Funderar över vilket material som blir "bäst" till stommarna till mitt kommande köksbygge. Limträ, plywood eller lamell eller.... Har tittat rund bland olika kökstillverkare som tillverkar "platsbyggda" kök och valet verkar inte självklart. Vad har olika material för fördelar respektive nackdelar ?

Stommarna (och övriga snickerier) kommer att måls ut och invändigt med linoljefärg, så inget "synligt" trä. Övrigt trä i lådor mm bli massiv björk som verkar vara många kökstillverkares förstahandsval och även överkomligt i pris.

Vi har bland annat tittat på http://www.ronnerholms.se/lantkok/1897-parlspontpanel/luckor-2/ för insperation
 
Furuskivor av limträ kanske , finns i olika storlekar och längder och kostar inte multum.
 
Jag tycker det beror på stilen på köket, om man skall bygga fronter med innanförliggande luckor så kanske plywood kan vara ett bra val - starkt och slår sig inte som furuskivor kan göra ibland. Har själv byggt så med plywood och ask till en badrumsmöbel nyligen och det blir fint målat. Vill man använda moderna gångjärn och inredning så kan det vara en ide att köpa stommar färdiga och sedan bygga fronter framför.
 
Ja dörrarna kommer att vara med ram och innanförliggande lucka.. Dörr med ram och innanförliggande lucka, vitmålad med silverfärgat handtag, mot trägolv och fotlist.

Badtastex har du nånon bild hur det blev med plywood + Ask?
 
  • Köksskåp med ram och innanförliggande lucka i plywood och ask.
Jag byggde mitt kök med stomme i MDF, luckor i furu. Använde furu i några speglar och MDF i några. Efter ett antal år kan man nog konstatera att det funkat som tänkt. Där färg nötts av är det trä de ytor som är MDF har klarat sig utan nötning. Jag byggde halt infällda luckor men det påverkar väl igentligen inget.
 
Riktigt snyggt Badtatex! Vilka frässtål sats använde du för profilerna och krönlisten? Vad har du målat med för färg? Har du en bild hur skåpet ser ut invändigt?

Leby, du har inte en bild på hur det ser ut?
 
Tack!

Krönlisten är köpt färdig, tror det är 72mm hålkäl.


Profilen till luckan är ett profil/kontraprofilkit från Rutlands.
http://www.rutlands.co.uk/sp+woodwo...awer-making-router-bit-set-1-2-rutlands+tr302

Färgen är Jotun Lady, jag har inte gått ner mig i linoljefärgsträsket ännu men jag oljade ett golv med linolja för ett tag sedan så suget finns. ;)

Hängde upp skåpet idag så jag lägger upp två bilder i skryttråden här på möbelsnickeri-forumet.

Edit: Här är en länk till inlägget med bilder.
https://www.byggahus.se/forum/mobel...llman-beskadan-98.html?perpage=15#post2537541
 
Redigerat:
Produkter som diskuteras i tråden
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.