Frestelsen är stor just nu eftersom låsen mellan bågarna är dåliga. Så varför ska jag inte sätta tätningslister runtom och skruva ihop permanent inför vintern? Om det är tätt, kan det verkligen bildas kondens då t ex?
Dum fråga förstås men jag är nyfiken ändå.
 
Är det fullständigt tätt så bildas ingen kondens, jmf isolerglaskasetter, men så tätt blir det inte. Det blir bara lagom tätt för att bilda kondens som får bågarna att ruttna.:rolleyes:
 
  • Gilla
fremax och 1 till
  • Laddar…
Men hur bidrar själva tätheten till kondenseringen? Jag menar, så mycket far ju inte luften omkring därinne idag, hur kan det bli sådan skillnad?
 
Satte neoprenlister i mina så det inte är luftrörelse däremellan. Lämnade lite glipor. Stor skillnad i kallras från innan då det blåste in mellan dem.
 
  • Gilla
ricebridge
  • Laddar…
Det finns dammlister man kan sätta som tillåter viss luftcirkulation men som förhindrar storm mellan bågarna.
 
  • Gilla
fremax
  • Laddar…
Ja, just det, om man lämnar lite glipor? Eller om man kör med dammlist, så borde man väl kunna skruva igen dem permanent sen?
 
Dammlisten blir pulver efter 5-6 år.
 
Silikon? 😁😄
 
Skysodan skrev:
Dammlisten blir pulver efter 5-6 år.
Då har vi pulver mellan våra bågar. :x Det finns olika kvalitéer. Vår är som en syntetisk filt.
 
  • Gilla
Skysodan
  • Laddar…
Men varför ska du ha igen bågarna?
Hur tätt du än får det mellan ytorna kommer fukt att krypa genom träet. Byt lås om de är dåliga istället.
 
Tja... slippa putsa 😄
Sen undrar man ju om det blir bättre isolering inför vintern.
 
Träbågarna innehåller fukt naturligt. När det är varmt på dagen avdunstar fukten från trät (även om det är målat, så tät är inte färgen). På natten när det blir kallt kondenserar fukten på insidan av glaset. Eftersom träbågarna inte är täta tillförs hela tiden ny fukt genom diffusion utifrån, så det hjälper inte att torka trät ordentligt.
 
i ett förseglat 2-glas fönster/ kassett så är det bara 2 glasrutor som är limmade mot en aluminiumskena. Inget trä eller annat ( fönsterkitt ?) som ändrar fuktinnehåll beroende på omgivningen.
 
  • Gilla
Anna_H
  • Laddar…
Det kan definitivt bli kondens om du förseglar, och det är en av anledningarna till att man inte ska göra det.

Luftens förmåga att bära fukt ändras med temperaturen. Ju lägre temperatur desto mindre fukt kan luften bära. Begreppet "Relativ luftfuktighet" anger mängden fukt i luften vid en given temperatur, i förhållande till hur mycket fukt luften kan bära vid den temperaturen, utan att fukt kondenseras ut till droppar i luften.

Om du försluter ett fönster idag, när det är 20 grader i luften, så fångas en viss mängd fukt mellan glasskivorna, fukten bärs av luften. När temperaturen sedan sjunker, i vinter kanske ända ner till -20 grader, då har luftens förmåga att bära fukt blivit avsevärt mycket mindre, och det blir kondens och kanske vattendroppar mellan rutorna.
 
I 2-glaskassetter så är väl luften mellan glasen ersatt med helt torr gas? Därför blir det ingen kondens i dem.

Sen är det ju också så att utöver det som thomasx nämner så expanderar luften när den blir varm och drar ihop sig när den blir kall. Det blir en pumpeffekt som visserligen trycker ut luft när det är varmt, men sen när det svalnar så dras det alltså in ny luft mellan rutorna.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.