Håller på att planera nytt kök i en 50-tals villa. Köket som sitter nu är långsmalt och väldigt litet så vi kommer ta ner en vägg för att göra det större. Dock så sitter det ett rör från golv till tak i det rummet, har förstått att det är en avloppsluftningsrör, som då kommer hamna mitt i det nya köket. Jag hadde aldrig hört talas om ett aloppsluftningrör tidigare, och det finns inte så himla mycket att läsa om det på nätet. Vad är det för något? Går det att ta bort eller går det att flytta på?
 
Det måste finnas en avluftare. Funktionen är bla. att släppa in luft i avloppet vid spolning på toaletten, men även andra större vattenflöden avloppet, tömmning av badkar osv.

När du spolar på toan, så bildar vattnet en "kolv" som rusar fram igenom ledningen. Den skjuter luft framför sig, som ventileras bort i resten av avloppsnätet, såvida du inte har stopp/halvstopp i ledningn.

Den skapar också undertryck bakom "kolven". När solvattnet når fram till den ventillerade stammledningen, så jämnas trycket bakom ut, det pyser in luft via luftningsröret. Om det inte sker, så kommer undertrycket att bli så stort att vatten sugs ut ur vattenlåset i toan eller i något tvättställ eller golvbrunn, då sugs luft in den vägen istället.

En annan effekt av saknad avluftning är att flödet bromsas av undertrycket, så att det inte spolar igenom ledningen ordentligt, blir på sikt stopp i ledningen.

Om vatten har sugits ur ett vattenlås så kommer illaluktande luft från avloppet att kunna tränga upp i bostadsutrymmen.

Som alternativ till avluftningsledning ut på taket, kan man sätta en vacuumventil på röret. Den måste då sitta högre än där vatten kan finnas i ledningen. Det är en ventil som släpper in luft i röret, men inte ut. Det är ett sämre alternativ än en "riktig" avluftning, eftersom den kan hänga upp sig. Antingen fastnar den i öppet läge, luktar illa, eller i stängt läge, risk för stopp i rören efter ett tag om man inte uppmärksammar felet.

Det går bra att leda om avluftningsröret, så att det inte behöver gå just där det går nu. Så länge det går i uppvärmt utrymme så kan man också minska dimensionen till 70mm, har för mig att det finns en längdgräns för den klenare dimensionen, osäker. Skälet att det skall vara i uppvärmt utrymme, är att det blir väldigt mycket kondens inne i röret, som fryser i kallt utrymme. En vacuumventil måste sitta i uppvärmt utrymme, alltås inte upp e på en kallvind.
 
  • Gilla
JoggiB och 1 till
  • Laddar…
Tackar för svaret, får nog be en snickare ta en titt för att se vart det kan ledas istället. För just nu går det rakt genom den planerade köksön.
 
MrLogic skrev:
... Dock så sitter det ett rör från golv till tak i det rummet, har förstått att det är en avloppsluftningsrör,s inte så himla mycket att läsa om det på nät ...
Det låter som att du har källare under köket.
Då kan du sätta en vakuumventil nere i källaren i stället
Vit plastvakuumventil för avloppssystem, isolerad mot en ren bakgrund.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder


Alternativt drar du med några vinklar röret till en plats där det går bättre att dölja i det nya köket.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.