Hej!
Skaffade sommarstuga i höstas. Nu har vi varit där i några veckor och en vän som hälsade på nu undrar om vi har fuktmätt i huset? Hennes sängkläder luktade starkt när hon kom hem... :(

Vi känner också lukt i kläderna och precis när vi kommer dit...

Huset är byggt på plintgrund, ligger i en sluttning och har lite uppförsbacke åt sydost. Solen kommer ner ganska lite där pga mycket träd.

Plintgrunden är förstärkt med en mur i framkant åt nedförslutningen eftersom det började luta, då rätades det upp och förstärktes. För att dölja muren har man byggt för med plankor ner på sidorna av huset i sluttningen.

Huset är oisolerat, saknar vatten men har enkelt diskavlopp ner under huset. Det är englasfönster och vi har bara en öppen spis som värmer så det är ju ofta kallt inne... Vi har ingen fungerande fläkt, lagar maten/värmer vatten på två plattor men det borde inte avge så mycket fukt så det skulle skada tänker jag?

På golvet ligger plastmatta som släppt här och där.

Allt sammantaget, känns som att risken att vi har mögel är stor.

Vad gör man??!
 
Behöver inte va mögel, kan va annat som luktar. Men oavsett så borde ni lösa ventilationen.
 
C
Instämmer. Vedeldning, matlagning och avsaknad av daglig dusch = inpyrda kläder. Vilket man känner tydligt först när kläderna kommer i ett annat "luktkontext". Inget konstigt med det. Torde vara ett välbekant fenomen för alla som har lite primitivare fritidshus.
 
Sätt in väggventiler i sovrum , v-rum och en fläkt i ena änden på huset om ni har badrum. Låt fläkten gå konstant på låg eller mellanfart så kommer det bli bättre. Mycket av lukten har nog satt sig i väggar och möbler tyvärr.
 
Ja, kalla hus luktar mer "natur".
Har ni prövat att värma upp huset rejält, >20C konstant när ni är där?

Vår sadelkammare var ouppvärmd och ej iordningställd när vi köpte vår gård. Det luktade unket. Jag var då bekymrad över om det ev var mögel i golvet. Men bara genom att slå på elementet över natten för att få en hyfsad arbetstemperatur till nästa dag (gissningsvis ca 15-18C) så vart i stort sett all sunklukt borta. Med borttagande av muslort och piss, sätta upp takisolering, (som av ngn outgrundlig anledning saknades), samt tätning så att inga möss kunde ta sig in, så försvann all lukt.

Alltså, värme, ventilation och städning, (om det är så illa att ni har möss inne).
Sedan kommer all form av textil som finns i huset att ta åt sig lukten. Vågar inte svära på det men tror att det är svårt att få bort lukten helt på sådant som förvaras i huset året om.

Om ni inte har gjort det så skadar det nog inte med en titt under huset för att se att det ser ok ut. Särskilt köksavloppet. Att det är plastmattor inne, och att de har börjat släppa kan vara en indikator. Dock bör det inte vara några nämnvärda problem iom att huset är oisolerat, men det är tyvärr ingen garanti mot dåliga lösningar el dåligt utförande. T ex regnvatten är definitivt något som bör vara bra omhändertaget.
 
Tack snälla för era svar!! Ska fixa ventilationen pronto.

Har tänkt att dålig lukt automatiskt är mögel men det är klart att som ni skriver, primitivt är det ju och står ju kallt större delen av året...madrasser i sängarna är nog minst 25 år (!) men fräscha vad man ser. Kan väl dock vara fuktskadade ändå bara pga att det är kallt och rått inne?

Nix inget badrum. Det drar ändå vid fönster i sovrummen men kanske inte är tillräckligt för ventilation?

Nix inte provat att värma helt, det enda vi har är ju öppna spisen sen två fristående element. Kan ju prova men så svårt att veta om lukten är borta bara, känner den först när vi kommer därifrån.

Musskit låter intressant. Hunden markerade på ett ställe inne, kanske ska bryta upp där och kolla...

Ska kolla vad jag kan se under huset först dock.
 
Hittar ingen muslort eller andra spår av möss inne, inga fuktfläckar etc heller.

Hur viktigt tror ni det är att få fritt under huset, alltså att luft kommer in under plintgrunden? Det är förspikat plankor överallt.
 
Plankor är förmodligen ok. Det blir inte helt tätt, utan viss luftväxling i alla springor.
Dock är det ju något som lär visa sig när väl grunden/trossbotten är inspekterat.
Om inga mögel/röta/fuktskador finns så är grunden lagom ventilerad.
 
Jag sätter en årslön på ventilationen , har haft samma problem med vår stuga. Hade oxå tacken på mark/grundfukt innan men det var torrt och i bra skick. Stick in näsan på olika ställen under grunden.
 
Jonatan, fick ni bort den dåliga doften/lukten genom bra ventilation?
 
Hej Jonatan!

Fick ni bort den dåliga lukten genom ventilation?
 
Det blev bättre, men det satt i väggar och golv då förra ägaren plastat in väggarna och kallställt stugan på vintern. Nu är den riven och nytt hus byggs, utan plast....
 
Underhållsvärme, avfuktare och en ozonbehandling bör kunna vara en åtgärdsplan annars?
 
Produkter som diskuteras i tråden
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.