Hej,

Vi håller på att renovera köket och behöver byta ut plastet som sitter på ytterväggen, såhär ser det ut idag :

IPeG6aU.jpg
http://i.imgur.com/IPeG6aU.jpg

Huset är byggt på 70 talet och består av träbjälklag, huset är klätt i tegel. Efter som det är byggt med plast så antog vi att det var plast som gällde, därför har vi redan köpt åldersbeständig plast från Bygg Max som ska hålla iallafall 50 år.

En bekant var dock väldigt övertygad om att plast var skit och skulle bort, det bara resulterade i mögel, istället ska man använda vindpapp. Samtidigt kan jag inte se någon mögel i väggen trotts huset redan stått med plast sen 70 talet? Kan det vara så att beklädnaden beror på vad det är för hus man har?

1. Vad ska jag välja för material i detta hus?
2. Man säger på Bygg Max att deras plast håller i 50 år? Menar man att man ska bryta upp alla väggar i huset var 50e år för att byta plasten? Vårt hus är från 70 talet, såfall är det inte merän 4 år tills vi ska bryta upp alla våra väggar om den plast de använt håller lika länge!?
 
Om resten av huset har plast så skulle jag kört på plast, blir ju bara märkligt att blanda 2 olika tekniker.
 
  • Gilla
johel572 och 2 till
  • Laddar…
Mikael_L
snowjim skrev:
2. Man säger på Bygg Max att deras plast håller i 50 år? Menar man att man ska bryta upp alla väggar i huset var 50e år för att byta plasten? Vårt hus är från 70 talet, såfall är det inte merän 4 år tills vi ska bryta upp alla våra väggar om den plast de använt håller lika länge!?
Du har ju sett lite av den där 45 år gamla plasten nu när du rivit i ytterväggarna ...
Hur såg den ut? Föll den ihop i trasor och damm så fort du rörde i den?
Om så var så är den helt klart slut och gör nu eller åtminstone snart ingen funktion.

I övrigt håller jag helt med Pumba.
Var det plast i väggarna förut så var det uträknat i ditt hus konstruktion att plast är det rätta utförandet.
Och nu har du sett att allt ser friskt och bra ut, trots att det gått 45 år, så det är bara att inse att plast i väggarna har varit väldigt gynnsamt för ditt hus.
Ändra inte på ett vinnande koncept! :cool:
 
  • Gilla
snowjim
  • Laddar…
Mikael_L
Men annars, om att byta plasten, JA, ett hus som är 50 år gammalt har uppnått sin tekniska livslängd.

Det är nu som stora ROT-jobb är aktuella, såsom byta alla vattenrör, avloppstammar, byta hela elsystemet, byta/uppgradera uppvärmning och ventilation, isolera om till dagens standard, nya fönster osv.
Så att byta all plast kanske också kan anses vara vettigt att göra ungefär nu.

Det är ungefär detta som man menar med att ett hus har en teknisk livslängd på ca 50 år. Efter max 50 år är allt "slut" och behöver antingen bytas/renoveras eller så slår man ner huset och bygger ett nytt. ;)
 
Plasten behöver inte alls vara slut efter 50 år.
Och som tidigare nämnts, är huset byggt med plast innanför väggarka så är det vad man ska fortsätta med då det bevisligen efter 45 år verkat fungera.
 
Plasten ser konstigt nog bra ut efter alla dessa åren, hade det inte varit för att de nu är söndrigt på grund av rivningen så hade det kunnat sitta kvar.

Det jag dock kan se är att isoleringen är lite svart på vissa ställen, gissar dock på att det rör sig om skit som draget med luften in snarare än fukt då det känns helt torrt där.

dQLos8T.jpg
http://i.imgur.com/dQLos8T.jpg
BXTtuda.jpg
http://i.imgur.com/BXTtuda.jpg
6sSZnsP.jpg
http://i.imgur.com/6sSZnsP.jpg
http://i.imgur.com/6sSZnsP.jpg
IJuR15A.jpg
http://i.imgur.com/IJuR15A.jpg

Förövrigt, när man sätter upp den nya plasten, räcker det att häfta fast med häftpistol? Eller måste man även tejpa? Är det kanske så att man måste dubbelvika plasten runt kanterna för att få det tätare?
 
De mörka fläckarna är nog orsakade av fukt som sluppit genom plasten nånstans, allt trä är helt friskt och det där är nog inget att oroa sig för. Man ser att det sluppit lite fukt genom vid elkopplingarna vilket är självklart eftersom man nånstans måste ta hål på plasten.Jag tycker det ser väldigt bra ut för att vara nästan femtio år gammalt. Byt ut plasten och kör på samma, onödigt att byta något som fungerar.

Plasten bryts ner av solljus och blir spröd och smular sönder. Inte så mycket solljus inne i en sluten vägg direkt så jag skulle tippa att den snarare står sig i 500 år och inte 50.
 
Redigerat:
Tack, Har nu satt upp plasten. Av olika anledningar fick jag låta plasten gå in en bit
på sidoväggar och golv. Allt förseglades med special tejp för ändamålet. I taket är plasten öppen precis som tidigare installationer. Hoppas de e en okay lösning?
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.