En akademisk fråga då inget exakt svar naturligtvis kan ges.

De flesta småhustillverkare verkar ange en ganska begränsad livslängd. Kanske beror det på friskrivning av ansvar, kanske på att framtida tidsomfång ofta ter ser längre än historiska?

Jag byter just nu fasadpanel på radhus byggt 1965, alltså ca 50 år, och det mesta är fräscht, men vad borde man kunna förvänta sig för livslängd, normalt underhållna, på samtida hus?

Kan man tänka sig att det kommer att behövas rivas villa/radhusområden som är byggda mitten/slutet av 1900-talet de kommande årtiondena för att bärande kritiska delar riskerar att haverera? Det borde isåfall vara en starkt prisreducerande faktor. Vilken är samtida hus livslängdsbegränsande konstruktion, krypgrund med träbjälklag?

Jag inser att frågan bara kan ge spekulativa svar, eller finns det fakta?
 
Redigerat:
Du skriver samtida och pratar om hus som är 30-50 år gamla, är dom samtida?
Eller menar du nya hus nu?

Hus som får ett normalt underhåll håller utan problem + 100 år.
Till och med det sämsta som byggts som tex en villa från -70 med bara 4" reglar och oisolerad platta kommer säkert att hålla så länge.

Ditt exempel med krypgrund vet man redan att den är renoveringsbar, då detta gjorts på många äldre hus. Och med dagens huspriser är ju en bjälklagsrenovering för några hundra tusen inget att fundera på jmf med att riva och bygga nytt.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.