Är det någon som rakt av vet vilka regler som gäller för att ha gemensam sophämtning. Iom de nya kraven för avfallshantering så kommer i praktiken hela avgiften att bestå av en fast kostnad som i princip är densamma för sommargäster, som för de som har hämtning varje vecka.

Tittar man då på tabellen för avgifterna så är det extremt mycket billigare att ha gemensamma restavfallskärl för hela kvarteret, vi räknar med att få ned den fasta avgiften till en åttondel av vad det kostar per fastighet med egna individuella kärl. Nackdelen är naturligtvis att folk inte kommer att snåla på vikten riktigt lika bra som om man själv måste etala för sina egna kilon, men den rörliga kostnaden är ju försumbar i sammanhanget.

Hur som helst, kan kommunen stoppa oss från att ha gemensam sophantering? De har efter ett par dagar fortfarande inte svarat på om vi får göra så här nämligen...
 
Ni får inte ha gemensamma kärl och ni kan inte göra något åt det eftersom kommunen har Monopol. Anledningen till att det finns ett minimibelopp att betala är för att det är fasta kostnader förenat med alla sopor som alla måste vara med att betala oavsett mängden sopor.

Däremot kan man med en riktig kompost och ett bra sopsorterande slippa sopkärl helt.
 
Vi kan inte slippa sopkärl helt enligt reglementet.

Varför kan radhusområden och vissa villaområden ha gemensamma sopkärl?

Riktigt så enkelt som du vill ha det till är det definitivt inte. Min svärmor har en fast avgift på sophämtningen som är bara en tredjedel av den vi har i sin kommun. Sedan betalar hon ytterligare 30kr/tömning och vikttaxa på det. Hon ställer aldrig ut någon tunna och kommer därmed undan mycket billigare än vad man gör i min kommun. I vår kommun kan man inte undvika att ställa ut tunnan utan denna töms varannan vecka även för de som har tömning var sjätte vecka idag. Står inte kärlet inom 3m från vägen så får man betala för att kärlet skall dras ut till vägen för hand också. Om min svärmor skulle lämna tunnan 1m från vägen så skulle den inte tömmas för i hennes kommun så går aldrig sopgubbarna ur bilen, där töms tunnan från hytten med en hydraulisk arm istället...

I min kommun så kan man ansöka om att få ha gemensam anläggning och dessa taxor är vad jag har tittat på. Det jag frågat kommunen om är vilka villkor som skall vara uppfyllda för att få ha en gemensam anläggning. I mitt fall har jag anfört att sopsäckarna hos några av våra fastigheter inte hämtas flera gånger per vinter för att deras fordon inte har dubbdäck och de vill därför inte vill köra i branta backar när det är halka. Vidare så har våra vägar inte bärighet för deras tunga fordon, särskilt inte som de har svårt att hålla sig på vägen - de har en tendens att köra utanför själva asfalten och kör därmed sönder dikena.. Detta har jag anfört som argument för att få ha en gemensam anläggning för vår samfällighet (vi har en samfällighet för vägen och avloppet redan).
 
Känns som att det är bättre du pratar med din kommun då. Hade aldrig hört talas om gemensamma anläggningar innan.

Dock har man alltid rätt att ta hand om sina sopor själv oavsett kommun. Däremot måste man bevisa hur man tar omhand om alla slags avfall.
 
Bostadsrättsföreningar har gemensamma kärl. Därför har vissa radhus och villaområden det :)
 
Har nu fått svar av kommunen att det går bra. Har räknat ut att vi kan spara ca 400kr per hushåll och år på detta. Eventuellt kan vi spara in ytterligare (beroende om vi kan få hämtning varje vecka istället för varannan vecka) och då kan vi spara in ytterligare en hundring per fastighet. Vi lär dock behöva ge viss rabatt till de som har sommarstugor i området, vilket innebär att vi villaägare nog får betala lite mer än dessa också. Sommarstugorna har en rabatt på ca 300kr/år från renhållningsbolaget.
 
Dåså! Då är det bara att fundera på om det är värt extraarbetet (och kostnaden) med att ordna en central sopplats, samt hitta folk som tycker att arbetet med en förening är värt den lilla besparingen.
 
  • Gilla
Fotografen
  • Laddar…
pacman42 skrev:
Har räknat ut att vi kan spara ca 400kr per hushåll och år på detta.
En bra anledning att glömma alltihop. 400 kr/år är inte ens kaffepengar, jag skulle gladeligen betala 4000 per för att slippa kånka iväg med soporna, och 4 laxar till för slippa en gemensamhetsförening med en massa extraarbete som kommunen ska utföra.
Tunnan i grindhålet, kommunen hämtar.
 
Fotografen skrev:
En bra anledning att glömma alltihop. 400 kr/år är inte ens kaffepengar, jag skulle gladeligen betala 4000 per för att slippa kånka iväg med soporna, och 4 laxar till för slippa en gemensamhetsförening med en massa extraarbete som kommunen ska utföra.
Tunnan i grindhålet, kommunen hämtar.
Plats för sopkärl finns redan.

Jag har flera grannar som funderar på att sälja för att alla kommunala pålagor gör att de snart inte har råd att bo kvar. För dem är varje krona viktig. Vi kommer bland annat få betala en halv miljon för kommunalt VA snart också. Och då kommer också själva VA-taxan till och den är inte låg. Omkostnaderna i mitt område ökar just nu med tusenlappar per månad, så varje sparad krona är värdefull.

Vi får se om de boende är beredda att göra arbetet och om vi kan komma fram till en rättvis lösning.
 
Jag har nu efter många och långa uppföljningar med kommunen gett upp om detta. Handläggaren där håller med om att det är vansinne, men när man kombinerar alla regler och taxor så blir det för våra knappt tjugo bostäder för de flesta av mina beräknade fall dyrare att dela på sophanteringen än att ha två tunnor per hus (grön + brun). Dessutom så kan man inte få matavfallet hämtat varje vecka på sommaren om man har en gemensam hantering, men det kan man få om man har egen tunna.

Dvs kommunen vill tydligen ha en sopbil som skall köra runt på en massa småvägar och hämta två tunnor per fastighet. Hade vi bott i en tätort, hade vi kunnat tjäna in 25% av årskostnaden då det erbjuds avfallshämtning varje vecka där till en liten kostnadsökning, men även där är regelverket sådant att det missgynnar gemensamma anläggningar om man har en villa. Jag undrar om ett BRF-radhus räknas som lägenhet eller villa?

Så här blir det när de faktiska kostnaderna inte är de som avspeglas i avgiften. Jag vet att andra kommuner tar ut en hämtningsavgift varje gång en tunna töms, denna kan man bli av med om man inte behöver tömma den så ofta. En sådan separation av kostnaderna hade gjort att det hade varit mycket lättare att optimera sophämtningen för gemensamma anläggningar, men nu är tydligen denna och andra kostnader inbakad i de valbara kostnaderna för abonnemanget och då blir det väldigt dumt...

Vi har dessutom sommarstugor i området och för sommarstugor så kan man inte ha gemensamma anläggningar om de inte betalar avgifterna för helårsboende, inte ens om två sommarstugor vill dela på samma tunna. Jag tror att kommunens avfallstaxor behöver revideras då de missat väldigt många "cornercases", vilket gör att man hur man än gör hamnar på samma taxa och inte kan optimera lösningen.

Men även kommunens handläggare höll med om att det var vansinnigt och hade nu lyft att de måste revidera hela taxesystemet för gemensamma lösningar då det inte fungerade.

Rörande att ha egna tunnor så har alla redan sina brevlådor där vi tänkte placera tunnorna och man passerar detta ställe vart man än skall, vilket gör att det inte är omständligt att lämna soporna där...
 
Hela sophämtningssystemet i nästan hela Sverige är kostsamt och irrationellt. Tänk bara att sopbilen får köra båda sidor vägen i flesta kommunen för man inte vill göra hälften av invånarna arga för dom får putta tunnan över vägen. Eller att man har stora gemensamma kärl istället för små enskilda.
 
Vårt parhusområde har gemensamma kärl. Vi sparar inte spec. mkt på det.

Sophämt o avlopp går på runt 5000/hushåll.
 
Redigerat:
Hemmakatten
I vårt sophämtningsområde med ca 500 fastigheter varav 300 fritidshus så kör man numera varje vecka för att hämta upp 141kg matavfall, vilket är otroligt lite, och 50km extra väg för att tömma det.
 
Hemmakatten
I vårt sophämtningsområde med ca 500 fastigheter varav 300 fritidshus så kör man numera varje vecka för att hämta upp 141kg matavfall, vilket är otroligt lite, och 120km extra väg för att tömma det.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.