erik8308 skrev:
Kan man verkligen riva upp ett bygglov som vunnit laga kraft (som det som grannens har?)

Om grannarna tycker att vi följer detaljplanen och stadsbyggnadskontoret tycker det. Vad skulle då länsstyrelsen kunna komma fram till som gör att vi inte får bygga? Ngn obskyr tolkningsfråga?
De enda som grannarna klagar på är att de tycker att storleken på huset är för stor, trots att vi följt detaljplanen till punkt och pricka (vilket de ju då skriver).
Kommunen här fick nej till en paviljongs byggnad till ett dagis för att grannarna i hela området hade gått ihop och överklagat, det blev alltså för många som var emot, sen om det hade i högre instanser står ju dock oklart då kommunen backade pga det massiva motstående.

Det hör nog till ovanligheterna, håller sig bygglovet inom alla regler och ramar så är det nog mest att fördröja som grannarna kan göra, men det kan ju vara rätt jobbigt för den part som får sitt bygglov överklagat hela kedjan upp, i många fall så står det ju rätt klart redan direkt att det inte finns nått att gå på, men just att dra ut på tiden genom överklaganden som tar en massa tid kan ju göra att den med bygglovet tröttnar eller att det bara blir väldigt försenat.
 
Det borde kosta pengar (förskottsbetalning) att överklaga ett bygglov & få avslag för de som följer DP på dessa grunder som du beskriver. Om jag vore er skulle jag fixa startbesked och börja köra på! Visa för grannarna att ni är säker på er sak och följer de regler som finns. Dom kommer tröttna och krypa tillbaka till sina hålor...
 
Det kan vara en bra taktik att påbörja bygget snarast (när startbesked är klart). Om grannen ser att fördröjningstaktiken inte fungerar så finns ingen anledning att fortsätta överklagande karusellen.

Om man sedan biter ihop och försöker visa att grannsämjan kan gå att reparera så finns det ytterligare skäl för grannen att sluta överklagande karusellen.
 
En till fördel med att köra igång är ju att då kan grannen jaga på myndigheterna om beslut istället för att man själv ska lägga tid på sånt.
Lika som hempularen säger, låter man allt ligga så kan grannen uppfatta det som en fjäder i hatten att de lyckas fördröja och då finns det ju skäl till att fortsätta överklaga, det måste ju vara väldigt frustrerande att jobba mot nått som går i helt motsatt riktning.

Man behöver ju kanske inte börja bygga, ta dit en grävmaskin och förbered så markarbetet är avklarat, då har ju inte mycket pengar åtgått och man har ändå påbörjat.
 
Hemmakatten
Kommunen kan väl inte ge startbesked innan bygglovet vunnit laga kraft och det har det ju inte eftersom det är överklagat.
 
Jo jag tror att kommunen kan ge startbesked även innan bygglovet vunnit laga kraft.

Om man tänker på hur det såg ut innan vi fick den senaste plan o bygglagen, då kunde ett bygglov i praktiken aldrig vinna laga kraft. Vem som helst kunde överklaga ett givet bygglov även efter 20 år. Men pga. preskription så kunde ett så sent överklagande inte leda till rivning. Men det finns exempel på hus som fick rivningsföreläggande typ 7 - 8 år efter att de var färdigbyggda med bygglov.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.