Här är de under rengöring..
Inloggade ser högupplösta bilder
Logga in
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
Får väl erkänna att detta är inte mina egna jordgubbar, vi köpte våra plantor ganska sent i år och de har inte gett så mycket skörd. Men jordgubbar är ju ett måste så det var bara att pallra sig till Eriksgården (utanför Sjöbo, skåne) och shoppa på sig lite
Inloggade ser högupplösta bilder
Logga in
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
Av jordgubbarna blev det, såklart, både det ena och det andra.. plus ont i magen :rollekes: (man måste ju provsmaka en i varje näve man använder..). Här på bilden är en syltburk med egengjord jordgubbssylt.. frös också in en del.. både skivade med lite socker.. och några stora fina utan socker (brukar vara i finare skick om man tinar dem stora och utan socker),
Blev också en dubbel sats av rårörd jordgubbssaft (den jag fryser in i småflaskor..). Tyvärr blev den aningen för söt trots att vi inte tog allt socker de villa ha med i receptet.. men den är helt okej iaf.. så nu har jag sommar på flaska
BLANDADE BILDER:
Inloggade ser högupplösta bilder
Logga in
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
Squashen fortsätter leverera, salladen och hallonen likaså (hösthallonen har börjat komma)..
Inloggade ser högupplösta bilder
Logga in
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
Vaxbönorna var vi lite oroliga för, de växte jättebra.. men blomningen kom igång jättesent.. vi trodde inte vi skulle få några, men har skördat flera liter nu Chilisarna börjar äntligen också bli klara.. några av dem (har varit väldigt segdragna på sluttampen..)
Inloggade ser högupplösta bilder
Logga in
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
Tomaterna ploppar upp som små röda utropstecken i växthuset.. många på g (de är också sena).. kommer nog bli "syltade gröna tomater" så småningom.. nu äts de med god aptit som de är.
Inloggade ser högupplösta bilder
Logga in
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
Jaa man ska kladda lite, allt blir inte perfekt.. men här är det några burkar blåbärssylt
Inloggade ser högupplösta bilder
Logga in
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
Smultron har vi massor, kommer man bara ihåg att plocka av de gamla och vattna lite när det är torrt.. så fortsätter de leverera.. dag ut och dag in (båda sorterna, tyvärr vet jag inte vad någon av dem heter *suck* )
Inloggade ser högupplösta bilder
Logga in
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
Har gjort en stor sats av ratatouille som vi delat upp och fryst in också, perfekt att ha till köttfärssåsen eller som tillbehör till maten som den är.. (måste ju hitta på nått med all squash)
Inloggade ser högupplösta bilder
Logga in
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
Har också gjort "Snålröra på tomat och squash".. avvek lite från receptet, men grunden är god.. och det blev ruskigt gott! Har ni squash och tomater kan jag rekommendera att testa detta recept.. (ska själv göra en ny sats nu när jag postat detta inlägg)
..perfekt att frysa in, funkar både som sås till grillat.. men perfekt substitut för krossade tomater också.. osv
Länk: http://blogg.land.se/skillnadens-tradgard/snalrora-pa-tomat-och-squash/
Inloggade ser högupplösta bilder
Logga in
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
ÄPPELMUST!
- börja med att hämta lite blandad fallfrukt/äpplen..
- gör fem hinkar med äppelbitar/klyftor..
- hitta en köttkvarn med "grov" skiva..
- leta också reda på en fruktpress i gömmorna!
- mosa äppelklyftorna med köttkvarnen.. till gegga..
- häll geggan i en hink..
- den kommer bli brun, den ser läskig ut, du gör inget fel..
- när du fyllt hinken, ta fram fruktpressen..
- pressa geggan igenom fruktpressen/silduk..
- häll upp och drick!
..om man nu inte ska göra cider!
Då får man arbeta vidare
Inloggade ser högupplösta bilder
Logga in
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
Nu har mina smideskonsoler till köket kommit de hade en ganska skum "yta" men lätta och trevliga (de får tyvärr inte vara för tunga.,) och jag tror det kommer bli jättebra!
Köpte även fyra lite mindre ifall jag ville ha nån kryddhyllan också.,