Nej.

EDIT: Duger och duger. Hurpass bra resultat siktar du på?
 
Nackdelen med just den länkade färgen är att det blir små kritklumpar på väggen och de syns när du tapetserat. Så man får gå över den målade väggen med rakbladsskrapa före tapetsering... bortsett från det ser jag inga problem men det är alltså värt att ta en lite dyrare och slätare färg.

Men Nemlan kanske kan utveckla sitt nej lite mer? Det kan ju finnas fler nackdelar.
 
Resultatet jag är ute efter är att få en enhetlig färg på skivorna, för att undvika att det ska lysa genom tapeterna.

Vill inte behöva gå och skrapa bort klumpar...

Har två olika takfärger stående, dels Alcro Milltex RF och Biltemas takfärg, duger någon av dessa då? Hade ju helst använt Biltemas, då Alcros känns lite väl "lyxig". :)
 
Målar gör man bara om det är färgglada tapeter som riskerar att krympa i skarvarna. Och då kan man måla bara i själva skarven. Om du nu inte har halvt genomskinliga tapeter???
 
svartöra skrev:
Men Nemlan kanske kan utveckla sitt nej lite mer? Det kan ju finnas fler nackdelar.
Givetvis. Framförallt billig takfärg har ofta ingen vidare bärighet. Som novis på området tycker man kanske att en matt färg är en matt färg, men så är inte fallet. En billig matt takfärg har inga krav på hållbarhet, så man kan gott lassa på med fyllnadsmedel för att få upp täckförmåga och sänka glansen. I princip innebär det att du har en löst limmad, finkornig sandyta. Detta är såklart inte något vidare att spackla, tapetsera eller måla på - ett faktum som inte behöver uppdagas förrän det är dags för nästa sväng med takfärg.

En schysst grundfärg, å andra sidan, är dyrare än en takfärg av budgetkvalitet på grund av att den inte bara har en god täck- och fyllförmåga (typ torrhalt runt 40-50%), utan också tillräckligt med bindemedel för att kunna bära spackel och ytterligare färglager. Har inte tänkt mycket på "kritklumparna" som svartöra nämnde, men i min ringa erfarenhet är riktiga grundfärger typ lika släta som en vanlig väggfärg = bra underlag att tapetsera på.

Som vanligt bör det påpekas att det finns gott om folk / forummedlemmar som mot dessa odds har lyckats bra med t.ex. billig takfärg som grundbehandling, och TS får självklart göra som hen vill, men det är bra att känna till att det är ett riskmoment som eventuellt kan kosta åtskilliga tapetvåder.

EDIT: ...och RF2:an är på tok för snygg färg för att gömma under tapet. Bygg ut så du får mer tak att måla istället ;)
 
Redigerat:
Takfärg är ju den sämsta om man ska grunda, bättre med billig väggfärg men riktig grundfärg är det rätta.
 
Hmmm. Hur tunna tapeter ska du ha eftersom det lyser igenom?
 
Inte särskilt tunna tapeter alls, helt vanliga vitgrönaktiga non wowen-tapeter. Har fått tips av flera att måla väggen innan, bara för att eliminera risken för att spacklet ska lysa igenom och för att inte skivorna ska suga för mycket lim.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.