13 135 läst · 51 svar
13k läst
51 svar
Kan en gammal brödrost göras välfungerande och säker?
Det här är lite över min nivå (förstår stt kommentaren var menad till Siltberg, men jag försöker ändå förstå ).tommib skrev:
Passar denna bättre än den Siltberg föreslog (som ju annars verkade enkel eftersom den verkar var "plug-and-play" även om den är väldigt stor)?
Moderator
· Stockholm
· 52 048 inlägg
Du behöver ju fortfarande en transformator för att få 110V ur uttaget. Att installera vägguttag som inte följer svensk standard får man egentligen inte göra.ccf skrev:
Den som Bo rekommenderade är för "liten", dvs den klarar av för lite effekt. En brödrost är ett värmeelement, ett kraftigt sådant. Just den brödrosten jag länkade till har en effekt på 1,2kW. Den största av transformatorerna som Bo länkade till klarar 600 VA (nästan, men inte riktigt samma som W, när vi pratar resistiv last), dvs hälften av dualiten. Den som jag länkade till klarar 2kVA men är som sagt rätt biffig. Det handlar helt enkelt om hur stor effekt transformatorn klarar av att transformera.
Ingen vettig elektriker kommer installera ett amerikanskt uttag, de är inte godkända i Sverige. Detta är med god anledning, designen på amerikanska NEMA-uttag är katastrofal och osäker. Dessutom behöver du i vilket fall som helst en trafo.
Om du absolut vill ha den där brödrosten så är elmonts förslag bäst. Lämna in den till en firma som lindar om den till 230V och jordar den. Det kommer vara svindyrt, men smakar det så kostar det...
Ingen vettig elektriker kommer installera ett amerikanskt uttag, de är inte godkända i Sverige. Detta är med god anledning, designen på amerikanska NEMA-uttag är katastrofal och osäker. Dessutom behöver du i vilket fall som helst en trafo.
Om du absolut vill ha den där brödrosten så är elmonts förslag bäst. Lämna in den till en firma som lindar om den till 230V och jordar den. Det kommer vara svindyrt, men smakar det så kostar det...
Redigerat:
På byggen i England används 110V av säkerhetsskäl. Därför finns gott om transformatorer till salu där.
http://www.ebay.co.uk/itm/Draper-31263-1-5kVA-230V-to-110V-Portable-Site-Transformer-/191259098992
En sådan skulle nog fungera om man nödvändigtvis vill ha en amerikansk brödrost.
http://www.ebay.co.uk/itm/Draper-31263-1-5kVA-230V-to-110V-Portable-Site-Transformer-/191259098992
En sådan skulle nog fungera om man nödvändigtvis vill ha en amerikansk brödrost.
Med lite tur, så kan den bestå av 2 eller 4 slingor internt och då är det bara att seriekoppla internt, byta sladd och förse den med skyddsjord.
Hobbyelektriker
· Värmland, Molkom
· 24 129 inlägg
Det finns också färdigbyggda isolationstransformatorer med högre effekt, men de kostar... En god början är att titta på brödrosten vilken effekt den har.
LOL.... gissningsvis är det en triac eller liknande som används för att kapa växelspänningen, som en dimmer.
Nej, den är inget som jag skulle använda i denna applikation. Det är också intressant att jänkarna (och kineserna som bygger dessa) fortfarande inte förstått hur kassa deras uttag är och att den civiliserade världen använder uttag med brunnar eller isolerade stift så att det inte går att komma åt spänningssatta stift.
Nej, den är inget som jag skulle använda i denna applikation. Det är också intressant att jänkarna (och kineserna som bygger dessa) fortfarande inte förstått hur kassa deras uttag är och att den civiliserade världen använder uttag med brunnar eller isolerade stift så att det inte går att komma åt spänningssatta stift.
Det kan fungera med 600VA. Det är mer en fråga om vilket som är maxflödet i kärnan.
Dimensioneneringen gäller för kontinuerlig drift och oftast i rumstemperatur.
12kg stål och koppar tar en stund att värma upp.
Jag hade nog valt en fulltransformator på 1kVA, intermittenta överlaster med 20% borde inte vara något större problem.
Dimensioneneringen gäller för kontinuerlig drift och oftast i rumstemperatur.
12kg stål och koppar tar en stund att värma upp.
Jag hade nog valt en fulltransformator på 1kVA, intermittenta överlaster med 20% borde inte vara något större problem.
Jag hänger inte riktigt med i terminologin, men tycker alla förslagen låter hoppingivande så jag har nu bestämt mig för att hitta en som jag verkligen gillar och som är till salu - chansa och köpa den och så återkommer jag i den här tråden för att höra vad ni tror att man kan göra med just den brödrosten.
Ju mer jag kollar på dessa brödrostar desto mer gillar jag dem. Tänk att man hade löst saker som timer redan på 30-talet (men jag gissar att det bara är brödet som trillar ut efter en förutbestämd tid, utan att brödrosten slås av).
Ju mer jag kollar på dessa brödrostar desto mer gillar jag dem. Tänk att man hade löst saker som timer redan på 30-talet (men jag gissar att det bara är brödet som trillar ut efter en förutbestämd tid, utan att brödrosten slås av).
Här kan man läsa omdömen:rgba skrev:
https://www.amazon.com/TRAVEL-VOLTAGE-CONVERTER-ADAPTER-1600W/product-reviews/B001105QCU
Det där är ingen bra och säker produkt.
Eftersom det är ett enkelt värmeelement som är lasten så finns det fler lösningar än en transformator. Det går att använda en dimmer som man skruvar ner en bit och låser i läge. Produkten som rgba länkar till i inlägg #22 är säkert tekniskt sett användbar i detta sammanhang. Därmed ingenting sagt om säkerheten. Beträffande effekten misstänker jag att en brödrost från 30-talet högst troligt har en lägre effekt än en ny. Det kan vara värt att kolla upp innan du väljer en eventuell transformator. Oavsett teknisk lösning kan det vara en god idé att konsultera någon som har koll på el snarare än att prova sig fram.
Det kanske fanns brödrostar med timer, men de flesta av de du ser på bilderna har inte timer. De fungerar precis som svenska brödrostar från förr, man får själv hålla reda på tiden och vända brödskivorna manuellt genom att öppna i "luckan" med bakelitknoppen. Det sitter en fjäderbelastad lucka på varje sida av brödrösten och värmeslingorna rostar bara från en sida. Brödskivan kläms fast av luckan. När det är dags att vända fäller man ner luckan och en sinnrik mekanism gör att brödskivan faller ner och vänder sida utan att man behöver röra den. I teorin i alla fall, ibland behövde den lite hjälp att vända sig.ccf skrev:
Härligt snygga brödrostar!
En stor del av renoveringsproblemet verkar ju ligga i 110 v. Borde vi inte ha gamla svenska brödrostar som vore lättare att ge sig på?
Hittade t ex http://www.tradera.com/item/342547/262434344/saljer-retro-vintage-brodrost-es-typ-35-i-rostfritt
Men, lika fin som en del av de som länkats till är de svenska kanske inte.
En stor del av renoveringsproblemet verkar ju ligga i 110 v. Borde vi inte ha gamla svenska brödrostar som vore lättare att ge sig på?
Hittade t ex http://www.tradera.com/item/342547/262434344/saljer-retro-vintage-brodrost-es-typ-35-i-rostfritt
Men, lika fin som en del av de som länkats till är de svenska kanske inte.
Problemet är väl att det inte blir galvaniskt isolerat från nätet. Dessutom är den gamla amerikanska brödrosten inte skyddsjordad och isoleringen i den var aldrig avsedd för 230V Isoleringen är ju dessutom väldigt gammal och från en tid med andra krav på säkerhet.Avemo skrev:Eftersom det är ett enkelt värmeelement som är lasten så finns det fler lösningar än en transformator. Det går att använda en dimmer som man skruvar ner en bit och låser i läge. Produkten som rgba länkar till i inlägg #22 är säkert tekniskt sett användbar i detta sammanhang. Därmed ingenting sagt om säkerheten. Beträffande effekten misstänker jag att en brödrost från 30-talet högst troligt har en lägre effekt än en ny. Det kan vara värt att kolla upp innan du väljer en eventuell transformator. Oavsett teknisk lösning kan det vara en god idé att konsultera någon som har koll på el snarare än att prova sig fram.
Det blir spännande att rosta bröd, men det går...