Vi håller på och river bort linoleummattor och vinylplattor och under sitter ett förskräckligt svart klister som i vissa fall är nästan omöjligt att få bort utan maskiner. Vi ska hyra en, men det slog oss sedan att det här klistret väl kan innehålla asbest? Det är ett femtiotalshus ska tilläggas. Hur ska man tänka? Har detta nu spridits runt överallt? Hur farligt är det - sambon har skrapat ganska mycket i detta. :( Ska man försöka få bort allt damm som ligger överallt för att inte barnen sedan ska andas in eländet?
 
harry73
Det är alltid bra att få bort byggdamm även om det inte är asbest, men varför tror ni att klistret innehåller asbest? Ta reda på om det är asbest först, då slipper ni oroa er (förhoppningsvis)
 
Jag trodde att det ofta var så i 50-talshus med sånt där svart asfaltliknande klister... Men det kanske inte alltid är fallet? Hur tar man reda på det förresten, skickar man inte ett prov någonstans?
 
Hej.

Jag har inte hört att klistret skulle innehålla asbest. Däremot kan både golvmattor och vinylskivor från den här tiden innehålla asbest. Jag använde hel skyddsdräkt och motordriven andningsmask när jag rev mitt klistrade köksgolv. Dessutom tejpade jag igen alla skåpsluckor och dörrar (kök). Därefter primade jag underlaget för att binda eventuella rester.

Pen
 
Det är väldigt vanligt med Asbest i svartlim, mattor, plattor, kakel, fix, fog, rörböjar isoleringen då, bjälklagsfyllning innehållande gamla byggsoporna eternit tak,fasad, ventkanaler, våtrumstapet, eldfast cement, div packningar, mm. Allt misstänkt fram till och med 1982.
 
Redigerat:
Vad ska på sen?
Man kan lägga på en migrationsprimer i 2 omgångar på svartlimmet, därefter prima och sen flytspackla
Då behöver ni inte riva mer i det, våttorka alla ytor flera gånger, vänta gärna någon dag mellan torkningarna då det tar väldigt lång tid för asbetsfiber att "landa"

Men skicka in ett prov så vet ni säkert vad det är, kostar typ 1000:-
 
Kostar typ 350kr
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.