Hej!

Vi bor i ett 1.5 plans trähus (egna hem) ifrån 1931. Vi skall nu bygga ut - förlänga huset ca 50% på alla plan inkl. källare - samt flytta köket på huvudplanet. Vi skall dessutom riva ett par väggar (bärande) på huvudplanet så att vi får en öppnare planlösning.

På huvudplanet finns en pyttetoalett samt kök. På övervåningen ligger sovrummen + toa/dush.
I källaren har vi tvättstuga med toa och badkar samt ett gästrum.

Min fråga är - vad är det egentligen som gäller angående tilllgänglighet vid denna utbyggnad.

Måste vi ändra saker som redan finns - men som vi inte gör nåt med?
Någon sa att man måste kunna Sova, låga mat, tvätta sig och tvätta kläder på samma plan?
Stämmer det att det måste vara så efter en utbyggnad? Så har vi ju det inte nu. Huset är en katastrof när det kommer till tillgänglighet med rätt smala branta trappor, smala dörröppningar och dessutom en stentrappa upp till entrén.

Kan jag i så fall förbereda för ett trinettkök i källaren där jag redan nu har sovrum (gästrum), bad, toalett samt tvätt. Räcker det? Dock rätt svårt att ta sig ner till källaren utifrån - vanlig källartrappa.

Tack på förhand!
 
Om du tänker bygga ett nytt badrum på nedervåningen så ställs krav på tillgänglighet för detta, men det är normalt sett inga större problem. Om du inte tänkt bygga ny entré eller liknande så har jag svårt att tänka mig att något ytterligare ska påverkas.
 
Ifall ombyggnaden är omfattande kan man behöva handikappsäkra bad/toalett även om man inte avser att ändra befintliga badrum och toaletter. Som det låter på din beskrivning är det nog rätt stor sannolikhet att det kommer vara ett krav. Tror inte det funkar att göra det i källaren, dels eftersom du naturligtvis då även måste skapa tillgänglighet utifrån, men även om det skulle gå så räknas källaren förmodligen inte som boendeyta så det faller på det.

Jag tror du får utgå från att ni måste ha ett handikappanpassat duschrum på huvudplanet och planera fortsättningen efter det. Det kan vara möjligt att slippa anpassning med hänvisning till särskilda kulturhistoriska värden om det kan vara aktuellt. Det kan vara värt att notera att det inte är strikt nödvändigt att ha allt i ett plan, hiss eller ramp är också OK, fast det är väl sällan aktuellt i en vanlig bostad.
 
Tvättstuga ingår inte i tillgänglighetskravet. Det räcker att ha tvättmöjlighet och det är då fullt möjligt att tvätta några plagg i tvättstället, badkaret eller diskhon.

Kök har ni ju redan tänkt ha på entréplan, men tillgängligt badrum (med dusch) och möjlighet att avgränsa ett sovrum måste finnas. Sovrummet måste alltså inte finnas, men det måste vara möjligt att med hyfsat enkla medel dela av tex en bit av vardagsrummet till ett tillgänglighetsanpassat sovrum.

Vårt badrum är tex inte godkänt i nuläget, då det saknas anpassad dusch och är för trångt vid toaletten, men det är tillräckligt enkelt att ta bort badkaret med tillhörande glasvägg och sätta in handtag till toaletten istället för väggen för att det ska vara godkänt.
 
  • Gilla
Oldboy och 1 till
  • Laddar…
Att bygga tillgängligt badrum med dusch och toa på huvudplanet finns det inte plats med. Då ryker hela vår hall - vilken är trång som det är då den lilla toaletten (som är insprängd där) inte var där ifrån början.

Någon som vet några bra fall att hänvisa till - eller bra formuleringar att säga - för att få igenom beslut ändå pga att huset i sig är gammalt och rätt trångt och inte tänkt att ha den funktionen alls?
 
Att huset är gammalt och trångt är nog inte ett gångbart argument i sig. Eftersom ni ska göra en omfattande ombyggnad av den befintliga delen anses ni även kunna bygga ett tillgängligt badrum, i normalfallet. Enda möjliga undantaget är ifall det är orimligt att bygga ett badrum, t ex för att ni har ett gammalt gatuhus i en medeltida stadskärna och det omöjligen får plats ett badrum trots utbyggnaden. Att det inte får plats för att ni vill ha större vardagsrum/kök är inte gångbart i det fallet.

Ett par möjliga lösningar: 1. Gör utbyggnaden större så att badrum får plats. Eller bygg en separat tillbyggnad i markplanet med badrum om det är möjligt. 2. Mörka ombyggnaden, dvs i bygglovsansökan tar ni bara med tillbyggnaden utan badrum. Sedan bygger ni om den befintliga delen utan kommunens vetskap. Alternativ 2 är givetvis mycket tveksamt ur laglig synvinkel. Att riva bärande väggar kräver bygganmälan, men det är väldigt vanligt att det sker omfattande ombyggnationer innanför ytterväggarna som aldrig kommer till kommunens vetskap.
 
Fattar inte riktigt.

Men, på punkt två, vi vill (ämnar inte gör något åt toaletten). Det finns en liten pyttetoa (typ 1.5 m2) där nu bara. Vill alltså helst ha kvar den som den är.

Men när du skriver:
"Mörka ombyggnaden, dvs i bygglovsansökan tar ni bara med tillbyggnaden utan badrum"
Menar du att vi skall strunta i att ta med lilla befintliga toaletten i ritningarna?

Kommer inte göra något som inte är helt by the book.

Men, kanske skall ta bort toan helt för att få en större hall istället! Det borde väl gå bra? eller?
Finns ändå en direkt på övervåningen och i källaren...
 
Om du bygger ut 50% så tror jag att bygglovsmyndigheten kommer att kräva en tillgänglig toa/dusch. Det finns "godkända" typritningar, har för mig att minimimåttet är 180 x 200. Och det krävs att man då följer en bestämd layout.
 
Mats Karsvall skrev:
Men när du skriver:
"Mörka ombyggnaden, dvs i bygglovsansökan tar ni bara med tillbyggnaden utan badrum"
Menar du att vi skall strunta i att ta med lilla befintliga toaletten i ritningarna?
Jag menar att ni kan begära bygglov enbart för tillbyggnaden, inte för ombyggnationen av det befintliga huset. Kommunen kan i vissa fall kräva att man tillgänglighetsanpassar den befintliga byggnaden även om den inte berörs, men det är inte säkert om det bara handlar om sovrum i tillbyggnaden. Detta är alltså steg 1, bygglov för tillbyggnaden och eventuellt inget krav på handikappanpassat badrum.

För att göra allt korrekt ska ni sedan göra en bygganmälan för att göra ombyggnaden av det befintliga huset. Det är där ni nästan säkert kommer att få ett krav på handikappanpassat badrum. Vid ombyggnad finns det kravet och det är svårt att kringgå. Det jag säger är att det är vanligt att folk struntar i att göra bygganmälan när det handlar om ombyggnationer som inte syns utifrån. Men det är givetvis inte by the book.
 
Kan du inte lägga upp en skiss på era planer så kanske det finns kreativa människor här som kan hjälpa er att få ordning på det? De flesta kommuner är mycket hårda på just tillgänglighetskravet till badrum numera, på grund av en åldrande befolkning som bor kvar i sina villor.
 
Svartvit ritning av huvudplan för ett hus med rum, möblering och mått angivna.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder


Här är ritningen över huvudplanet
 
Antar att det är efter ombyggnad, och att vardagsrummet + delen med matbordet är tillbyggnaden? Det enklaste vore väl att offra en del av arbetsrummet för ett duschrum som är 2,0x1,8 m. Förstår att det känns onödigt om ni nu har fullt fungerande badrum både på övervåningen och i källaren, men det blir nog svårt att undvika.
 
  • Gilla
Anna_H
  • Laddar…
Det är bara tillbyggnad åt vänster (vardagsrummet). Delen med matbordet (blomsterveranda) finns redan. Dock öppnar vi upp lite mer till den då den delvis har en vägg mellan sig och resten av rummet.

Är det fortfarande så att vi då måste ha ett badrum till?

Skulle det funka att utöka toaletten uppåt i bilden - där toadörren är. Skulle den ytan räcka?
 
Det kan till och med räcka, beroende på handläggaren, att påpeka att man KAN göra den ombyggnaden. Kontrollera att man får in den vändradie som krävs. Det är ju tillräckligt stor yta att ha en dusch på iallafall, som "f91jsw" skriver ovan räcker 2,0x1,8 m.
 
Så, det du menar är att strunta i tillgänglighetsanpassningen och om de krånglar dra fram en ritning på hur toan kan byggas om till ett tillgängligt badrum?
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.