Jag ska alldeles strax åka på visning av ett hus som min dotter är sugen på. Kåken ligger i skogen på landet och säljs som fritidshus trots att det nog aldrig använts som fritidshus. Finns det någon fördel för säljaren att klassa huset som fritidshus istället för villa? Säljaren bör väl ha samma ansvar om man säljer en sommarstuga eller ett permanentboende. Eller? Tacksam för era tankar och kunskaper.
 
Det är väl lite färre krav vid nybygge och energideklaration inte behöver göras.
Eller är det ett gammalt hus?
 
Claes Sörmland
Mäklaren/säljaren kan mena olika saker:

Förr hade fritidshus och permanentboendehus olika klassningar hos skattemyndigheten och för länge sedan så skattades de också olika. Men förra året så försvann skattemyndighetens klassningar så nu heter allt småhusenhet, bebyggd.

Sen kommer användningen. Används ett hus som fritidshus så är det ett fritidshus. Används ett hus som permanentboende så är det också det. Har t ex ett gammalt ursprungligt permanentboendehus på landet används som fritidshus de senaste åren så är det just ett fritidshus. Detta är mycket vanligt i vårt urbaniserade land.

Slutligen så kommer utformningen. Husen ska enligt lagen konstrueras så att de är lämpliga för sitt syfte och här kommer Pumbas kommentar in - bygger man ett fritidshus så är kraven lägre än för att få uppföra ett permanentboende. Är huset byggt som fritidshus så behöver det alltså inte i praktisk eller laglig mening vara lämpligt att bo i permanent även om folk kanske gör det.
 
Se till att också kontrollera med kommunen hur de klassificerar själva området. Den kommunala servicenivån kan variera map. sophämtning, skolskjuts etc.
 
Tack för alla svar. Huset är över hundra år gammalt, byggt som permanentboende men har senaste tiden använts som fritidshus. Risigt och ruttet och med en budgivning som får grannarna att rulla med ögonen av förvåning. Dottern får leta annat hus.
 
Tänk om alla hade en så vettig far!
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.