Hej!

Vi håller på och rustar upp vårt torp från 1800-talet. Elen är gammal och farlig. Elcentralen är från sluter av 80-talet och behöver bytas ut.

Huset är 90 kvm och det som ska göras om är invändigt. Samt att vi behöver någon slags åskskydd så datorerna inte pajar.

Vi tänkte att vi gör allt man får själv. Men låter en elektriker göra de sista stegen som man inte får göra. Själva installationen. Ni vet, dra rör genom väggarna och förbereda så mycket man kan.

Men jag vet faktiskt inte riktigt vad prisbilden ligger för ett sådan här ingrepp. Någon som gjort nätt liknande, med eller utan förberedelser?

Vad kostade det? Vad gjorde ni? Hur stort hus och så vidare?

Skulle uppskatta lite prisbilder.

Tack för svar!
 
Vi har en 1.5 plans villa från 20 talet på 95kvm som vi ska byta el i nu, har fått en ca pris på 80 000 och då har vi en hantverkare som drar rören och gör i ordning inför bytet av proppskåp så vi hoppas att elektrikern inte behöver vara här så många dagar för de har dyr timpeng! Vi räknar med att det kanske tom blir 100 000 i slut ändan men vi kanske är väldigt pessimistiska :rolleyes:
 
Mikael_L
Grejsimojsen skrev:
Vi tänkte att vi gör allt man får själv. Men låter en elektriker göra de sista stegen som man inte får göra. Själva installationen. Ni vet, dra rör genom väggarna och förbereda så mycket man kan.
Tja får och får.
Om du menar vad man lagligen får göra själv så är det inget av det du räknar upp som får göras utan behörighet eller utan att man arbetar under någons behörighet.
Du får inte ens riva bort den befintliga elen.
Allt enligt lagen samt elsäkerhetsverkets tolkningar av lag.
Här har du i 6 punkter listat de saker som är tillåtet, då är det ju med sånt som att byta säkring/glödlampa och greja med skarvsladdar. ;)
http://www.elsakerhetsverket.se/privatpersoner/saker-el-i-hemmet/vad-du-far-gora-sjalv-med-el/

Det finns dock inga prejudikat, så någon garanti över att rätten skulle se lika snävt på det finns inte. Det lär dock vara i princip garanterat att rätten inte skulle se strängare på det än såhär, då ESV själva i flera skrifter och uttalanden påpekat dessa saker är tillåtna.



Men menar du med "vi gör allt man får själv" vad din elektriker tillåter dig göra själv (han behöver ju inte hålla på och vara en polis) så är det bäst att du redan innan har gjort upp om vad du ska göra själv, och kanske främst på vilket sätt elektrikern vill ha det.
 
  • Gilla
Bo.Siltberg och 1 till
  • Laddar…
Som redan sagts är det inte mycket som man faktiskt får göra själv och det beror på elektrikern hur mycket ni kommer få hjälpa till. Därför är det bästa att försöka hitta en eller flera elektriker som kan komma ut på plats och ge en offert. Då kan ni också diskutera vad just denna elektriker tycker att ni kan hjälpa till med.

Riva bort befintliga kablar bör ni dock ändå kunna göra själva. Bara låt en elektriker koppla ur alla kablar ur elskåpet först. Sedan är det ju ingen elanläggning längre.

Men först kanske man borde ställa sig frågan om hela elsystemet verkligen behöver bytas ut. En elcentral från slutet av 80-talet är knappast särskilt gammal och kablar kan i princip hålla hur länge som helst. Gissningsvis är era uttag inte jordade men så ser det ut i mängder av hus utan att en massa olyckor sker. Kanske räcker det med att en elektriker går igenom systemet, drar åt lite skruvar här och var, sätter in ett par jordfelsbrytare i eller bredvid befintlig central och installerar något slags åskskydd för era datorer?
 
  • Gilla
tompaah7503 och 1 till
  • Laddar…
lilla frugan skrev:
... att elektrikern inte behöver vara här så många dagar för de har dyr timpeng!
Tycker inte ni ska tänka så, tänk totalsumma istället. Jag skulle helt klart föredra att en elektriker lägger lite mer timmar på att omsorgsfullt installera elmaterielen, som ev kan vara lite billigare om så behövs.
 
Ta in en elektriker från första stund så slipper du göra alla tabbar som man som amatör gör. För det är ju så att INNAN man börjar dra sina ledningar måste man veta i detalj hur allt ska kopplas och fungera för när trådarna väl är på plats är det ju redan klart hur det ska kopplas. Att i efterhand komplettera och göra om kostar ofta många ggr så mycket som att göra rätt på en gång. Så lägg tid och pengar på att "planera" med en yrkesman i början av projektet så kommer du att få en så bra anläggning som möjligt till ett så lågt pris som möjlig. Kom sedan överens med elektrikern vad och när du kan "hjälpa till" så att du inte står däe med en halvfärdig anläggning som ingen vill hjälpa dig att färdigställa.
 
  • Gilla
Patrik_Hed och 2 till
  • Laddar…
Bo.Siltberg skrev:
Tycker inte ni ska tänka så, tänk totalsumma istället. Jag skulle helt klart föredra att en elektriker lägger lite mer timmar på att omsorgsfullt installera elmaterielen, som ev kan vara lite billigare om så behövs.
Håller med fullständigt vi har säker el som prio 1 i vår renovering
 
  • Gilla
Bo.Siltberg
  • Laddar…
Tack för alla svar. Fick en offert på 38 tusen. Tyckte det var mycket men vet ju inte alls vad det ligger på. Då skulle vi förbereda med alla gula rör genom väggarna, ta bort alla gamla sladdar. Det kanske var nått mer..

Men jag vet egentligen inte om man "måste" byta allt på en gång. Vi gör en omfattande renovering av grunden nu och ska göra om alla golven. Vi gjuter en platta i en gammal mullbänk. Vilket i sin tur kostar mycket pengar. Tror att den kommer gå på 40 tusen. Våra pengar börjar ta slut. Ops!!!

Lägger in bilder på vår el. Kanske någon kan säga nått om den? ;)
image.jpg
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder


image.jpg
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder


image.jpg
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
 
tommib
Elcentralen i sig gör ingenting att den är lite till åren. Den har i princip oändlig livslängd. Däremot de där gamla kulokablarna är väl gammal plåtkulo, även känd som "dödskulo". Under vissa omständigheter kan den bli farlig (typ genomspikning). Den bör bytas ut. Om man ändå gör den operationen så kostar det inte så mycket att byta elcentralen också, men det kan vänta om pengarna sinar.

Uttaget är svårt att säga något om, mer än att märkningen är lite lustig med P1 och P2. Jordledaren borde vara ansluten om det är ett jordat uttag (det ser ut så). Om det finns ojordade uttag i samma utrymme ska jorden inte anslutas men då ska inte heller uttaget vara jordat.
 
Uttaget är Norskt och där är det vanligt med 2 faser till vanliga vägguttag, men med samma spänning som vi har på en fas. Därav P1 och P2.
OCH anbudet på 38 000:- är nog rätt bra om det gäller hela huset till modern standard, så jag tycker INTE att det hörs dyrt. Men kolla på elsäkerhetsverkets hemsida att det verkligen är en behörig installatör så att du inte blir lurad.
 
  • Gilla
tommib
  • Laddar…
Är det verkligen kulo? För mig ser det ut som bergmannrör med EK/FK som är mycket mindre farligt och nya trådar kan dras in där det behövs.
 
Och jag tycker att det ser ut som en blandning av B-rör och kulo
 
tommib
Berätta gärna var ni ser B-rören. Jag ser bara kulo med tydliga märken av böjtången. Det finns en som är lite grövre än de andra (överst av fem, i andra bilden) men den ser fortfarande liten ut för att vara ett B-rör.
 
Du kan (troligen) ha helt rätt i att det endast är kulo.
 
Mikael_L
De ser ju onekligen lite smäckert ut för att vara B-rör.
Men enligt denna wiki-artikel så verkar de ha funnits i 9mm innerdia, vilket gör att det kanske inte är helt omöjligt att det är B-rör på någon bild.
https://sv.wikipedia.org/wiki/Bergmannrör
Men det ser ut som lite modernare EKRK (kulo) på en bild, som förmodligen är ca 8mm i yd, så jag tror inte heller att det är några B-rör där.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.