Har i en annan tråd kommit fram till att fuktproblem i källaren till stor del bestod i ett 60 år gammalt brustet cementrör som leder ner regnvattnet från stupröret till det kommunala avloppet. Jag har nu grävt mig ner ca 1.5 meter och fått bort den trasiga delen samt rensat ur så att det åter rinner fritt. Nu finns det två alternativ.

1. Försöka hitta delar som kan återskapa systemet som det var tänkt från början, dvs låta regnvattnet fortsätta ner i de 60 år gamla rören. Frågan är hur länge detta kommer att hålla.


2. Det andra alternativet är att istället leda bort vattnet från stupröret med en krök och leda ut det några meter utanför huset. I det här fallet sluttar baksidan ca 45 grader, så självfall är inga problem om jag får ut vattnet ca 4 meter.

Jag vill helst göra det hela ordentligt, men om det gamla systemet ändå sjunger på sista versen kanske det är ogjort arbete? Just nu verkar det ju vara ok utifrån en besiktning gjort med ögat. I så fall handlar det dels om stora grävinsatser på utsidan, men även stora insatser på insidan där det gamla röret bör tas upp ur golvet som är gjutet. Även röret från garaget antar jag måste bytas ut. Och i såfall riskerar väl prislappen för jobbet att bli sexsiffrig?
 
DSC_2154.jpg
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
DSC_2163.jpg
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder


ingen som har några ideer?

har kommit fram till att använda det existerande är bästa lösningen, frågan är var jag köper grejor.
 
Knacka till en hyfsat jämn kant på röret & sätt dit en ferncokoppling och fortsätt med vanlig 110 eller 160 plast. Finns nån billighetsvariant av fernco på biltema som säkert duger till det där.
 
Stort tack för detta! Nu börjar jag förstå vad jag letar efter!
 
Ett steg framåt, två steg bakåt. När jag idag skulle ta mått för femcokopplingen kände jag att röret satt misstänkte löst, hela den klump på bilden ovanför som jag trodde var cement skarvat med metall var cement alltihop och röret var av längst ner där det försvinner i backen. Några tips eller tankar, ska jag fortsätta gräva och förhoppningsvis komma på metell någon gång, eller är det bättre att ge upp och dra avrinningen från takrännorna rakt ut i slänten nedanför och hoppa över dagvattenanslutningen?
 
Sätt kopplingen där då. Du lär inte ha järnrör till dagvatten, det är med all sannolikhet betong hela vägen.
Får du släppa vattnet i slänten så är det väl inga problem. Eller så gräver du upp och kastar i nya plaströr så är det gjort. Vill du krångla till det riktigt ordentligt så gräver du upp 6 meter i taget så trär du piporna i det gamla rören.
 
Tack för detta, dum fråga, men kan man förvänta sig betong även på det kommunala? Från den brunnen jag jobbar mot är det ytterligare minst 10 meter till tomtgräns... så även om jag byter allt jag ser på vägen till brunnen, så kan det lika gärna vara trasiga rör i resten av tomten också? Om huset nu har 3 rör från taket där konstruktionen verkar vara likvärdig, är dessa sedan antagligen då sammankopplade under jord, eller kan de gå vidare till dagvatten var för sig? Stoppar in en bild på nuvarande lösning och alternativ för att förtydliga. avlopp.jpg
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
 
Allt lär ju gå ihop till en stam som går ut i kommunens brunn. Jag har svårt att tro att du får släppa ut vattnet så som du tänkt/ritat när det finns anslutningsmöjligheter till kommunens nät.
 
Freddex skrev:
Allt lär ju gå ihop till en stam som går ut i kommunens brunn. Jag har svårt att tro att du får släppa ut vattnet så som du tänkt/ritat när det finns anslutningsmöjligheter till kommunens nät.
Det är fel att tro att kommunerna alltid vill att dagvattnet skall anslutas till det gemenamma dagvattensystemet.

Grundprincipen i VA-lagen är att dagvattnet skall tas om hand "på bästa sätt". För att inte belasta dagvattensystemet för hårt så är många kommuners tolkning av "på bästa sätt" att fastighetsägaren i första hand skall ta om hand om sitt dagvatten själv. Detta kan göras med stenkista eller utkastare om tomten kan ta om hand om vattnet, dvs. om tomten är bra dränerande. Sista lösningen är att ansluta sig till dagvattensystemet.
Vissa kommuner kräver att fastighetsägaren själv utreder hur denne kan ta hand om sitt eget dagvatten och endast om detta inte är praktiskt möjligt så kan anslutning till dagvattensystemet tillåtas.
 
Dagvatten får inte vara anslutet till avloppssystemet. Men det antar jag att TS vet...

Det står lite inkonsekvent i tråden ovan. Först står det "till kommunala avloppet" och på ritningen står det "kommunalt dagvatten"

Om du ändå gör om det så gör det rätt med takavrinningen till dagvatten och inte avlopp. Finns inte dagvattenbrunn/ledning som går att ansluta på så gräv en stenkista. Då slipper du göra om det den dagen kommunen gör kontroll. Dessutom kan du sälja huset utan risk för köpare som hävdar dolt fel.
 
Om det är gammalt och var tillåtet att ansluta på det sättet när det utfördes så är väl inget fel att behålla lika.
Byta rör i en befintlig installation kan inte jämföras med att nyanlägga.
Med det inte sagt att det kanske kan förbättras med andra lösningar, men är väl inte ett tvång för TS idag.
 
Jag vill gärna göra "rätt", men eftersom hela systemet har 60 år på nacken är risken stor att jag snart måste gräva upp hela tomten för att vara på säkra sidan. Ursäkta begreppsförvirringen, har inte hållit på med avlopp/dagvatten tidigare. Regnvattnet går ut till dagvatten antar jag, men för att röra till det så verkar även en gammal golvbrunn i källaren gå på samma rör.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.