Hej, vi har en ganska stor rabatt som var full med kirskål. För en dryg månad sedan rev vi bort den värsta kirskålen och täckte med mörk tät markduk och la sedan ett ganska tjockt lager grus på detta ca 5 cm. Men nu börjar det ändå kika fram små kirskålblad i gruset. Behöver bra och käcka tips på hur vi får bukt på ogräset.
 
Rimligen kan det inte finnas mycket näring bland gruset, så om du rensar några gånger så kommer den att ge sig. Kirskålen lägger du i salladen och äter upp! Den är iofs godare tidigare på våren...

http://smartamaten.se/2012/05/kirskalen-ar-har/
 
Men den har lyckats tränga sig genom duk och grus. Så näring har den från jorden under. Dessutom mer svårrensat nu för skrällarna går gärna av i nivå med duken så det är svårt att få upp rötterna.
 
Du kan gå över gruset med ett klassiskt skyffeljärn soliga o varma dagar. Då tröttar du så småningom ut kirskålen (måste du hur som helst göra eftersom grus dras till sig fröogräs och fröogräset måste hindras växa sig stora...)

Ett alternativ är att pensla Roundup el liknande på varje enskild planta. Då tar du död på rötterna. Du ska inte spruta gift över hela grusytan eftersom varje droppe som kommer på gruset går vidare ner i grundvattnet. Det som hamnar på växter däremot bryts ner.
 
BirgitS
Det gör inget att du bara får bort bladen, för utan blad kommer rötterna att dö av energibrist på samma sätt som om kirskålen inte kommit upp genom markduken. I vilket fall som helst så tar det 1-2 somrar innan rötterna dött så du får vara uthållig med att kratta/skyffla gruset varje vecka.
 
  • Gilla
no_brakes
  • Laddar…
Som BirgitS skriver, om du är idog med att rensa bort småbladen när de kommer, så dör hela växten så småningom. Kirskål är dock lite jävlig på så vis att den dels lagrar mycket energi i rötterna, och dels (om jag minns rätt nu) att den tidigt börjar få ner energi till desamma, dvs den behöver inte så mycket bladverk innan den börjar trycka ner socker i rötterna, så det är viktigt att inte låta den växa för mycket innan man klipper om man vill få bort den.

Det här gör ju att det teoretiskt sett finns en gyllene nivå på hur långt man skall låta plantorna sticka upp innan man tar dem för att på så vis dränera så mycket energi som möjligt från rötterna för varje gång utan att de får ny energi från bladverket. Plockar du varannan vecka bör det väl vara tillräckligt skulle jag tro.
 
  • Gilla
no_brakes
  • Laddar…
Får köra på att plocka det som kommer upp och hoppas på att det går att hålla undan det. Gäller samma princip för kvickrot?
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.