Vi har tänkt bygga kallskafferi i vårt nya kök. Det blir mot öster för vi har ingen norrvägg i köket. Det blir lika stort som ett högskåp/städskåp, det finns tyvärr ej mer plats. En ventil ut genom väggen. Under sommaren blir det förstås inte kallt i skafferiet men i övrigt under året borde det funka.
Är det någon som har erfarenhet av kallskafferi ? Kommer det att funka på det viset vi tänkt ?
 
Vi hade det på samma vis. Funkade bra för oss, men riktigt kallt blev det bara på vintern
 
Vi har byggt ett skafferi mot en vägg i väst. Det blir inte särskilt kallt under sommaren men under vintern känns drickan lagomt kyld. Vårt skafferi är ca 220x150 cm. Glöm inte att sätta nät i ventilen!
 
  • kk_skafferi.JPG
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
Jag såg en ritning på hur man kan dra en tilluftskanal genom marken för att sedan leda in den i ett kallskafferi. På det sättet blir luften kyld sommartid och förvärms vintertid. Det som är viktigt är att röret i marken ska minst vara 10 meter och fallet ska vara ut från skafferiet. När röret sedan leds inne i huset (t.ex. via källare och genom skafferiet) ska det vara isolerat.
Ritningen var väldigt enkel och finns i boken "Husets ABC" av Hemgren & Wannfors (för övrigt en utmärkt bok som borde finnas i var mans/kvinnas hem). Tyvärr har jag ingen skanner men någon annan kanske har möjlighet att lägga in ritningen.
 
Produkter som diskuteras i tråden
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.