Hej,

Vi är på gång att renovera köket där det ligger klinkers med elvärme, tanken är att riva upp golvet och lägga vanlig parkett.

Klinkern ligger endast fram till köksinredningen men går under kyl, frys och diskmaskin. Underlaget är spånskiva som vi siktar på att förstöra så lite som möjligt av.

El-slingan är kopplad till en propp som även används till taklampa i pannrum(källare) och tvättstuga(källare). Själva regulatorn för golvet sitter på väggen i köket och sladdarna går direkt ner till golvet där de är ingjutna.

Jag förstår att strömmen måste brytas innan vi kan börja riva golvet och att bara ta proppen är inte tillräckligt. Så frågan är då om jag själv kan koppla ur detta på något vis eller måste jag ha hit en elektriker för det?
 
Skruva bort termostaten från väggen och koppla ur den, du har en tunnare tråd som är givaren från golvet, en tjockare med 2 trådar, själva värmekabel, som oftast sitter ihop och slutligen 3 lösa trådar som är fas nolla jord dom ska bort och isoleras.
OBS att jag inte är nån elektriker men det är så här jag minns det men jag kan ha fel, du får säkert hjälp av nån bättre än mig snart :)
 
Tack! Vill dock vara säker på att strömmen till golvet verkligen bryts så man inte får sig en kyss när man börjar riva upp.

Såhär ser det ut :

VlKjg6O.jpg
PdEbfk1.jpg

Inte den snyggaste lösningen, man kan undra om det är hemmagjort från början kanske?
 
Tunna ledningen är troligtvis givaren
Den svarta är själva värmekabeln
Den vita som kommer nerifrån går den till källaren?

Öppna locket på dosan
 
nino skrev:
Tunna ledningen är troligtvis givaren
Den svarta är själva värmekabeln
Den vita som kommer nerifrån går den till källaren?

Öppna locket på dosan
Ska jag göra, återkommer med mer bilder.
 
nexustwins skrev:
Köp dig en testpenna, det är absolut värt att ha hemma. [länk]
Vad ska jag ha den till? Att mäta ström kan jag väl göra med multimetern? Och att komma till ledningen i golvet innan jag river upp är ju ganska svårt? Eller menar du att pennan kan känna av på avstånd om det finns ström i värmeslingan?
 
Är säkringen urskruvad så är ju strömmen borta. Annars är det ju något fel.
 
RoBo skrev:
Är säkringen urskruvad så är ju strömmen borta. Annars är det ju något fel.
Ja, så är det ju, men i detta fallet är den säkringen som går till golvet även kopplat till tvättstuga och delar av pannrummet. Visst, man kan klara sig utan det 1 dag eller så men man vet aldrig hur lång tid det tar att riva ut golvet.

Förövrigt har jag läst i andra trådar att även om man skruvar ut proppen så kan man ändå få ström men det gäller såklart om något är felkopplat. Man bör känna till att det är fullt möjligt om man nu inte har stenkoll på eldragningen i huset.
 
nino skrev:
Den vita som kommer nerifrån går den till källaren?
Vet inte vad som går till källaren då det är ingjutet. Ser inget uppenbart i källaren som kommer så troligen går det i något rör som är inbyggt i väggarna.
 
Om du kan säkerställa att den svarta kabeln ÄR värmekabeln, det borde vara den. Och du kopplar ur den i dosan.Då är golvet strömlöst. Givarkabeln bör du också få bort, så öppna till termostaten, koppla ur givaren där. När du kopplar så säkerställ mha. multimetern att du verkligen brutit rätt säkring.

Då gäller rutinen:
1. testa instrumentet, dvs. mät på något som du vet är spänningsförande, gärna i dosan du skall koppla i, innan du brutit spänningen.

2. Bryt spänningen, kontrollmät att spänningen verkligen är bruten i dosan.

3. Kontrollera instrumentet igen, mot något med spänning. Det har inträffat incidenter där ngn. mätt med instrumentet, med fel mätområde inkopplat, instrumentet förstörs, och visar ingen spänning. Alltså viktgt att testa instrumentet bårde före och efter mätningen.
 
Tack! Jag har pratat med elektrikern och de kunde komma ut i eftermiddag för att bryta strömmen i golvet. Känns lite säkrare även om instruktionerna här verkar enkla och bra. Jag uppfattar som att det inte är helt självklart att golvet blir 100% strömlöst genom att följa instruktionerna så det känns bättre om någon som kan det kommer hit och löser den biten. Får bara hoppas det inte kostar flera 1000 lappar. :) Troligen stämmer ju instruktionen, det bör bara vara någon kabel som ska kopplas ur i dosan men man vet aldrig vad folk hittat på med vid installationen.
 
Elektrikern kom ut och mycket riktigt var det bara ett par kablar i dosan som behövde åtgärdas :)

Provade att bryta upp lite av golvet i kväll och det var klart jobbigare än vad jag tänkt mig. Konstruktionen verkar dock vara följande : Någon typ av vit fyllning på 1-2 mm, sen ett lager gips, på det har man gjutet någon cm bara där värmekabeln ligger och sen klinkers med fog på det.

Jag började med kofot och huggmejsel men insåg att det tog på tok för lång tid så jag gick över till borrhammaren och en huggmejsel vilket gick fortare men problemet med mejseln är att den gärna går ner i spånskivan vilket inte är så bra.

Så här ser det ut just nu :

Ye84ule.jpg
http://i.imgur.com/Ye84ule.jpg
Mrfhg0L.jpg
http://i.imgur.com/Mrfhg0L.jpg
MFuS4Eg.jpg
http://i.imgur.com/MFuS4Eg.jpg
qBU2dVM.jpg
http://i.imgur.com/qBU2dVM.jpg
dgHWvx9.jpg
http://i.imgur.com/dgHWvx9.jpg

Jag misstänker att om inte hålen blir merän som på sissta bilden så kan man fylla igen med någon typ av spackel. Det kommer troligen inte märkas när man lägger på stegmatta och parkett antar jag?

En riktig huggmejsel som är bred hade troligen minimerat risken för hål som dessa men det verkar tyvärr inte jätta lätt att få tag på. Den Biltema har är lite väl stor(Spadmejsel, 50 x 400 mm) :

16-906_l_1.jpg
http://www.biltema.se/sv/Verktyg/Skarverktyg/Betong--och-kakelborr/Mejsel-SDS-Max-2000030952/

Kanske denna på Jula är bättre : Bosch Spadmejsel SDS+(40x250 mm) : http://www.jula.se/catalog/verktyg-...r/borr/bilningsmejslar/spadmejsel-sds-181799/
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.